Hur man skär gipsskivor / gipsväggar med en universalkniv - Sollex Blog
Aleksandra

Hur Man Skär Gipsskivor med en Universalkniv

Här är några användbara tips för att arbeta med gipsskivor

Strukturen av gipsskivor - Hur man skär gipsskivor med en universallkniv - Sollex BlogGipsskivor är ett av våra vanligaste byggmaterial. Dem används för att att täcka tak, väggar och dekorativa interiörer. Slarvig tillskärning av gipsskivor leder tyvärr till överkonsumtion av gipsskivor och onödiga kostnader. Men du bör inte bli upprörd, för att korrekt skära gipsskivor med dina egna händer är inte svårt. Det är bara att följa några instruktioner så bör det gå bra. Låt oss börja med gipsväggens struktur och vilka knivar som är lämpliga för att skära gipsskivor.

Strukturen på gipsskivor

Det inre skiktet av arket är gips med tillsatt fyllmedel. De två yttre lagren utgörs av kartong, som ger materialet dess styrka. Gips är sprött, så utan kartong kommer skivorna att gå sönder eller falla sönder vid minsta mekaniska påverkan.

Gipsskivor finns i tre varianter: vanliga, fuktbeständiga och brandbeständiga. Den fuktbeständiga sorten används för att klä väggar och tak och för att skapa dekorativa strukturer i våta utrymmen. Brandbeständig gipsskiva behövs för konstruktioner som planeras att placeras nära en eldstad, spis och andra värmekällor. 

Vilken kniv är lämplig för att skära gipsväggar?

Byggkniv / universalkniv eller delfinkniv med trapetsblad är utformade för arbete med gipsväggar. Den har ett ergonomiskt handtag för optimal kraftöverföring från handen till materialet. Trapezoida blad har god styvhet och böjer sig inte under tryck. Den här typen av knivblad med tjocklek högre än 0.5mm är utformade för att skära gipsväggar.

Hur man skär gipsskivor med en universalkniv

Gipsskivor är mycket flexibla, så de måste placeras på ett plant och stabilt underlag. Ett måttband och en penna, linjal etc. används för att markera skärlinjen.

Vad man behöver för att skära gipsskivor - Sollex Blog

Ta mått och lägg på märkena. Använd en enkel blyertspenna, eftersom märken som lämnas av en markör eller penna inte täcks av kittet. Markera linjerna på båda sidor. 

Justera knivens längd så att bladet är kortare än skivas tjocklek. Placera sedan bladet nära linjalen på linjen och gör snittet längs hela styrningens längd. Trycket på kniven ska vara lätt så att endast kartongens yttersta lager skärs av.

Därefter ska gipsskivan flyttas närmare kanten på det underlag som den ligger på och knackas försiktigt. Som ett resultat av knackningen kommer gipsskiktet längs snittlinjen att förlora sin integritet. Därefter är det nödvändigt att ta tag i den avskurna delen av arket och böja den kraftigt nedåt, så att gipsskiktet bryts exakt längs linjen. 

hur man skär gipsskivor med en hantverkskniv - guide - sollex blogg

Det återstår att ta en kniv, böja arket längs snittlinjen och slutligen dela det i två delar. Det kommer inte att vara svårt alls, eftersom halvorna hålls ihop av endast ett lager kartong.

Efter att gipsskivan har skurits kan kanterna på snittet hyvlas eller skäras till. Slarviga skåror blir ett hinder när skivan ska monteras på väggen. Fasning bör göras utan starkt tryck, eftersom materialet kan börja smulas sönder. Fasningen gör sedan att fogmassan mellan skivorna blir mycket snyggare.

Att använda Hummerglide för att skära gipsskivor

Ett mycket bra verktyg för att skydda fingrarna när man skär gipsskivor är Hummergliden. Hummergliden gör det mer visuellt att du får rätt mått och att tumstocken hålls på rätt plats längs med hela gipsskivan. Greppet på tumstocken genom hummergliden gör att måttet blir rätt från början till slutet. Utan Hummerglide är det relativt enkelt att greppet slinter och att måtten ändras längs med gipsskivan. Viktigast av allt förutom ett rakt snitt är att fingrarna skyddas och man slipper skada handen i kontakt mot gipsskivan. Hummergliden är ett praktiskt verktyg som du enkelt tar med dig.


Titta på den här videon där vi visar hur man skär gipsväggar i en rak linje med Sollex 2000 Byggkniv.


Här är några fler användbara tips för arbete med gipsväggar som du definitivt kommer att behöva: 

  • Se till att använda en kniv med ett vasst blad. 
  • Arbetet utförs på en torr yta - om gipsväggen har absorberat fukt kommer du inte att kunna skära den ordentligt. Skärning utförs vanligtvis på baksidan (den som ska installeras på väggen), så att du kan dölja de brister som bildats under arbetet.
  • Om du behöver täcka en stor yta med gipsvägg är det bäst att använda 3,6 meter i stället för de vanliga 2,5 metrarna. På så sätt sparar du både tid och själva materialet. 
  • Gör en detaljerad plan för användning av gipsskivor så att du vet exakt var materialet måste skäras.  
  • Om du ska montera gipsskivor i taket och på väggarna bör du börja med taket. 
  • Det är bäst att fästa så många hela brädor som möjligt. På så sätt går beklädnadsprocessen snabbare och materialkostnaden blir lägre. 
  • Om du behöver skära materialet i en komplicerad bana ska du först skära längden och sedan bredden. 
  • Större skivor skärs bättre med väggen i en liten vinkel. Och små ark kan skäras på golvet.

Vanliga frågor

Lämpar sig en universalkniv för att skära gipsskivor? 

Universalknivar lämpar sig nästan alltid för att skära gipsväggar eller gipsskivor, särskilt de med trapetsformade blad. Trapetsblad är tjockare och mer hållbara och har vanligtvis dubbelslipade blad, vilket gör dem också mycket vassa. Du hittar ett stort urval av långa och korta blad i vår kategori "Knivblad". 

Kan jag använda en brytbladskniv för att skära gipsväggar?

Vi rekommenderar att du undviker att använda knivar med brytblad för att skära gipsväggar och hårda material, eftersom en bit av bladet kan brytas av och skada användaren när det är mycket tryck på bladet. Men om du bara har en brytkniv, använd den för att skära hårda material tillsammans med ett blad utan segment. Vi har till exempel 180LUS brytbladet utan segment i lager. Vidare är det viktigt att knivbladet är fixerat i kniven och det är väldigt sällan fallet för brytbladsknivar. Vidare finns en stor risk att gipsmaterial fastnar i kniven och detta i sig är ofta en orsak för att en brytbladskniv går sönder. Använd en universalkniv med en så robust konstruktion som möjligt.

Hur skär man gipsväggar utan damm?

För att skära gipsväggar i en rak linje med ett minimum av damm måste du göra ett snitt på ena sidan av skivan med tillräcklig kraft för att skära igenom kartongen och gipskärnan ca 3 mm djupt. Det är nödvändigt att skära denna raka linje över hela arket eller gipsskivan, från kant till kant. Sedan måste du vända på arket och trycka med handen exakt bakom snittlinjen. Under trycket kommer gipsskivan att gå sönder exakt längs snittlinjen. För att avsluta förfarandet och separera ett stycke från ett annat behöver du bara skära igenom pappret på andra sidan av gipsväggen.

Ett standardark av gipsvägg är 12,5 mm tjockt. Den här metoden är lämplig om du behöver skära av bitar av gipsväggar som är upp till 3,5 centimeter breda. Om du behöver skära tunnare remsor/stycken måste du göra djupare snitt med en kniv.

Hur man skär gipsväggar om man behöver skära former

Att skära cirklar, halvcirklar, bågar, ovaler och alla slags böjda former är praktiskt med en elektrisk sticksåg.


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.