Johan Falk SOLLEX med tre meter lång tandad maskinkniv - Sollex Blogg
Aleksandra

3 Meter lång Tandad Maskinkniv

Nytt rekord för Sollex

Sollex har levererat av en rekordlång 3000 mm tandad kniv. Vi tillverkade maskinkniven i högkvalitativt D2-stål för en svensk tillverkare av plastskum och non woven material.

____

Varför var en tre meter tandad industrikniv viktig för kunden?

Tandad kniv med 3000 mm längd och 150 tänder - Sollex nya rekordUnder många år har Sollex försett kunden med tre likadana en meter långa knivar som fixerats ihop. Tillsammans, sida vid sida bildar de en 3000 mm lång maskinkniv. Det fanns dock ett litet mellanrum mellan de tre individuella tandade bladen. Efter noggrant övervägande av olika svetsmetoder beslutade kunden att kniven skulle vara solid utan svetsar. I princip en solid 3 meter lång tandad kniv som täcker hela banan av skum eller non-woven material för att göra jämna snitt av det producerade materialet utan spår efter spalten mellan knivarna.

Varför är det svårt att tillverka långa maskinknivar?

Det är svårt att tillverka maskinknivar som är längre än 2 meter eftersom man behöver en mycket stor ugn att placera kniven i för att uppnå en homogen härdningsprocess. Dessutom har den speciella tandade kniven 150 tänder som måste vara perfekt slipade. Om en tand blir fel måste man tyvärr skrota hela kniven och börja om från början.

Att tillverka långa maskinknivar medför flera tekniska utmaningar. Det är mycket viktigt att materialet är enhetligt längs hela knivens längd, eftersom variationer kan leda till svaga punkter eller ojämnt slitage. 

Med längre produkter är det svårare att uppnå tillverkningsprecision och hålla snäva toleranser, inklusive rakhet, kantgeometri och tjocklek. Att applicera en konsekvent ytfinish längs hela klingans längd, särskilt när kniven har komplexa geometrier, gör det ännu svårare.

Enhetlig värmebehandling och spänningsavlastning är viktigt, men svårt att uppnå över hela längden på en lång maskinkniv. Den måste värmas och kylas jämnt för att undvika spänningspunkter eller distorsion. Att balansera flexibiliteten och styvheten hos maskinknivar är mer komplicerat med längre knivar. De måste hålla formen under belastning, men ändå vara tillräckligt flexibla för att inte gå sönder. 

Varje aspekt kräver specifik expertis, precisionsutrustning och strikt kvalitetskontroll.

Vad används en 3 meter lång tandad kniv till?

Sollex maskinknivar och industrirakblad för ditt företag och industri - Beställ online - Snabb leverans - Hög prestandaDenna tillverkare producerar råmaterial för plastskum och nonwoven-produkter. Företaget återvinner industriavfall (PIR) och omvandlar det till produkter med förbättrade egenskaper. Genom att använda återvunnet material, särskilt från PET-flaskor, minimeras miljöpåverkan och processen stödjer en cirkulär ekonomi.

Detta material finns i färdiga produkter som främjar en hälsosam miljö, såsom ljudreduktion, luftförbättring och mjukgörande av hårda ytor. Produkter som tillverkas av det återvunna materialet finns inom en rad olika branscher, bland annat möbel-, fordons- och ventilationsindustrin.

Beställ maskinknivar från Sollex

Behöver ni högkvalitativa knivar och industrirakblad till era maskiner? Sollex har vad ni behöver! Vi är specialiserade på att tillverka maskinknivar, rakblad för industriell skärning, knivar för återvinning och till och med extremt långa tandade knivar. Vårt team är skickligt på att skapa industriella knivar som inte bara är standard - vi kan tillverka vad ni behöver, exakt hur ni behöver det. Vi kan också hjälpa våra kunder med knivdesign, beläggningar, material, polering och oljor för förbättrad hållbarhet och prestanda. 

Skicka oss ett mejl order@sollex.se eller ring oss +4635-157500 så ska vi försöka hjälpa till så gott vi kan.

Sollex finns i Malmö, Sverige och har över 96 års erfarenhet av kniv- och bladtillverkning.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.