Husmorstips Knep och knåp från Sollex

Husmorstips

Tvätta altanen med Coloramas skurmaskin

Johan Falk

Husmorstips

Knep och knåp

Slipa köksknivarna till extrem skärpa 

Vänner brukar förundras över riktigt vassa köksknivar och många kunder frågar oss ofta hur vi själva gör med våra köksknivar. Vi brukar svara att vi slipar dem. Oftast kommer motfrågan: hur då? Skickar ni dem till någon eller?  Svaret är mycket enklare än så. Jag har sju stycken köksknivar. Egentligen behöver min familj inte tre små kivar utan fem stycken totalt hade räckt. Men av nostalgi och minen har jag svårt att göra mig av med dem. Någon kniv har jag köpt men merparten har jag fått av min mamma Elisabeth Falk för mer än 20 år sedan.

Tips om hur du håller knivarna vassa 

Alla knivar jag har är mer än 20 år gamla och av god kvalité. Tänk på att hellre köpa en bra kniv och håll den slipad istället för att kontinuerligt köpa nya. Mina knivar hänger på en magnetlist så att de inte kommer i kontakt med varandra. Viktigt är att jag sätter köksknivarna med ryggen mot knivlisten så att den fäster och sedan viker jag försökt sidan emot listen. Då skyddar jag och sparar eggen.

Mina köksknivar diskas absolut aldrig i diskmaskin och jag håller dem rakbladsvassa genom en liten bordslip som jag har köpt för 200 kronor på Kjell och Co. Denna har två spår med förbestämda slipvinklar för höger och vänster sida. En sådan slipmaskin är förstås inte helt rätt ur ett perfektionist perspektiv men den får till exakt samma vinkel på slipningen varje gång vilket är det viktiga. En gång i månaden slipar jag alla knivarna. 

Lugnt och metodiskt sköljer jag köksknivarna för att sedan slipa första sidan på kökskniven fem gånger sedan andra sidan fem gånger. Sedan slipar jag första sidan fyra gånger och andra sidan fyra gånger. Jag minskar antalet med en gång per slipsida. Tillslut slipar jag första sidan en sista gång och andra sidan en sista gång. Jag gör på samma sätt varje gång på alla köksknivar utom brödkniven. Brödkniven lämnar jag in på slipning ytterst sällan. 

Strigel i läder – Surudoi - Tips om hur du håller knivarna vassaEfter att ha varit på slipkurs med Niklas Ekelund anordnad av Kitchen lab i Malmö våren 2022 förstår jag att det kanske är dags att uppdatera min egen slipprocess av köksknivarna. Att använda tre slipstenar med grit 240, 1000 och 5000 är förstås den rätta vägen om man vill slipa till en helt förstörd kniv. (Grit är måttet på slipkornens storlek: Ju lägre grit desto större korn och avverkning av stål). 

Men rent praktiskt tänker jag så här: Jag har en mycket fin grundslipning. Denna förbättrar jag på ena sidan med min slipsten som har grit 1000 ca 40 slipningar. Nu gäller det verkligen att ha samma vinkel som grundslipningen och ha precis lika mycket slipning över hela eggen. Sedan känner jag efter råeggen. Finns en liten råegg längs hela kniven på motsatt sida av slipningen är jag klar. Då är det dags att slipa ca 20 slipningar på andra sidan. För perfekt slipning är det nu dags att använda en slipsten med grit 5000. Till slut finns en minimal råegg kvar på ena sidan. 

En sak som jag köpte på slipkursen var Strigel i läder av märket Surudoi. När slipningen är klar är det dags att ta fram Strigeln och få bort det sista spåret av råeggen. Två till tre drag på mockasidan och sedan likadant på lädersidan. Sedan är kniven verkligen vass. Du kan testa detta genom att skära tidningspapper. Om du kan skära tidningspapper från sidan har du en väldigt fint slipad kökskniv.

 Ju fler gånger jag slipat kökskniven desto bättre blir den. Sen diskar jag dem försiktigt för hand, torkar av dem och hänger tillbaks dem på magnetlisten. 

 Viktigast är att hitta en metod som passar dig. 


2022-04-07

Johan Falk___________________

Vilka köksknivar rekommendarar Sollex?

Absolut den vanligaste privata frågan vi får på Sollex är vilka köksknivar vi rekommenderar. Svaret är inte alltid så upphetsande. Vi rekommenderar en kökskniv av hög kvalité som du kontinuerligt (en gång i veckan eller en gång i månaden) slipar om. Ju oftare du slipar kniven desto snabbare och enklare är det. 

Följdfrågan är viilka köksknivar använder du själv då? I min familj använder vi sju stycken köksknivar av märket Global. Notera att det är den gamla modellen i  gamla stålet. Denna kan man slipa till perfektion. Nya Global Sai i Cromova 18 hade jag undvikit. Nyligen har jag köpt två köksknivar av märket Suncraft i serien Octa. Liten santoko 14cm och kockkniven Gyoto 21cm. De kändes fantastiskt fina i handen och jag ska utvärdera dessa noggrannare.

2022-04-07

_________________

Använd brytbladskniven till förpackningar i papp och plast.

För att inte slita på fint slipade köksknivar använder jag brytbladsknivar till alla möjliga praktiska saker hemma.

I min kökslåda finns två brytbladsknivar. Den stora brytbladskniven används till att skära ned kartong och plast så att allt får plats i återvinningskärlen. Den lilla brytbladskniven används till att öppna förpackningar så att jag inte använder köksknivarna när jag t.ex. skär bort krympfilmen kring en köttbit. På det sättet spar jag på knivarna eftersom de bara får skära kött och grönsaker.

Mina brytbladsknivar är gamla. Den röda är mer än 30 år gammal och den lilla silvriga är mer än tio år gammal. De håller nästan hur länge som helst bara man inte tappar bort dem. Däremot har de alltid nya brytblad vilket gör att det är som att skära i smör när man skär i plast eller kartong. Tio stycken dispensers med brytblad i verktygslådan gör att man väldigt sällan är utan perfekta skärmöjligheter hemma. 

Glöm inte att kontinuerligt bryta bort segmenten på brytbladet så att du alltid har en vass kniv. När du håller i brytbladskniven är tanken att man endast ska ha cirka en centimeter brytblad ute ur kniven. Då blir den bastant och användbar. Med flera centimeter brytblad utfällt så finns risken att segmenten lossnar mitt i skärögonblicket. Detta är förstås varken bra eller säkert. Då kanske en av Sollex säkerhetsknivar skulle passa bättre.

Förutom brytbladsknivarna i kökslådan har jag en säkerhetssax som barnen kan få låna. Då vet jag att de inte sticker eller klipper sig. Denna funkar också bra för att öppna vakuumförpackningar med eller att klippa små band.

Skär ned din papp och plast med brytbladskniv så får du plats i återvinningskärlen.

2020-07-02

_________________

Tvätta altanen med Coloramas skurmaskin 

Här kommer årets husmorstips för alla med en smutsig altan. 

ett skurit golv med skurmaskin på Colorama

Jag och min fru har lagt vansinnigt mycket tid det senaste året på att försöka göra något åt vår mycket smutsiga altan. I höstas la vi en hel helg på att skura altanen för hand med såpa. För två veckor sedan gjorde vi ett nytt frest med ännu en helg med altantvätt och skrapa. Resultatet var mycket nedslående.

Min fru hörde talas om att man kan hyra skurmaskin på Colorama. Efter att ha gjort detta måste jag bara berätta om vårens husmorstips: prata med din Coloramahandlare om smutsig altan. Jens på Colorama i Limhamn hade stenkoll på hur man fixar en altan på nolltid. En burk trallrent i 5 liter vatten, applicera på altanen och låt verka en liten stund. Sedan var det dags för den mest fantastiska skurmaskin jag någonsin prövat. På en halvtimme hade jag skurat vår altan på 50kvm. Skurmaskinen löste upp en tjock grön sörja som altanen var ingrodd med på nolltid. Den gröna sörjan sköljdes bort med trädgårdsslangen. Bara för att det var kul skurade jag altanen en gång till.

Hux flux en jättefin altan. Husmorstipset är att hyra en skurmaskin på Colorama.

Ps. Du kan ju passa på att fråga efter Sollex fina yrkesblad och brytblad  när du besöker din Coloramahandlare

2020-06-21


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.