Bästa blad för vinylfolie skärning - foliering, skyltar och dekor - Sollex
Aleksandra

Bästa Bladet för Foliering och Dekor

Knivar och blad är viktiga verktyg för foliering, skyltdekor, bildekor och fönsterdekor. Rätt knivblad hjälper till att minska risken för skador på fordonet om det är en bilfoliering eller glaset om det är en fönsterdekor. I den här artikeln berättar vi om ett knivblad som är en absolut storsäljare och ett måste för dig som utför foliering och dekorering med vinylfolie eller dekorfilm.

Skärverktyg för foliering av vinyl

Foliering, dekorering och varumärkesprofilering med vinylmaterial har på senare tid blivit mycket populärt för reklam på fordon, leveransbilar, fönster och andra ytor. Foliering utförs av proffs och kräver specialverktyg, bland annat skärverktyg för precisionsskärning av vinyl filmer och folier.

Du bör använda skärverktyg för foliering med vinylfolie - Sollex Trubbiga eller fel skärverktyg river vinylfolie istället för att skära - Sollex blogg

De vanligaste 2 varianterna av knivar för precisionsskärning av vinyl film och folie är:

  • Hobbykniv, pennkniv, skalpell med skalpellblad
  • Brytbladsknivar 9 mm med 30° brytblad 

hobbyskalpeller används ofta för wrapping foliering men är inte det optimala valet - sollex Brytblad 9 mm 30 grader är det bästa alternativet för foliering och vinylskärning - Sollex

Det första alternativet omfattar olika versioner av skalpeller, där ett skalpellblad monteras. Läs den detaljerade artikeln om användning av skalpeller för precisionsskärning här "Skalpeller för precisionsskärning". 

Det andra alternativet för att skära vinyl är en 9mm brytbladkniv med ett 30-graders brytblad. När man använder denna typ av kniv sträcks bladet bara 1-2 cm framåt och kniven skär precis som en skalpell.

Bästa knivblad för Bildekor & Foliering 

Skalpeller för både medicinskt bruk och hobbybruk kan användas för att skära i vinylfolie. Men det mest lämpliga skärverktyget för precisionsskärning och dekorering med vinyl anses vara 30-graders spetsiga blad. Sollex har ett högkvalitativt 30° brytblad 9030T som kan användas med alla vanliga 9 mm brytbladsknivar för föliering, toning av rutor, varumärkesprofilering och skyltdekor.

Enligt våra kunder och försäljningsstatistik är 9030T-bladet en absolut favorit för den grafiska industrin och har använts för precisionsskärning i flera år.

9030t med 30 graders vinkel är det bästa bladet för vinylfoliering och dekorering - sollex blog

Fördelar med att använda 30° brytblad för foliering och dekor

Titanium coated snap off blade 9mm 30 degree is best option for wrapping - SollexFörst och främst har ett 30° brytblad som 9030T 7 segment som kan brytas av för att förnya bladets skärpa. Detta blir kostnadseffektivt för reklamföretag och grafiska byråer. Skärning av vinyl bör göras med vassa blad för att undvika risken att riva sönder vinylen i stället för att skära den. Därför bör du alltid ha vassa blad för skärarbetet.

För det andra bör knivbladet som skär film och folie inte vara för vasst eller tunt. Ett knivblad som inte hålls fast ordentligt av handtaget kan skramla och bli ostadigt. Dessutom kan ett för vasst blad skada det underliggande materialet som vinylen sitter fast på. Även här är ett 30-gradigt brytblad som 9030T passande och rekommenderas. Det viktigaste att komma ihåg är att knivens vinkel mot materialet bör vara 45 grader, vilket ger en rakare skärlinje.

För det tredje kan du förlänga bladet framåt så långt du behöver. 2-5 mm blad framåt och du har ett vasst och säkert skärverktyg för arbete med vinyl eller liknande filmer och folier. Det värsta som kan hända är att du går för djupt med bladet och skär rakt igenom det underliggande materialet, vilket kommer att resultera i ett dyrt ommålningsjobb. Skär med ett mycket kort knivblad så minskar du risken att skära för djupt och skada de olika ytorna.

30 graders brytblad med längre hållbarhet för vinyl och folie

Sollex brytblad 9030T har en mycket tunn guldfärgad titanbeläggning på eggen. Titanet är hårt och skyddar det mjukare stålet under. Det betyder att materialet som skärs sliter ned titanet medan knivbladseggen behåller sin form en längre tid. Så om du vill ha 30 graders brytblad med extra lång hållbarhet när du skär vinyl och folie så bör du använda Sollex 9030T.

Skärverktyg för Sign, Tryck och Grafik 

Sollex har en mängd olika knivar, blad och skalpeller för den grafiska industrin. Vi har också ett stort sortiment av plotterknivar och blad för digitala plotterskärare och skärbord. Vi tillverkar även blad för industrimaskiner på beställning. Kontakta oss via mail order@sollex.se eller telefon 035157500 så hittar vi rätt skärverktyg för din verksamhet.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.