Om Sollex


logot på jubelium 92 år


Sollex - Cutting edge performance

Oslagbar kvalitet. Ett personligt och ödmjukt bemötande. Snabba leveranser. Bra priser. På samma sätt tänkte min farfar Herman Falk när han grundade Sollex i en källare i Halmstad för 92 år sedan. Men för att fortsätta vara framgångsrik räcker det inte att luta sig mot en lång tradition. Man måste också hålla hög innovationstakt, oavsett om det gäller teknik, kvalitet eller service. Sollex strävar efter att plocka de bästa bitarna ur historien men vi siktar på framtiden. Med tanke på våra kunders reaktioner år efter år, vågar vi påstå att vi har lyckats.

Ett svenskt företag 

 Sollex tror på teknik, kvalitet och service i kombination. Därför envisas vi med att fortsätta tillverka våra verktyg av kvalitetsmaterial i Sverige och Tyskland. Vi tror också att du som använder våra produkter föredrar känslan av ett äkta kvalitetsverktyg som tål tidens tand och som fungerar. Våra blad håller längre än andra och pengar kan sparas i det långa loppet. Sollex lagerhåller samtliga produkter vilket garanterar dig snabba leveranser. Välkommen att kontakta oss med dina frågor!


Sollex grundare Farfar Herman Falk

Herman Falk

Föredetta VD

Elisabeth Falk

VDn Johan Falk med medarbetare

Johan Falk


Historien om Sollex: Från skäggstubb till rymdteknik 

 År 1927 byggde min farafar den nittonårige Herman Falk om sin källare till en komplett fabrik som gjorde enastående rakblad. Att affärerna blomstrade var ingen slump – dessförinnan hade han gjort noggranna studier av tillverkningsmetoder, slipteknik och stålkvaliteter.


Under 50-talet, i samband med att rakhyvlar endast blev kompatibla med sina egna blad, gick många av Sveriges rakbladstillverkare i konkurs. Herman valde istället att starta tillverkning av industrirakblad genom en speciell teknik: dubbelslipning och blålackering. Drygt sextio år senare är dubbelslipade och blålackerade industrirakbladet alltjämt en av våra storsäljare. Sollex industrirakblad är också en viktig anledning till att vi har behållit en ledande ställning som en av de två svenska rakbladstillverkare som finns kvar.


På 60-talet lanserades Suveränbladet och Suveränkniven, som används för precisionsskär för hand. Tio år senare kom krokbladet. Tack vare detta smarta blad får golvläggare än idag oöverträffade möjligheter att skära med mindre kraft, samtidigt som underlaget skyddas. I mitten av 80-talet var Sollex en pionjär inom titanbeläggning av knivbladseggar. Sollex keramiska beläggning som lanserades under 90-talet förlänger bladets hållbarhet flera gånger om, något som fortfarande sparar mycket värdefull tid inom plasttillverkande industri.


Gammal bok på Svenska rakblad


År 2011 blev Sollex byggkniv ”bäst i test” i tidningen Byggnadsarbetaren och året därpå firade vi 85 årsjubileum genom att lansera knivbladen Sollex Pro och Sollex Pro Titan för byggnadsarbetare. 

Idag drivs Sollex av Johan Falk, den tredje generationen Falk. Huvudkontor och lager ligger i Malmö. Vi är specialiserade på knivar, knivblad och industrirakblad med olika egenskaper för varierande ändamål, samt verktyg för dessa. 

 När vi utvecklar våra produkter är det användaren som är i centrum. Vi inspireras även av rymdteknik i jakten på produkter som inte kan slitas ned. Genom att lyssna på våra användare kan vi skapa enastående produkter, gjorda för verkliga proffs. På samma sätt tänker vi fortsätta att arbeta i framtiden.   

Slogan Sollex - Cutting Edge PerformanceJavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.