hur man skär förstärkt självhäftande tätningstejp - tectis sitko flex - sollex blogg
Aleksandra

Hur man skär förstärkt & extremt självhäftande tätningstejp

Sollex testar skärning av förstärkt byggnadstejp Tectis Sitko Flex med olika knivblad

Sollex, en tillverkare och leverantör av knivar och blad för industriella applikationer, får regelbundet förfrågningar från kunder som vill ha hjälp med att analysera produktionsproblem eller hitta bättre skärlösningar. I den här videon testar vi vilka blad som är bäst för att skära förstärkt tejp nämligen Tectis Sitko Flex som används för permanent skarvning och tätning av vindrutor (HDPE/PP/PE-fleece) i tak-, bygg- och fasadtillämpningar.


Tandade blad för att skära extremt självhäftande byggtejp 

Tandade blad fungerar bra på tejp med mycket lim. Fördelen med att använda tandade blad jämfört med ett brytblad är att det finns flera ingångspunkter i materialet. På så sätt kan man i en produktionsmiljö närma sig tejpen med en 90 graders vinkel och göra många små snitt i materialet. 

I en maskin innebär detta att mindre plats behövs. När man tittar på utformningen av tandade blad finns det fyra viktiga saker som påverkar dess skärförmåga: 

  • Tjocklek
  • Tandvinkel
  • Tandbredd 
  • och Tandlängd

Tandkonstruktionen bestämmer kvaliteten och formen på det skurna materialet. Med hjälp av tandade blad får du ett perforerat snitt eller snarare många små snitt tills det blir ett. Bladets tjocklek är viktig att få rätt. Ett hårt material behöver ett tjockare blad och högre kraft för att skära jämfört med ett enkelt material. Tandbredden avgör hur tandat snittet blir. Små tänder ger ett litet vågigt snitt. Större tandbredd ger längre vågor. Men smalare tänder ger nästan raka snitt.

Sollex testlab - Skillnad i skärlinje vid skärning av tejp med brytblad och tandade blad

Om den testade tätningstejpen Tectis Sitko Flex 

Tectis Sitko Flex är en av de starkaste tätningstejperna på marknaden och består av ett polyetenmembran med polyakryllim. Tätningstejpen har en mycket stark vidhäftning och en överlägsen åldringsbeständighet. Tejpen är värmebeständig från -40 grader upp till +80 grader. Tätningstejp Sitko Flex används för permanent skarvning, lappning och tätning av åldersbeständiga byggfilmer i polyeten. Även för permanent skarvning och tätning av vindskydd (HDPE/PP/PE-fleece) vid tak-, bygg- och fasadarbeten. Fäster även väl på trä, glas, metall etc. 

___ 

Sollex är en svensk leverantör av knivar och blad! Vi har produkter med spetsteknologi och prestanda som förbättrar skärningsprocesser och löser problem. Med rätt knivar och blad kan man få förenklat underhåll, tidsbesparingar och en förbättrad slutprodukt. 

Du är välkommen att kontakta oss med dina frågor: 

Företagets namn: Sollex AB 

Kundtjänst och beställningar: order@sollex.se

Telefon: +4635-15 75 00 

Adress: Box 5161, 200 71, Malmö, Sverige

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.