Takkniv med krokblad i används för att skära takpapp - Sollex
Aleksandra

Knivar för takläggning

Vanliga frågor om takknivar och knivblad för takläggare

En kniv med krokblad är särskilt användbar vid skärning av takpapp och andra takmaterial eftersom den griper tag i materialet och ger ett rent snitt.

Sollex erbjudande för takläggare hittar man här.

Vilken typ av kniv använder takläggare? 

Takknivar och byggknivar är viktiga skärverktyg i en takläggares arbete. Dessa knivar används vanligen vid installation, reparation och byte av tak. Det är vanligt att takläggare har en takkniv med sig för att kunna använda den med både trapetsformade knivblad och krokblad för att skära olika flexibla tak- och byggmaterial. 

Material som skärs när man reparerar tak är takpapp (det materialet på engelska: asphalt roll roofing, rolled roofing, sanded bituminous felt, asphaltic felt), takshingel, glasfiber, olika isoleringar och underlag. 

Takläggare använder vanligtvis en universalkniv med fast blad, som t.ex. Sollex byggkniv 2000.

Snabbt och enkelt byte av blad i takkniv är viktigt för takläggare - Sollex

En pappkniv ska helst vara stor och gärna vara något böjd i handtaget. Då blir greppet bättre när man har handskar på sig. Av vikt är också att det inte finns för många detaljer på kniven som takpappen kan fastna i. Pappen kletar ner knivarna och hamnar smeten på små rörliga delar leder det till att kniven fungerar sämre. Som grädde på moset blir pappkniven svår att göra ren. Men det viktigaste för en pappläggare är att kniven har så få delar av plast som möjligt. Takläggare jobbar ofta med brännarens öppna låga i den ena handen samtidigt som de har kniven i andra handen. Om brännaren kommer i kontakt med plastdetaljer så smälter de.

Sollex byggkniv 2000 + passande knivblad: krokblad, halvmåneblad, verktygsblad, långa knivblad

Krokblad för takläggare 

Krokbladet är ett blad som har krokar i båda ändarna och är avsett för att skära i tjocka material som takpapp. Användaren kan nå områden där det är svårt för ett rakt trapetsformat knivblad att nå utan att skada underlaget. Bland alla de knivar vi erbjuder för att skära i takpapp är krokblad de mest hållbara och ger ett mer exakt snitt. 

Belagda krokblad ( till exempel med titan TiN) är ännu mer robusta och har en längre hållbarhet och bättre prestanda.

krokblad standard PRO och vida

Den primära skärmetoden vid användning av takkniven i kombination med ett krokblad är dragskärning. Det innebär att användaren krokar fast materialets ände med den krokade eggen på bladet och drar försiktigt nedåt. Nedan finns en video där vi visar hur detta går till med universalkniven 2000. Vanligtvis används ett krokblad tillsammans med en universalkniv eller en takkniv för att skära underlag för takläggning, takpapp, skivor.

Rätt kniv och knivblad är mycket viktigt för kvalitetsresultat

takkniv 2000 för att skära takpapp, ytpapp, underlagspapp, duk med knivhölster - SollexTillsammans med Sollex krokblad 10P blir Byggkniv 2000 en fantastisk pappkniv för den professionella takläggaren. Krokbladen är designade för att minimera kraften som behövs för att skära takpapp eller underlagspapp. Dessutom skyddar krokbladen underlaget. Korkbladen passar även mycket väl för att skära PVC duk eller EPDM. Byggkniv 2000 levereras med ett tillhörande plasthölster för att skydda användaren. Detta blir en självklar takläggarfavorit eftersom man i en rörelse har sin kniv redo att användas, skär materialet och säkert förvarar Byggkniven efter den har används.

Halvmåneblad för takläggning 

Efter mer än tio års leveranser av byggknivar och krokblad till Sveriges ledande takläggare har vi märkt att behovet av raka och halvmåneformade blad är ganska litet.

Så det mesta kan lösas med krokblad. Men om man skär gipsskivor är långa raka blad optimala. På samma sätt, om man skär ett vik av takpapp eller annat detaljarbete, är halvmånebladet perfekt anpassat för att komma in i trånga utrymmen.

Knivsystem för takpapp, stenullsisolering och cellplast 

Förutom krokblad kan längre knivblad användas i Byggkniv 2000. Dessa för att skära isolering. Stenull eller cellplast går utmärkt att skära med de längre knivbladen 251, 261 och 330. Till dessa längre knivblad finns även ett något längre hölster och bälteshållare som gör det till en fröjd att använda byggkniven när man skär isolering. Sollex knivsystem 2000 blir din mineralullskniv, hantverkarkniv och isoleringskniv i ett.

Brytbladsknivar för den professionella takläggaren 

Sollex professionella brytkniv kan till viss del användas för att skära isolering. Med fördel används då brytblad utan bryt 180LUS för att inte skada användaren ifall knivbladssegment skulle lossna. Ett alternativ kan vara Martor 380 som automatiskt drar in knivbladet när man skurit färdigt och kommer levererat med knivblad utan segment.

En bäst-i-test kniv för takläggaren 

Sollex byggkniv / delfinkniv 2000 för att skära i gipsskivor och takpapp med dispenser med extrablad inuti knivenSollex erbjuder ett komplett knivsystem för takläggare. Grundbulten Byggkniv 2000 blev utsedd till bäst-i-test av tidningen Byggnadsarbetaren redan 2011. Byggkniven är marknadens enda optimerade kniv för takarbete och gipsskivor.

Sollex bygg- och pappkniv 2000 uppfattas som stadig med ett bra grepp. Det är enkelt att byta blad och den var lagom stor. Plastdetaljen som är öppnaren är av pomplast. Alltså samma plast som tyska biltillverkare har i växellådor för dess höga motstånd mot värme och slitage. Sollex Pappkniv är enkel att göra ren och enkel att använda även om den är smetig. Samtidigt är det extremt enkelt att byta krokblad i byggkniven.

De flesta takläggarna använder knivar där bladet alltid är utfällt eftersom det ska vara så få rörliga delar som möjligt. Pappläggare byter ofta knivblad eftersom det blir kladdigt av papp och då försvinner skärpan. För att arbeta med detaljer behöver man vassa krokblad. Då krävs en kniv som fungerar och det är ganska enkelt att byta knivblad. Sollex byggkniv öppnar du enkelt, lägger knivbladet på magneten som fixerar bladet rätt och när du stängt kniven har du ett optimalt verktyg för att skära takpapp.


_______________________

Vanliga frågor och svar:

1. Varför används krokblad? 

- Krokblad används med fördel av takläggare eftersom man behöver mindre kraft för att skära takpapp jämfört med ett rakt knivblad. Istället för att trycka och dra så behöver takläggaren bara dra för perfekt snitt. Krokbladen är dessutom designade att inte skada underlaget. Krokbladets bakdel är inte vass och glider på underlaget.

2. Hur skär man takpapp? 

- När man skär takpapp använder en handskar. Därför behövs en kraftig, stabil och lätt böjd kniv. I kniven används med fördel krokblad då spar energi genom att använda mindre kraft när krokbladet dras och skär takpappen.

3. Vilka knivblad använder takläggare? 

- Takläggare eller pappläggare använder krokblad.

4. Vilka knivblad kan du behöva för takläggning? 

- När man lägger papp krokblad behövs.

5. Vilken är den bästa kniven för att skära takpapp? 

- Sollex Bygg- och Pappkniv 2000 blev utsedd som bäst i test av tidningen Byggnadsarbetaren. Testa Sollex 2000 nästa gång du ska skära takpapp.

6. Vad är ett halvmåneblad? Vad används ett halvmåneblad till? 

- Halvmåneblad är en annan typ av krokblad fast med en mycket vidare krok. Halvmåneblad används oftast av golvläggare vid detaljarbete såsom uppvik eller att skära kring elementsrör. För takläggare kan halvmåneblad vara bra om man vill skära ut detaljer av takpappen.

_______________________

Knivar och Blad för Proffs 

Sollex utvecklar och marknadsför knivar, knivblad och industrirakblad till distributörer, grossister, butiker och yrkesmän inom GOLV, MÅLERI, BYGG och INDUSTRI. Sollex har ett världsledande kvalitetssortiment av industrirakblad, knivblad, krokblad, brytblad, bygelblad, skrapor och spetsblad. Till våra slitstarka knivblad har vi handhållna verktyg såsom universalkniv, brytbladskniv, delfinkniv, byggkniv, pappkniv och matt- kniv. Sollex erbjuder även skalpeller, cirkulära blad, mozartblad, skärverktyg och kundspecifika knivblad. Vi äger och förvaltar varumärket Sollex. Sollex har ägts och drivits av familjen Falk i fyra generationer sedan 1927. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.