Sollex tipsar - Vilka brytblad som passar att skära i papper och kolfiber på det bästa sätt
Johan Falk

Brytblad för att skära papper och kolfiber

Sollex har många olika sorters brytblad

Välkommen till den svenska brytbladsspecialisten Sollex! Vi är experter på brytblad och har skärverktyg för industri och  yrkesfolk som passar många typer av användare. Vårt sortiment är en blandning av de mest högkvalitativa brytknivarna i metall som går att få tag på och knivar med ett lägre pris för lägre vikt.

Ta reda på hur du väljer rätt kniv, vilka blad det finns, skillnaderna mellan 9 & 18mm knivar och hur du kan spara pengar genom att välja rätt kniv i det blogginlägget.

 Vad är en Brytbladskniv?

En brytbladskniv är en kniv med utbytbart knivblad som kan brytas i olika segment. Brytbladet kan skjutas fram och tillbaka och låsas i önskat läge. Brytbladet består vanligtvis av 8 eller 9 segment. Använd endast ett segment i taget och bryt av detta när det blivit slött. Använd tång eller en SAFETY BOX för att bryta av brytblads segment. Knivbladet bryts av i ett i stansat segment och en oanvänd del av bladet förs fram och används. Då har du som användare snabbt ett väldigt vasst knivblad till hands. Det finns två standardbredder på knivblad och brytbladsknivar: 9mm och 18mm.

Sollex brytblad 9mm och 18mm - Sollex blog

Vad Används Brytbladskniven till? 

Brytbladsknivar används när man vill göra snitt i olika material och är bra att använda sig av eftersom du enkelt har ett vasst knivblad genom att bryta knivblad segmenten. Små brytknivar fungerar optimalt för icke styrkekrävande arbeten såsom i tunna material som papper, papp, tapet, kartong, skinn, läder, vinyl, film och trä. Brytbladsknivar är inte lämpliga för att skära större trästycken med. Den lilla brytbladskniven används för olika hantverk och hobby, men även vid paketering och uppackning. Sollex stora brytblad och brytbladsknivar används dagligen till att skära tapet, wellpapp, golvmaterial och polyuretan. Tänk på att bladet måste bytas emellanåt. Botanisera i vårt breda utbud och köp det brytblad som passar till din kniv bäst.

180S - Extra vassa brytblad för att skära papper.

Sollex har ett brett sortiment av brytblad. Brytbladet 180S är extra vasst specialslipat i ett specialkolstål. Färgen på brytbladets sida är svart av oxidation. Det gör att eggen med lätthet skär all möjliga material där ett riktigt fint snitt är önskvärt. Finpapper och fintapet blir inte bättre att skära med brytbladskniv. Det ska väl i och för sig poängteras att om man ska skära tapeter bör man helst använda yrkesblad för det bästa tänkbara snittet.

Föredelen med det extra vassa brytbladet 180S är att när man som på bilden ovan skär tidningsartiklar blir det riktigt snyggt. Men man ska också vara medveten om att när man slipar ett brytblad så vasst så gör man också avkall på hållbarheten. Ett trubbigare brytblad håller längre när det skär tuffare material.

Det svarta bladet blir perfekt enkelt för din vardag när du söker det bästa tänkbara snittet. Förbättra ditt snitt med Sollex svarta brytblad 180S extra vassa.

Kolfibermatta att skära med brytblad - Sollex blogg

2020-08-25 Sollex har idag skickat prover för utvärdering av våra speciella brytblad till ett intressant svenskt industriföretag som tillverkar många av sina komponenter i kolfiber.

Skära kolfiber med brytblad

Kolfiber är ett armeringsmaterial som består av tunna, dragna trådar av kol, vävda eller tvinnade till mattor, vävar eller band. Kolfiber används tillsammans med epoxi-, poly- eller vinylester för att tillverka lätta och starka konstruktioner. Kolfiber har mycket hög styvhet och till skillnad från metall undviker man rost. Företaget bygger bland annat chassin och karosser i kolfiber. Detta betyder att företaget skär mycket kolfiber löpande i sin produktion. Därför söker man bästa tänkbara brytblad för att skära kolfiber på ett bra sätt.

Brytblad utan olja eller fett

En känslig sak när man skär i kolfiber är att man av estetiska och praktiska skäl vill undvika olja eller missfärgningar på kolfibern. Alla brytblad är - om inte annat anges - inoljade i fett för att skydda mot rost. När man skär i kolfiber eller andra känsliga material finns därför en risk att denna olja "kletar" av sig på materialet. Sollex är experter på att tvätta rakblad. Vi kan alltså tvätta brytblad så att ingen olja fastnar i och på kolfibern. Alla tre brytbladen som levererades till det intressanta svenska industriföretaget var helt utan olja.

Sollex har många olika sorters brytblad

På bilden ovan visas Sollex tre vanligaste brytblad. Längst till vänster är 180P Brytblad pro18mm. Detta är ett brytblad för "allround" användning. Det passar utmärkt för yrkesmannen, målaren och golvläggaren som söker ett vasst brytblad med god hållbarhet. Brytbladet i mitten är 180L Brytblad titan18mm. Detta är brytbladet för dig som söker hög hållbarhet framför det extra vassa. Du ser tydligt den guldfärgade eggen på bilden som är titanbeläggningen. Brytbladet längst till höger är 180S Brytblad extra vassa 18mm. Det svarta stålet går att slipa extremt vasst vilket ger ett brytblad användbart när snittet ska vara perfekt och hållbarheten på brytbladet är sekundär.

Test av brytblad på intressant svenskt industriföretag

Sollex har sedan länge levererat brytblad utan olja till globala försvarstillverkare och skylttillverkare. Vi tycker att det är extra kul att det intressanta industriföretaget verkligen vill testa gränserna för vad man kan skära med brytblad. Sollex har försett det svenska industriföretaget med fyra olika brytblad. Vi hoppas på positiv feedback och att kunden återkommer med en order på Sollex vassa brytblad.


Johan Falk

Expert på knivar, knivblad och industrirakblad

T: 035 -15 75 00


SOLLEX - Cutting edge performance

Sollex utvecklar och marknadsför ett världsledande kvalitetssortiment av knivar, knivblad och industrirakblad för professionella användare. Företaget har rating AAA (högsta kreditvärdighet) i Bisnodes kreditvärderingssystem. Sollex grundades 1927 och har ägts och drivits av familjen Falk i fyra generationer.

Noter:

Bild och input om kolfiber: Wikipedia

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.