välj rätt brytbladskniv - sollex blogg
Aleksandra

Välj Rätt Brytbladskniv [Guide]

Rätt brytbladskniv och brytblad kan spara stora pengar...

Välkommen till den svenska brytbladsspecialisten Sollex! Vi är experter på brytblad och har skärverktyg för industri och  yrkesfolk som passar många typer av användare. Vårt sortiment är en blandning av de mest högkvalitativa brytknivarna i metall som går att få tag på och knivar med ett lägre pris för lägre vikt.


Med våra 18mm och 9mm brytknivar kan du ge dig själv och dina medarbetare skärpa och prestanda som håller. Satsa på kvalité så blir ditt arbete mer effektivt. Vi har knivar i en hel del olika former och grepp för brytblad med 18 mm och 9 mm bladbredd. Genom att kombinera olika typer av knivblad kan du enkelt använda ditt verktyg för en hel del olika ändamål. Kolla gärna in vår kategori BRYTBLAD för att se exempel på olika typer av blad för olika arbetsmoment. Arbetsknivar från Sollex är av högsta kvalitet och avsedda för yrkesfolk och hantverkare! Vi marknadsför ett sortiment av brytbladsknivar som uppfyller professionella användares krav och behov. brytbladskniv skär papper, kartong, wellpapp - sollex blog

 Vad är en Brytbladskniv?

En brytbladskniv är en kniv med utbytbart knivblad som kan brytas i olika segment. Brytbladet kan skjutas fram och tillbaka och låsas i önskat läge. Brytbladet består vanligtvis av 8 eller 9 segment. Använd endast ett segment i taget och bryt av detta när det blivit slött. Använd tång eller en SAFETY BOX för att bryta av brytblads segment. Knivbladet bryts av i ett i stansat segment och en oanvänd del av bladet förs fram och används. Då har du som användare snabbt ett väldigt vasst knivblad till hands. Det finns två standardbredder på knivblad och brytbladsknivar: 9mm och 18mm.

Titta på en kort video om hur du bryter av ett trubbigt knivsegment med hjälp av en Sollex Safety Blade Box.

Hur Används en Brytbladskniv?

Brytbladskniven är konstruerad för att endast använda 10mm av knivbladet åt gången. Använd därför endast ett brytblads segment i taget. Alltså låt endast ca 10 mm av knivbladet vara framme. Detta för att undvika skador och få ett bättre skär. Använd alltid tång eller Sollex Safety box när du bryter av ett brytbladssegment. Använd aldrig medföljande plastbitar eller fingrarna för att bryta av ett brytblads segment, då kan segmenten skjutas iväg och skada dig som använder den kniven. Om du önskar ett längre brytblad använd endast knivblad utan segment såsom Sollex 180LUS.

Brytbladsknivar används tillsammans med brytblad. När kniven behöver byta knivblad är det enkelt att öppna fästet och sätta in ett nytt blad. När brytbladet blivit slött bryter man enkelt fram en ny egg och kan på så sätt alltid ha ett vasst arbetsredskap. Vi rekommenderar att du använder Sollex knivblad som gör vilken kniv som helst riktigt vass och hållbar. 

Sollex brytblad är tillverkade av tyskt ishärdat specialstål och skär genom de flesta material utan motstånd. Sollex knivblad och knivar kan t.ex. användas för att skära genom tjock plast, gummi, folie, kartong, papper, textil, tapet, golvmaterial och läder.

Vad Används Brytbladskniven till?

Brytbladsknivar används när man vill göra snitt i olika material och är bra att använda sig av eftersom du enkelt har ett vasst knivblad genom att bryta knivblad segmenten. Små brytknivar fungerar optimalt för icke styrkekrävande arbeten såsom i tunna material som papper, papp, tapet, kartong, skinn, läder, vinyl, film och trä. Brytbladsknivar är inte lämpliga för att skära större trästycken med. 

Den lilla brytbladskniven används för olika hantverk och hobby, men även vid paketering och uppackning. Sollex stora brytblad och brytbladsknivar används dagligen till att skära tapet, wellpapp, golvmaterial och polyuretan. Tänk på att bladet måste bytas emellanåt. Botanisera i vårt breda utbud och köp det brytblad som passar till din kniv bäst. 

18mm eller 9mm, Många Olika Brytblad att Välja mellan

Sollex brytblad 9mm och 18mm - Sollex blog

Våra brytblad är uppdelad i 9mm, 18mm, 22mm och 25mm. 

Sollex bästsäljare heter 180P och är ett brytblad optimerat för tapet och golvmaterial. 180L har titan på eggen och håller längre.

 Det svarta brytbladet 180S är extra vasst slipat vilket ger ett finare snitt men något lägre hållbarhet. Mozarts brytblad är extra robust och passar väl till golvmaterial. 

Vidare har vi brytblad med krokar för att skära mattor och 30 graders spets för finaste detaljarbete. 

Sist men inte minst har Sollex brytblad utan bryt. Dessa är fantastiskt bra eftersom inga segment kan lossna från brytbladskniven och är perfekta för att skära ned kartong. Söker du ett särskilt knivblad hör gärna av dig till så kan vi hjälpa till att reda ut vad som kan passa just dig. 

Brytblad Utan Segment

Gillar du tanken på att använda mer än 10 mm åt gången av din brytbladskniv. Använd då knivblad utan segment. Dessa kan inte brytas av och lämpar sig väl att användas upp till 70 mm ut från kniven. Blad utan segment levereras som standard i säkerhetskniven Martor 380001. Du kan beställa knivblad utan segment av Sollex och dessa heter 180LUS.

Bryt- och Säkerhetsknivar

Martor säkerhetskniv Secunorm 380 - Sollex blogBrytbladsknivar är väldigt populära eftersom de har en så enkel och robust konstruktion. Arbetar du däremot inom livsmedelsindustrin eller känner du dig osäker med att använda knivar med bryt välj en lämplig säkerhetskniv Sollex erbjuder många olika säkerhetsknivar som helt och hållet ersätter brytbladskniven om du så önskar.

Att Välja Rätt Brytbladskniv

Att använda rätt brytbladskniv för ändamålet ger trygghet och lugn. Att välja rätt skärverktyg kan ibland kännas som en utmaning, därför har vi valt att förklara hur man ska tänka för att hitta rätt brytbladskniv. Som en första regel välj en brytbladskniv med metallskena för knivbladet. Då håller brytbladet längre och du får bättre fixering av knivbladet. Detta ger dig bättre kvalités i skärandet.

Historiskt sett har många olika tillverkare gjort brytbladsknivar. Ofta benämns brytbladsknivarna som Olfakniv som av gammal hävd blivit kvar som ett favoritbegrepp. Sollex brytbladsknivar är rejäla redskap för yrkesmän och finns i 18mm och 9mm utförande. Fundera först över vilket typ av material du ska skära. Ofta räcker den lilla brytbladskniven mycket väl för enklare skärarbete såsom på tapet, lager eller i produktion. Den lite större 18mm brytbladskniven fungerar bättre på tuffare material såsom vid golvarbete, att skära i gummi eller att skära i PURmaterial.

Välj Rätt 18MM Brytbladskniv

Optimal brytbladskniv för en golvläggare är 8180 NT-Cutter L-2000RP som har ett magasin med 6 brytblad och en skruv för att fixera brytbladet precis vid knivbladsspetsen. Detta ger precision och fixerat knivblad vilket är bra när golvläggaren skär uppvik i badrum. 8180 är en brytbladskniv med metallskena för knivbladet och en robust konstruktion i magnesium och utskjutbart knivblad med låsning. Automatisk bladmatning från magasin som innehåller 6 extrablad. 

Sollex Brytbladskniv 8180 skär wellpapp - Sollex blog

Den något smidigare brytbladskniven 9180 NTCutter L-550GP har en skruv för att fixera knivbladet i fästet. Dock inte vid knivbladsspetsen så funktionen med skruven fungerar egentligen inte optimalt. 

Sollex i särklass mest sålda brytbladskniv är 5180 eller NTCutter L-500GRP. Det är en smidig brytbladskniv med en auto-lock funktion som fungerar. Vi har kunder som använt sin 5180 i mer än tio år. 

För övrigt erbjuder Sollex brytblad knivarna 2180, 6180 och 1180 som är lite enklare brytbladsknivar. Men med rätt brytblad har de sin plats i vårt utbud då vi har kunder som önskar brytbladsknivar med minimal vikt. Som en generell rekommendation till 18 mm brytbladsknivar rekommenderar vi Sollex 180P Brytblad PRO 18mm. 

Välj Rätt 9MM Brytbladskniv

Sollex storsäljare av 9mm brytbladsknivar är 5190 eller som den heter NT Cutter A-300GR. En lageransvarig berättade att han haft sin 5190 i mer än 16 år. Genom att byta brytblad håller sig kniven funktionsduglig betydligt länge. 

2090, 4090 och S202 är våra lättaste brytbladsknivar. Olfas lilla fina SVR-2 har vi i sortiment då vissa kunder vill ha en så minimal 9mm brytbladskniv som möjligt. Som en generell rekommendation till 9mm brytbladsknivar rekommenderar vi Sollex 90P Brytblad PRO 9mm.

Rätt Brytbladskniv och Brytblad Kan Spara Stora Pengar - Kund Case

En Sollexkund hade 67 personer anställda på sitt lager. Ca 30 brytbladsknivar från Stanley gick åt i veckan för att öppna och skära sönder kartonger. Kostnaden var ca 30 kronor per engångskniv. Totalt under en fyraårsperiod beräknades kostnaden till 180 000 kr. Sollex brytbladskniv 5180 märktes upp med varje medarbetares namn. Kostnaden för knivar och proffsbladen var 3772 kronor. Knivarna fungerar än idag och har strypt behovet av engångsknivar och förstärkt arbetsmiljösäkerheten. Besparingen genom att använda rätt brytbladskniv var för kunden 176 000kr under fyra år.

Hög Kvalitet är Viktigt för Oss

När du packar upp brytbladsknivarna och brytbladen som du beställt vill vi att du ska känna samma kärlek till produkten som vi gör när vi tillverkar dem. Alla våra brytbladsknivar är tillverkade i hög kvalitet och är anpassade för professionella användare. Genom att välja hög kvalité på dina arbetsredskap får du skärande prestanda som inte bleknar med tiden. Vi erbjuder även snabb leverans eftersom vi vet hur viktigt det är med vassa knivblad till din brytbladskniv!

HÖR AV DIG

Brytbladsknivar användas till olika arbetsuppgifter på bygget och i producerande verksamheter. Oavsett om du letar efter en rejäl brytbladskniv till krävande skärarbeten eller en smidigare variant så har Sollex kniven för dig. Har du frågor kring våra brytbladsknivar, hur du handlar eller annat - hör av dig till vår kundservice så hjälper vi dig gärna med dina frågor! Köp dina brytblad och brytbladsknivar online!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.