förseglade aluminiumpåsar - sollex blogg
Aleksandra

Hur man skär aluminiumfolie | Kundcase

Ett medicintekniskt bolag ställde följande fråga till Sollex: Hur skär man aluminium folie?

Vad är aluminiumpåsar och sacheter och vad används de till?

aluminiumpåsar lämpar sig för produkter i flytande, pasta- och pulverform - sollex blogDen förseglade aluminiumpåsen är den vanligaste påsevarianten för portionsförpackningar i hela världen. Aluminium sachetpåsar är små, förseglade paket av aluminiumfolie.  Påsen lämpar sig för produkter i flytande, pasta- och pulverform. 

Aluminiumfoliepåsar är ofta belagda med plast som inte reagerar med innehållet i den för att skydda det.

Aluminiumpåsar är också erkända som en bra lösning för följande produkter, t.ex:

  • Medicinsk utrustning, läkemedel, kosttillskott
  • Livsmedel
  • Tvätt- och desinfektionsmedel i flytande form
  • Hygienprodukter
  • Kosmetika och andra

Aluminiumfoliepåsar är robusta och ger maximal motståndskraft mot damm, syre, kemikalier, vatten, fukt och andra ämnen som tenderar att försämra kvaliteten på den förvarade produkten. 

Hur skär man aluminiumfolie?

Ett medicintekniskt bolag ställde följande fråga till Sollex: Hur skär man aluminium folie? I deras fall var det två lager förstärkt och svetsad aluminium folie form av en sachetpåse. Alltså en påse av aluminiumfolie som innehåller ett flytande medicinskt preparat.

former av aluminiumpåsar - sollex blogg

Rent generellt finns det två olika sätt att skära aluminiumfolie. Folie som skärs kontinuerligt eller kapning. I kundens fall var det frågan om kapning av aluminiumfolie.

Generell metod att skära aluminiumfolie

För bästa resultat att kontinuerligt skära aluminiumfolie bör ban ha ett så tunt rakblad som möjligt och 45 graders angreppsvinkel. Aluminiumfolien måste vara spänd eller sträckt, annars funkar det inte. Att i hög hastighet kapa aluminiumfolie innebär att man med ett rakt slipat knivblad behöver börja skära folien i kanten.

Kundens önskemål kring att skära sachetpåsar av aluminiumfolie

Det medicintekniska bolaget hade två önskemål för Sollex att rekommendera för skärning av svetsad aluminiumfolie (sachetpåse). Man önskade veta hur man på bästa sätt skulle designa knivarna för att kapa den dubbelvikta, svetsade och förstärka aluminiumfolien. 

Kunden hade två utgångspunkter: 

  1. Att kapa med en tandad kniv eller med en rakt slipad kniv. 
  2. Eftersom materialet i sachetpåsen var flytande behöver knivarna vara rostfria för att undvika rost.

Kunden önskade i första hand hjälp med rekommendera en 1mm och en 2mm tjocka tandade knivar i rostfritt stål. Lång livslängd var en mycket viktig faktor för att minimera underhållskostnaden och tid för byte. En tandad kniv ger även ett vågigt skärmönster vilket skulle vara kundens preferens.

vågiga och raka snitt - förseglade påsar i aluminium - sollex blogg

I andra hand önskade kunden input om ett rakt trapezoid knivblad som skulle fungera för att kapa aluminiumfolien i sachetpåsarna. Om ett standard-rakblad skulle fungera så var detta såklart den mest föredragna lösningen från kundens sida map kostnad och tillgänglighet.

Sollex testlabb för att skära aluminiumfolie

Sollex tycker att det är kul att försöka hjälpa våra kunder med deras problem och frågeställningar. Vi tycker det är extra intressant när vi kan besöka Gemba (kundens produktionsmiljö) eller att använda vårt testlabb för att undersöka skärtekniska utmaningar.

Kunden skickade ett stort antal sachetpåsar av aluminiumfolie som vi spände fast på vårt arbetsbord. Sedan testade vi ett stort antal tandade knivar och några olika varianter på knivblad och rakblad i olika tjocklekar. 45 graders angrepsvinkel och kontinuerlig kraft användes för alla knivbladen. Med de rakt slipade knivbladen började vi med att skära i kanten. Aluminiumfolien måste vara fixerad och spänd, annars funkar det inte. Materialet fixerades med tvingar som höll folien sträckt.


Resultat om vilka rakblad är bästa för att skära aluminiumfolie 

Slutsatserna efter vår labb med att skära svetsad och förstärkt dubbel aluminiumfolie är:

  • Tandade knivblad fungerar inte särskilt bra. Sollex testade 20talet olika tandade knivar och dessa skär inte ett snitt utan det blir endast ett märke i folien.
  • De raka knivbladen fungerade väldigt bra att skära av påsarna. Vi noterade att det tunnaste som var förstärk med handtaget fungerade bäst. Trapezoid knivbladet 9PT fungerade utmärkt. Sollex rekommenderar 5Z eller 4-60-030-Z eftersom dessa är av rostfritt stål.

Rekommenderade knivblad eller industrirakblad för att skära aluminiumfolie:

Rekommenderade knivblad eller industrirakblad för att skära aluminiumfolie:  9PT, 5Z, 4-60-030-Z, 2-020-K

Hassia förpackningsmaskiner för flexibla förpackningsmaterial

Det finns en tysk maskintillverkare som heter HASSIA-REDATRON (www.hassia-redatron.de) som konstruerar och tillverkar vertikala förpackningsmaskiner för flexibla förpackningsmaterial för användning inom livsmedels-, kosmetika-, hushålls-, kroppsvårds-, läkemedels-, kemikalie- och andra industrier. 

Det är därifrån kundens input om att kapa aluminiumfolie med tandade knivar kommer ifrån. Hassiamaskinen har två olika sachetbanor som särkiljs genom de två olika snittspecifikationerna med tanddelning om 1mm respektive 2mm. Fördelen med att använda en tandad maskinkniv är att man får många ingångspunkter och kan skära rakt in i materialet med en 90gradig angreppsvinkel. Man behöver således en kortare slaglängd jämfört med ett rakt slipat blad.

Sollex test visade tidigt att det var att föredra att skära aluminiumfolie såsom sachetpåsar med en tunnare rakblad. Men med ökad kraft bör man kunna pressa ned en tandad kniv i folien.


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.