Sollex tipsar om industrirakblad för att skära EPDM- och silikonsnören [Kundcase]
Johan Falk

Industrirakblad för att skära EPDM- och silikonsnören [Kundcase]

" Ju tunnare ett rakblad är desto finare snitt får man. Ju tunnare rakblad desto mindre kraft behövs för skäret... "

Sollex hjälper dig gärna att hitta knivar, knivblad eller industrirakblad för dina behov. Vi kommer att införa en ny serie på bloggen och publicera användbara fall som kan hjälpa andra läsare och kunder.  Skicka ett e-postmeddelande till order@sollex.se eller ring 035-15 75 00 så ger vi dig råd om alla vassa frågor du kan tänkas ha.

___________________

En spännande kund utvecklar en skärmaskin (liknande en giljotin) för EPDM- samt silikonsnören med diametern 6mm. Frågan till Sollex var om det fanns ett optimalt industrirakbladet att använda i den nya konstruktionen. Kundens prioritering var ett så fint som möjligt, god hållbarhet och att rakbladet är FDA-godkänt.

Lite mer angående materialet som ska skäras.

"Snörena som vi i huvudsak kommer att klippa i vår nya konstruktion: 

  • Silikon dia 6mm, 70 Shore A, FDA-godkänd (röd) – inga övriga tillsatser
  • EPDM, dia 6mm, 70 Shore A, FDA-godkänd (vit) – inga övriga tillsatser
  • EPDM, dia 6mm, 90 Shore A, FDA-godkänd (vit) – inga övriga tillsatser"

Således var frågorna:

  1. Kan ni rekommendera ett lämpligt 3-håls industrirakblad för EPDM- och silikonsnören?
  2. Finns det måttskiss eller ritning med dimensioner på håldelning/håldimensioner för måttsättning av vår infästning?
  3. Kan vi få lite prover för att testskära materialen?

ett lämpligt 3-håls industrirakblad för EPDM- och silikonsnören

Kan ni rekommendera ett lämpligt 3-håls industrirakblad för EPDM- och silikonsnören? 

Sollex har många industrirakblad. Dessa är indelade i olika tjocklekar och i olika kvalitéer (med avsende på prestanda och hållbarhet). Steg ett är att fundera på vilken tjocklek som fungerar bäst för applikationen. I grova drag erbjuder Sollex trehåliga industrirakblad i tjocklekarna 0.13mm, 0.20mm, 0.30mm, 0.40mm och 0.68. Vi kan tillverka och erbjuder både tunnare och tjockare industrirakblad. Vi har även en hel del trehåliga rakblad med mått däremellan.

Ju tunnare ett rakblad är desto finare snitt får man. Ju tunnare rakblad desto mindre kraft behövs för skäret. 

Så för ett optimalt skär vill man använda ett så tunt rakblad som möjligt. Men rakbladet ska ändå vara hållbart och inte skjuva eller vibrera. Detta avhjälps genom att ha ett tjockare rakblad.

Så vår generella rekommendation för att skära EPDM-, silikonsnören och andra material är att man utgår från rakbladet 2-013-R. Ger det ett bra skär? Blir det lika fint med 2-020-R? Duger inte detta ökar man tjockleken till 2-030-R. Men i grund och botten ett så tunt industrirakblad som möjligt. Med rätt tjocklek på 3-hålsbladet är nästa fråga vad man kan göra för att förlänga hållbarheten. Några olika tekniker för längre hållbarhet på rakblad är att belägga eggen, belägga hela rakbladet och att tillverka rakbladet i extrema material.

Dessa är lämpliga för olika material. I det specifika fallet 6mm EPDM- och silikonsnören rekommenderar vi att man använder 2-020-Z.

Finns det måttskiss eller ritning med dimensioner på håldelning/håldimensioner för måttsättning av vår infästning? 

 Sollex har ritningar och .stp filer på alla produkter som vi med glädje delar med oss till specifika kunder. Kontakta oss på order@sollex.se så skickar vi rätt ritning till dig.

Kan vi få lite prover för att testskära materialet? 

Det brukar vara uppskattat och intressant för Sollex kunder att testa ett par olika rakblads-varianter. Därför erbjuder vi med glädje kunder och potentiella nya kunder att testa våra olika produkter genom att vi skickar ett varuprov. Hör av dig till order@sollex.se så ska vi se hur vi kan hjälpa dig.

Feedback och utvärdering för att skära silikon och EPDM

Kunden har utvecklat en speciell rigg för att fästa Sollex trehålsblad. Operatörerna är mycket nöjda och det 0,13mm tunna, FDA-godkända keramiska trehålsbladet (artikelnummer: 2-013-X) från Sollex. Det ger ett perfekt och vinkelrätt snitt vid kapning av våra silikonsnören. Ser mycket lovande ut. Våra servicetekniker kommer att återkoppla till er när det är dags att beställa reservblad.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.