Plastfilmer som används för solpaneler av fotovoltaikindustrin - Sollex
Aleksandra

Plastfilmer som används för solpaneler i fotovoltaikindustrin

Fotovoltaisk plastfilm: solpaneler och celler

Speciella fotovoltaiska material och enheter används för att omvandla solenergi till elektrisk kraft. En individuell fotovoltaisk enhet kallas en cell, som producerar cirka 1-2 watt energi. För att öka effekten av fotovoltaiska celler kopplas de i kedjor för att bilda större enheter som kallas moduler, vilka placeras mellan skyddsmaterial i form av en kombination av glas och plastfilm för att bilda solpaneler.

Solcell, modul och paneler - Beskrivning - Sollex

Plastfilmens roll i solpaneler

Polymerfilmer används i stor utsträckning vid tillverkning av solceller. De används huvudsakligen för kapsling, baksidor och ibland som frontskivor i solmoduler.

Fotovoltaikindustrin använder främst cast plastfilmer. Cast filmer jämfört med blåsfilmer ger bättre tjocklekskontroll och färre defekter, vilket är mycket viktigt för noggrann och effektiv kapsling och skydd som krävs i solpaneler.

Plastfilmens huvudfunktion i solpaneler är att skydda solcellerna från yttre faktorer som UV-strålar, fukt, damm, temperaturvariationer och mekaniska skador. Till exempel används etylen-vinylacetat (EVA) vanligtvis som inkapsling och polyvinylfluorid (PVF) används i panelens baksida.

Vissa plastfilmer är utformade för att förbättra ljustransmissionen eller minska reflektionen, vilket förbättrar solpanelernas övergripande effektivitet. Till exempel väljs frontskivmaterial som fluorpolymerfilmer (t.ex. ETFE) för deras transparens och motståndskraft mot grumling över tid, vilket säkerställer att solpanels effektivitet bibehålls under solpanelens livslängd.

Filmer som polyimid är kända för sin utmärkta termiska stabilitet, vilket gör dem lämpliga för applikationer med höga temperaturer. Dessutom bidrar dessa material till att bevara panelernas isolering och elektriska säkerhet genom att förhindra kortslutningar eller elektriska läckor.

Vad solpaneler är gjorda av

Solpaneler består vanligtvis av aluminiumram, härdat glas, inkapsling, solceller (monokristallin kisel eller polykristallin kisel), baksida och kopplingsbox. Nedan tar vi en närmare titt på de element som innehåller plast.

Uppbyggnad av en solcellspanel - Sollex

Inkapsling i solpaneler

Inkapslingsskikt omger solcellerna för att ge isolering och miljöskydd. Inkapslingar förseglar cellerna i ett transparent, självhäftande material som binder glaset på framsidan och baksidan. Tunna EVA-plastskivor sätts in mellan solcellerna, front- och baksidorna och värms upp till 145-150 °C i cirka tio minuter för att stödja EVA-polymerisering och binda modullagren.

De viktigaste uppgifterna för ett inkapslingsmedel är att skydda solcellerna från fukt och miljöföroreningar och att fungera som en elektrisk isolator för att upprätthålla säkerheten och integriteten hos panelens elektriska anslutningar.

EVA är det vanligaste inkapslingsmaterialet på grund av dess utmärkta häftförmåga, transparens och UV-beständighet.

Baksida i solpaneler

Baksidor är en väsentlig komponent i solpaneler och fungerar som det yttersta skiktet på baksidan av modulerna. Deras huvudsakliga funktion är att skydda de inre komponenterna i solpanelen, särskilt de fotovoltaiska cellerna och elektriska komponenterna, från miljö- och mekaniska skador.

Polyvinylfluorid (PVF), t.ex. DuPonts Tedlar®, och polyetentereftalat (PET) är de vanligaste materialen som används för baksidor. 

Frontskiva i solpaneler

Frontskivor är de skyddande lagren som placeras på solpanelernas övre yta, vänd mot solen. Deras huvudsakliga funktion är att skydda de fotovoltaiska cellerna och inre komponenterna från miljöfaktorer och tillåta maximal solljus att penetrera till solcellerna.

Material som används som skyddsskikt i solpaneler är fluoropolymerfilmer (ETFE eller PVDF) och härdat glas.

Plastfilm för solpaneler: Typer, tillämpningar och tillverkare

Varje typ av film kännetecknas av sina unika egenskaper och de specifika roller som de spelar för prestanda och hållbarhet i solpaneler. Här är en tabell med välkända varumärken som förknippas med varje typ av plastfilm som används i solcellsindustrin. Vissa filmer har specifika varumärken under vilka de marknadsförs, medan andra produceras av en rad tillverkare globalt.

PLASTFILM ANVÄND I FOTOVOLTAIK

Typ av Plastfilm

Egenskaper

Användning

Tillverkare/Varumärke

Etylen-vinylacetat (EVA)

Utmärkt vidhäftning, transparens och UV-beständighet.

Allmänt använd som inkapsling för solmoduler.

Tillverkas av flera tillverkare, ex. Sipchem, DuPont, LyondellBasell

Polyvinylbutyral (PVB)

Stark bindning, slaghållfasthet och UV-blockering.

Används i byggnadsintegrerade solpaneler (BIPV).

Kuraray (Trosifol™), Eastman (Saflex®), Everlam, S-Lec (Sekisui), Mowital (Kuraray Europe GmbH)

Polyolefin Elastomer (POE) Filmer

Låga bearbetningstemperaturer, goda mekaniska egenskaper.

Alternativ till EVA för inkapsling av solceller.

Dow Chemical (ENGAGE™ PV POEs), ExxonMobil (Vistamaxx™), SABIC (FORTIFY™)

Fluorpolymerfilmer

Kemisk resistens, högtemperaturprestanda.

Används i främre eller bakre skikt.

Chemours (Teflon™), DuPont (Tefzel™), Nowofol (NOWOFLON ET ETFE), Daikin (NEOFLON ETFE)

Polyvinylfluorid (PVF)

Utmärkt väderbeständighet, UV-resistens.

Används i baksidor för att skydda mot miljöförstöring.

DuPont (Tedlar®), Krempel, Saint-Gobain, 3M m.fl.

Polyetylentereftalat (PET)

Transparens, hållbarhet, dimensionsstabilitet.

Används ofta i flexibla solpaneler och som skyddande beläggning.

Tillverkas av flera tillverkare, ex. DuPont (Mylar®), Teijin (Melinex®) m.fl.

Polyimidfilmer

Hög termisk stabilitet, god mekanisk och kemisk resistens.

Används i högpresterande solpaneler, särskilt där hållbarhet vid höga temperaturer krävs.

Tillverkas av flera tillverkare, ex. DuPont (Kapton®), Kaneka (Apical™), Toray Advanced Composites, BASF SE, 3M m.fl.

Kiselbaserade Filmer

Optimal transparens, resistenta mot höga temperaturer och UV-exponering.

Används i topplagret av solpaneler för att maximera ljusabsorption och minimera reflektion.

Tillverkas av flera tillverkare, ex. 3M, Cheever Specialty Paper & Film, Deku, DuPont, GASCOGNE FLEXIBLE, S.A.S., ITASA, Momentive, Polyplex, Rossella S.r.l., Saint-Gobain Performance Plastics, Siliconature S.P.A. m.fl.

Etylen-vinylacetat (EVA) film för solpaneler

Etylen-vinylacetat (EVA) är ett framträdande material i fotovoltaikindustrin, allmänt erkänt för sina fördelaktiga egenskaper som hög transparens, UV-beständighet och utmärkta vidhäftningskvaliteter, vilket gör det idealiskt för inkapsling av solmoduler.

Polyvinylbutyral (PVB) film för solpaneler

Polyvinylbutyral (PVB) används också i stor utsträckning i solpanelindustrin, särskilt känt för sin slaghållfasthet och utmärkta bindningsegenskaper, vilka är avgörande för säkerhet i byggnadsintegrerade fotovoltaiksystem (BIPV). Efterfrågan på PVB förväntas öka, särskilt drivet av dess tillämpningar inom ren energiproduktion som solenergi.

Polyolefin Elastomer (POE) Film för Solpaneler

POE-filmer framträder som ett alternativ till EVA och erbjuder fördelar som lägre bearbetningstemperaturer och minskad potentialinducerad degradering (PID). Jämfört med EVA-film har POE-film högre vattenångbarriär, väderbeständighet och starkare anti-PID-prestanda.

Fluorpolymerfilm för Solpaneler

Fluorpolymerfilmer används ofta som främre eller bakre skikt i mer krävande miljöförhållanden. Teflon™ och Tefzel™ är kända för sin kemiska resistens och förmåga att prestera under höga temperaturer. DuPont Teflon ETFE och FEP fluorpolymerfilmer kan användas istället för glas i solmodulers främre skikt.

Polyvinylfluorid (PVF) Film för Solpaneler

PVF-film, känt som Tedlar® från DuPont, används ofta på baksidan av solpaneler för att skydda mot UV-exponering och väderpåverkan, vilket förlänger solpanelernas livslängd och effektivitet.

Polyetylentereftalat (PET) Film för Solpaneler

PET-filmer, som MYLAR® och MELINEX®, är kända för sin transparens, hållbarhet och dimensionella stabilitet. De används som en del av inkapslingslagret eller som skyddande beläggning för att säkerställa effektiv solenergiomvandling.

Polyimidfilmer för Solpaneler

Polyimidfilmer, särskilt DuPont's Kapton®-serie, används för sina utmärkta termiska stabilitet, mekaniska egenskaper och elektriska isoleringsförmåga, vilket förbättrar hållbarheten och effektiviteten i fotovoltaiska moduler.

Kiselbaserade Filmer för Solpaneler

Kiselbaserade filmer används främst i tunnfilmssolceller för deras goda elektriska egenskaper. Dessa filmer bidrar till att förbättra prestandan och minska tillverkningskostnaderna samtidigt som de bibehåller goda energikonverteringshastigheter.

Industriella rakblad för solcellsindustrin

Sollex har lång erfarenhet av att leverera industrirakblad och knivar till tillverkare av blås- och cast plastfilmer, lim och tejp, textilier, förpackningar, grafik, MedTech med mera. Vårt sortiment omfattar knivar för plaståtervinning, cirkelknivar, tandade knivar, krossknivar, slitterblad och industrirakblad. Med vår omfattande erfarenhet och vältestade industriella knivar med specialbeläggningar och slipning kan vi välja rätt blad för varje applikation. 

Sollex industrirakblad för att skära plastfilm och pelletsblad för att återvinna plast plastfilm

De flesta maskinknivar på vår webbplats är i lager och skickas samma dag om beställda före 13:00 eller nästa morgon om beställda på eftermiddagen. Med ett varuhus i Malmö garanteras snabb leverans över hela Sverige och Europa och tar upp till 3 arbetsdagar. Industriella knivar för er verksamhet som inte finns på hemsidan tillverkar vi åt er inom 6-8 veckor.

Letar du efter högkvalitativa maskinknivar och slitterblad för att skära PET- eller EVA-film? Kontakta oss så hittar vi rätt kniv för er produktion. Vi kan skicka några industrirakblad för plastfilmstillverkning och konvertering som ett prov.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.