Knivar som används för takläggning ❘ Sollex svarar på FAQ
Aleksandra

Knivar som används för takläggning

Vanliga frågor kring knivar för takläggning

Verktygsknivar är mycket multifunktionella och alla borde ha en. Men en kniv med ett krokblad är särskilt användbar när du klipper takshingel och andra takmaterial eftersom den hakar fast i materialet och ger ett rent snitt i stället för att bara dra över den tjocka takshingel utan att skära hela vägen igenom. Sollex erbjudande för takläggare hittar man här.

Vilken typ av kniv använder takläggare? 

Takläggarknivar och utility-knivar är oumbärliga och viktiga verktyg i en takläggares arbete. Dessa verktyg används vanligen vid installation, reparation och byte av tak. Det är vanligt att takläggare har en universalkniv med sig för att kunna använda den med både raka verktygsknivar och krokblad på grund av att de skär olika tjocka material. Material som skärs när man reparerar tak är takpapp (det materialet på engelska: asphalt roll roofing, rolled roofing, sanded bituminous felt, asphaltic felt), takshingel, glasfiber, olika isoleringar och underlag. 

95% av Sveriges främsta takläggare använder en rejäl universalkniv som är böjd för att skära takpapp där knivbladet alltid är utfällt. T.ex. Sollex byggkniv 2000 eller någon av Stanleys böjda knivar. Rejäl är bra eftersom man arbetar utomhus med handskar. Om kniven är lite böjd eller svängd blir greppet bättre.

Sollex byggkniv 2000 + passande knivblad: krokblad, halvmåneblad, verktygsblad, långa knivblad

Krokblad för takläggare 

Krokblad är ett verktygsblad som har krokar i båda ändarna och är avsett för att skära tjocka material som takpapp. Användaren kan nå områden där det är svårt för en vanlig verktygskniv att komma fram utan att skada omgivningen. Bland alla knivar som vi erbjuder att använda för takpapp är krokblad de starkaste och ger en mer exakt skärning. Belagda krokblad ( till exempel med titan TiN) är ännu mer robusta och har en längre hållbarhet och bättre prestanda.

krokblad standard PRO och vida

Den huvudsakliga skärningsmetoden för att använda takkniven i kombination med en krokblad är att dra. Det innebär att användaren hakar fast i materialets ände med bladets krokiga kant och drar försiktigt nedåt. Det finns en video nedan där vi visar hur detta fungerar med nyttokniven 2000. Vanligtvis används ett krokblad tillsammans med en verktygskniv eller en takkniv för att skära underlag för tak, takpapp, skiffer.

Alla takläggare behöver en pappkniv eller takkniv

Tillsammans med Sollex krokblad blir Byggkniv 2000 en fantastisk pappkniv för den professionella takläggaren. Krokbladen är designade för att minimera kraften som behövs för att skära takpapp eller underlagspapp. Dessutom skyddar krokbladen underlaget. Korkbladen passar även mycket väl för att skära PVC duk eller EPDM. Byggkniv 2000 levereras med ett tillhörande plasthölster för att skydda användaren. Detta blir en självklar takläggarfavorit eftersom man i en rörelse har sin kniv redo att användas, skär materialet och säkert förvarar Byggkniven efter den har används.

Långa raka knivblad och halvmåneblad för takläggning 

Efter att i mer än tio år levererat Byggknivar och krokblad till Sveriges ledande Takläggarföretag har vi märkt att behovet för raka knivblad ochhalvmåneblad är ganska litet. Det mest går alltså att lösa med krokbladen. Men om du ska skära gips är långa raka knivblad optimala. Likaså om du ska skära till ett uppvik av takpapp eller annat detaljarbete är halvmånebladet perfekt anpassat för att komma trånga passager.

Knivsystem för takpapp, stenullsisolering och cellplast 

Förutom krokblad kan längre knivblad användas i Byggkniv 2000. Dessa för att skära isolering. Stenull eller cellplast går utmärkt att skära med de längre knivbladen 251, 261 och 330. Till dessa längre knivblad finns även ett något längre hölster och bälteshållare som gör det till en fröjd att använda byggkniven när man skär isolering. Sollex knivsystem 2000 blir din mineralullskniv, hantverkarkniv och isoleringskniv i ett.

_________

» Ladda ner Sollex Produktblad för takläggare «

_________

Brytbladsknivar för den professionella takläggaren 

Sollex professionella brytkniv kan till viss del användas för att skära isolering. Med fördel används då brytblad utan bryt 180LUS för att inte skada användaren ifall knivbladssegment skulle lossna. Ett alternativ kan vara Martor 380 som automatiskt drar in knivbladet när man skurit färdigt och kommer levererat med knivblad utan segment.

En bäst-i-test kniv för takläggaren 

Sollex erbjuder ett komplett knivsystem för takläggare. Grundbulten Byggkniv 2000 blev utsedd till bäst-i-test av tidningen Byggnadsarbetaren redan 2011. Byggkniven är marknadens enda optimerade kniv för takarbete och gipsskivor.

En pappkniv ska helst vara stor och gärna vara något böjd. Då blir greppet bättre när man har handskar på sig. Av vikt är också att det inte finns för många detaljer på kniven som takpappen kan fastna i. Pappen kletar ner knivarna och hamnar smeten på små rörliga delar leder det till att kniven fungerar sämre. Som grädde på moset blir pappkniven svår att göra ren. Men det viktigaste för en pappläggare är att kniven har så få delar av plast som möjligt. Takläggare jobbar ofta med brännarens öppna låga i den ena handen samtidigt som de har kniven i andra handen. Om brännaren kommer i kontakt med plastdetaljer så smälter de.

öppen Sollex byggkniv 2000

Sollex bygg- och pappkniv 2000 uppfattas som stadig med ett bra grepp. Det är enkelt att byta blad och den var lagom stor. Plastdetaljen som är öppnaren är av pomplast. Alltså samma plast som tyska biltillverkare har i växellådor för dess höga motstånd mot värme och slitage. Sollex Pappkniv är enkel att göra ren och enkel att använda även om den är smetig. Samtidigt är det extremt enkelt att byta krokblad i byggkniven.

De flesta takläggarna använder knivar där bladet alltid är utfällt eftersom det ska vara så få rörliga delar som möjligt. Pappläggare byter ofta knivblad eftersom det blir kladdigt av papp och då försvinner skärpan. För att arbeta med detaljer behöver du vassa krokblad. Då krävs en kniv som fungerar och det är ganska enkelt att byta knivblad. Sollex byggkniv öppnar du enkelt, lägger knivbladet på magneten som fixerar bladet rätt och när du stängt kniven har du ett optimalt verktyg för att skära takpapp.


_______________________

Vanliga frågor och svar:

1. Varför används krokblad? 

- Krokblad används med fördel av takläggare eftersom man behöver mindre kraft för att skära takpapp jämfört med ett rakt knivblad. Istället för att trycka och dra så behöver takläggaren bara dra för perfekt snitt. Krokbladen är dessutom designade att inte skada underlaget. Krokbladets bakdel är inte vass och glider på underlaget.

2. Hur skär man takpapp? 

- När du skär takpapp använder du handskar. Därför behövs en kraftig, stabil och lätt böjd kniv. I kniven används med fördel krokblad då spar energi genom att använda mindre kraft när krokbladet dras och skär takpappen.

3. Vilka knivblad använder takläggare? 

- Takläggare eller pappläggare använder krokblad.

4. Vilka knivblad kan du behöva för takläggning? 

- När du lägger papp behöver du krokblad.

5. Vilken är den bästa kniven för att skära takpapp? 

- Sollex Bygg- och Pappkniv 2000 blev utsedd som bäst i test av tidningen Byggnadsarbetaren. Testa Sollex 2000 nästa gång du ska skära takpapp.

6. Vad är ett halvmåneblad? Vad används ett halvmåneblad till? 

- Halvmåneblad är en annan typ av krokblad fast med en mycket vidare krok. Halvmåneblad används oftast av golvläggare vid detaljarbete såsom uppvik eller att skära kring elementsrör. För takläggare kan halvmåneblad vara bra om man vill skära ut detaljer av takpappen.

_______________________

Knivar och Blad för Proffs 

Sollex utvecklar och marknadsför knivar, knivblad och industrirakblad till distributörer, grossister, butiker och yrkesmän inom GOLV, MÅLERI, BYGG och INDUSTRI. Sollex har ett världsledande kvalitetssortiment av industrirakblad, knivblad, krokblad, brytblad, bygelblad, skrapor och spetsblad. Till våra slitstarka knivblad har vi handhållna verktyg såsom universalkniv, brytbladskniv, delfinkniv, byggkniv, pappkniv och matt- kniv. Sollex erbjuder även skalpeller, cirkulära blad, mozartblad, skärverktyg och kundspecifika knivblad. Vi äger och förvaltar varumärket Sollex. Sollex har ägts och drivits av familjen Falk i fyra generationer sedan 1927. 


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.