svampar och lavar förbereds för mikroskopisk undersökning - sollex blogg
Aleksandra

Sollexblad används i forskning

Ta reda på hur svampar och lavar utforskas på Evolutionsmuseet vid Uppsala Universitet

Ett kunskapsarkiv med anor

Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet, SverigeEvolutionsmuseet i Uppsala grundades 1999 och har unika samlingar av djur, växter, svampar, lavar, mineral, dinosaurier och andra fossil. Man har mer än 5 miljoner föremål i sina samlingar främst för forskning.

Museets historia går tillbaks till 1600-talet när den naturvetenskapen började växa fram. Redan på Linnés tid fungerade insamlade växter, djur, fossil och mineral som viktiga arkiv över naturens mångfald. Samlingarna används fortfarande ofta i undervisningen. Evolutionsmuseet är en viktig internationell källa i systematisk forskning och har ett aktivt utbyte med andra forskningsinstitutioner världen över.

Vassa rakblad på Uppsala universitet

1:e Museiintendent Stefan Ekman berättar att ” på Evolutionsmuseet vid Uppsala universitet finns en liten grupp personer som forskar på svampar och lavar (som också är svampar, fast de lever tillsammans med en grönalg eller blågrönbakterie).” Till museets rutiner hör att studera svampar i mikroskop.

 forska svampar och lavar med mikroskop - sollex blogHuvudanledningen till att studera svamparna är för att kunna avgöra vilken svamp det rör sig om. ”För att göra detta behöver vi riktigt tunna skivor av svampvävnaden som vi framställer manuellt” fortsätter Stefan Ekman.

Det är här Sollex rakblad kommer in. Den normala processen är att man tar loss en liten bit svampvävnad, t ex en fruktkropp, om högst 1 mm diameter och lägger i en droppe vatten på ett objektsglas och snyggar till (tar bort onödig vävnad, bitar av bark eller ved etc.). 

Hur använder man rakblad för att skära svampar och lavar?

”Ovanpå detta lägger man sedan ett mindre och tunnare täckglas så att en bit av svampvävnaden sticker utanför täckglasets kant. Med ena handens fingrar lätt vilande på täckglaset och rakbladet i andra handen ”skivar” man sedan av ändbiten som sticker utanför täckglaset genom att följa täckglasets kant med rakbladet, sedan knuffar man lite på täckglaset så att en tunn bit ånyo sticker utanför, skivar av sin första riktiga skiva, knuffar på täckglaset, skivar av sin andra skiva osv. tills man fått det antal skivor man önskar.”

svamp under mikroskopisk förstoring - sollex bloggRakblad för att skära tunna skivor av svamp och lav - Sollex blog”När man rensat bort ändbitar, överbliven vävnad och lite annat oönskat skräp lägger man ett färskt täckglas på vattendroppen med sina vävnadsskivor och stoppar det hela i mikroskopet. Lite ironiskt kan man säga att det hela föregår ungefär som att skiva en brödlimpa i miniatyr fast med stödhjul (täckglas). Med lite träning kan man lära sig att göra skivor på 0.01-0.02 mm.”

Rakblad för att skära tunna snitt av svampar och lavar

0.01 till 0.02 mm tunna skikt av svamp kräver förstås att man är stadig på handen och har riktigt vassa rakblad. Rakbladen slits fort eftersom eggen kommer i kontakt med glas, bitar av bark, ved eller sten i vävnaden. Därför går det åt en hel del rakblad men det är viktigt att de är av hög kvalitet för att få kontinuerliga och exakta skär.

Sollex Yrkesblad är ett industrirakblad i kolstål med ett skyddade oxidskikt används för att att skära många olika typer av material. Tapet är det vanligaste materialet men det fungerar alltså även för svamp och lavar. Fördelen är att industrirakbladet ger ett extra tunt snitt.

Hör gärna av dig om du behöver en rekommendation för vilket knivblad som är optimalt för din applikation.

Referens: Stefan Ekman, 1:e Museiintendent,  Evolutionsmuseet ( www.evolutionsmuseet.uu.se),  Uppsala universitet

Rekommenderade artiklar: Yrkesblad PRO 2plusS, Spetsigt skalpellblad 900-200, 988 Safety blade box

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.