man skär mineralull med Sollex kniv 2000 och knivblad 261
Så skär man minerallull snabbt och enkelt [guide] - Sollex blogg
Johan Falk

Hur man skär mineralull [guide]

Vanliga knivar eller saxar avsedda för att skära kartong eller täta tyger, passar absolut inte...

Vad är mineralull?

Mineralull är namnet på ett material som har en liknande fiberstruktur och som används för ljud- och värmeisolering

Mineralull är ett konstgjort byggnadsmaterial som används för värme- och ljudisolering av bostadsbyggnader och industrilokaler. Mineralull är namnet på ett material som har en liknande fiberstruktur och som används för ljud- och värmeisolering. Det vill säga sten- eller basaltull samt glasfiber är alla sorter av mineralull. 

För bekvämlighetens skull finns det materialet i rullar och paneler. Strukturen hos detta material är fibrös. De senaste årens ökade krav på brand-, ljud- och värmeisolering har också lett till ökade krav på att isoleringsmaterialet ska installeras korrekt. Mineralull isolerar mot både värme och kyla och är därför ett effektivt isoleringsmaterial för att spara energi och upprätthålla en behaglig temperatur i byggnader. 

Hur man transporterar och lagrar mineralull

Mineralullsartiklar transporteras i horisontellt läge

Mineralullsartiklar transporteras i horisontellt läge, lastbilen måste vara utrustad med ett skyddstält, transporten sker endast i förpackad form, vid transport, lastnings- och lossningsarbete är det viktigt att isoleringen inte komprimeras för mycket, packa upp mineralullen precis innan isoleringen påbörjas. 

Vilken kniv rekommenderas för att skära mineralullen med?

Vanliga knivar eller saxar avsedda för att skära kartong eller täta tyger, passar absolut inte. Tunna isoleringsmaterial (högst 50 mm) kan skäras med: kökskniv med tandad egg, byggkniv, hantverkskniv. Tätare och tjockare isoleringsmaterial ska skäras med: specialknivar med en längd på mer än 250 mm. Ett sådant verktyg har tänder i olika storlekar för att skära mineralull. Knivarna är tillverkade av rostfritt och kallvalsat stål.Sollex har precis rätta knivar för att skära en mängd olika isoleringsmaterial. 

Kniv och knivblad för att skära olika isoleringsmaterial / mineralull - Sollex blogg

  •  Tjockare isoleringsmaterial. Sollex kniv artnr. 330 är 330 mm lång (330 x 18.9 x 1.1 mm) med starka titanbelagda tänder, lämplig för att skära tjockare isoleringsmaterial. Det 1.1 mm tjocka bladet är tillverkat av kvalitetsstål och ger god hållbarhet och utmärkta skäregenskaper för den professionella användaren.
  • Stenull. Den 180 mm långa kniven artnr 261 är lämplig för att skära mineralullsisolermaterial och mineralullsplattor. Det 0,65 mm tjocka dubbelsidiga bladet som är tillverkat av kvalitetsstål ger god hållbarhet för den professionella användaren. Kniven 261 för skärning av stenull passar till Sollex byggkniv (2000). Ett specialhölster (300) rekommenderas för säker förvaring när kniven inte används. Lämplig för att skära: stenullsisolering och stenullsskivor.
  • Glasfiber. Kniv art. 195 (195 x 15.8 x 0.884 mm) är anpassad för att användas inom industriell tillverkning och är utmärkt för att skära i bland annat glasfiber och gummi. Passar perfekt för tillverkare inom industri för att skära glasfiber. 33 grader slipning för optimal skärning av fiberglas. Passar i Sollex byggkniv 2000.
  • Skum. Knivblad artnr 251 är 160 mm långt (160 x 18.9 x 0.65mm) och är anpassat för att skära till exempel cellplast, frigolit och styrofoam men även andra typer av isolering. Det är tillverkat av 0,65 mm tjockt kvalitetsstål, dubbelslipat, vilket ger god hållbarhet för den professionella användaren.

Hur skär man mineralull?

Vi föreslår att du använder följande tips: 

  • Verktyget för skärning ska vara väl slipat, så att mineralull inte slits i fibrer och mindre "damm"; 
  • När man skär isolering bör man tänka på att för att säkerställa en tät överlappning bör mineralull lämnas ca 2 cm för sömmar; 
  • Det är bättre att skära av mineralullsrullen innan den sätts ut; 
  • Mineralullsskivor bör tas ur sina förpackningar och skäras en efter en; 
  • Det rekommenderas inte att skära mineralull på en gång för hela arbetsmängden. 

Ytterligare säkerhetsregler vid arbete med mineralull: bär en skyddsdräkt av tjockt tyg, som förhindrar hudkontakt med fibrerna i mineralull och dess irritation, för att skydda händerna bär speciella handskar - med silikon eller gummibeläggning på handflatorna, för att skydda ögonen kommer att behöva speciella glasögon, andningssystemet skyddar en respirator. 

Längsgående skärning av mineralull

Längsgående skärning av mineralull 

Mineralull i rullar skärs i oförpackad form. Rullen placeras på en hård, jämn yta och den önskade längden mäts. Det är möjligt att sätta märken på tre ställen på förpackningens cirkel. De markerade styckningsställena för större noggrannhet lindas in med en tejp. Därefter sågar mannen en rulle mineralull i en cirkel. Och först när den skurna biten är separerad är det möjligt att ta bort förpackningsfilmen. 

Korsskärning av mineralull 

För korsskärning packar du upp mineralullsrullen och markerar båda sidorna. Sedan fästs en nivåstång, till exempel en linjal, och en bräda placeras under materialet för att förhindra att kniven blir trubbig. Kniven dras längs med stången. Om du inte kan skära materialet i en enda rörelse, skär flera gånger tills materialet är skuret helt igenom. Knivarna på det verktyg du använder för att klippa ullen ska alltid vara väl slipade. Det är bäst att skära materialet på tvären. Om mineralullen är i form av brädor ska du skära dem en och en.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.