Sollex besöker K22 - mässan för plast och gummi i Düsseldorf
Aleksandra

K22 - mässan för plast och gummi i Düsseldorf

Lägesrapport på plastbranschen

Världens främsta mässan för plast och gummi  är tillbaka. I Düsseldorf kan du köpa allt kring plast i 17 enorma paviljonger. Mässan äger rum vart tredje år och folk kommer från hela världen för att delta. Det som är imponerande är att de bästa montrarna jag någonsin sett visar upp produkter och maskiner som man inte tror är möjliga. Helt fantastiskt. 

Sollex besöker K 2022 mässan - Blogg Varex-maskin för blåsning av plastfilm från W&H på mässan K 2022 - Sollex blogg

Cirkulär ekonomi, klimatskydd och digitalisering är plasttillverkarnas framtid

Mässans röda tråd är ekonomi, klimatskydd och digitalisering. Detta är inte förvånande, eftersom plast- och gummitillverkarna står inför stora utmaningar, omfattande framtida lagstiftning och ett stort ansvar för världens ekologiska tillstånd. Plasttillverkarnas verksamhet är en självklar del av konsekvenserna och en hållbar industriell utveckling. Därför gäller det att arbeta hårt med framtidsorienterade lösningar för cirkulär ekonomi och klimatskydd samt digitalisering för ännu smartare och effektivare produktionsanläggningar. 

Sollex besöker K 2022 mässan - åsikt Varex 2 - maskin för blåsning av plastfilm från W&H på mässan K 2022 - Blogg

På mässan var det också uppenbart att digitalisering och mjukvaruutveckling spelar en stor roll på den globala marknaden. Maskintillverkarna presenterar en ny generation maskiner och system som sätter standarder inom områden som mjukvaruoptimering och integrerade produktionsprocesser för att förbättra energi- och materialeffektiviteten. På K 2022 mässan  demonstrerade ett 40-tal tillverkare den senaste tekniken som artificiell intelligens (AI), förstärkt verklighet (AR) på mer än 60 maskiner. 

Som alltid erbjöd K 2022 ett spännande program med presentationer och diskussioner om forskning, vetenskap och tjänster, utbyten med experter på ämnena industri 4.0, den uppkopplade värdekedjan och IoT samt innovationer inom plast- och gummiindustrin. Men roligast var att träffa kunder från både när och fjärran.

W&H Filmatic 2-spolare på K22-mässan - Sollex blogg macchi plastfilmsmaskin på K22 - Sollex blogg

Den häftigaste och mest gigantiska mässan jag någonsin sett

Seriösa maskinbyggare ägnar månader åt att ta med sig maskiner till mässan. I paviljong 16 och 17 ser dessa enorma tekniska apparater helt naturliga ut.

K 2022 är det främsta globala evenemanget för plastindustrin, med extrudering, konvertering, skärning, lindning, omspolning och, låt oss inte glömma, återvinning. Du kommer att hitta gigantiska skruvar, rullar, formar och alla möjliga tillägg som behövs för plastproduktion. Råvaror, lagringsutrustning och alla maskiner är hörnstenarna i K Show.

Varex 2 - maskin för blåsning av plastfilm från W&H på mässan K 2022 Carnevalli Polaris Plus 5 Pod åt plastfilms tillverkning på K22 i Düsseldorf - Sollex blogg

De bästa industrirakbladen på K 2022

Med all världens bästa teknik för flexibel förpackningsfilm är det rakbladet eller cirkelkniven som avgör kvaliteten på slutprodukten. Bra knivar skär filmen som CD-skivor (sedda från sidan). Man kan vinna mycket på att rätt industrirakblad på linjen i stället för att spola om för konvertering.  Om du letar efter knivar och blad för din plastproduktion på K, ring Sollex så hjälper vi dig gärna.

K 2022 och köerna

En sak som inte är så rolig på mässan är köerna. Från flygplatsen blir man utskälld i busskön. På morgonen är det hysteri vid ingången. Vid 18.30, när mässan stänger, börjar hysterin när man letar efter en taxi. Sedan ställer sig alla bilarna och köar kring mässan. Detta är dock ingenting jämfört med stressen vid flygplatsens säkerhetskontroll. Düsseldorf har verkligen en mycket imponerande mässa. Men de borde på allvar förbättra sitt system för att få in och ut folk.

Hur förbereder du dig för K 2025

Boka hotell och flygbiljetter i förväg. Slösa inte tid på att vänta på bussen. Var på plats 30 minuter innan mässan öppnar så att du inte behöver spendera den första timmen med att stå i kö. Använd matplatsen i hall 16 som en bra plats för att träffa kunder.

Glad och utmattad återvänder jag för att ta hand om våra kunder efter en inspirerande eskapad. Efter långa köer, flygresor och tyska dieseltaxibilar blir detta en ny start för mig på cykeln till jobbet.

-

Johan Falk

Expert på knivar, knivblad och industriella rakblad

Sollex AB

T: 035 -15 75 00 #1

-

SOLLEX - Cutting Edge Performance

Sollex utvecklar och marknadsför ett världsledande kvalitetssortiment av knivar, knivblad och industriella rakblad för professionella användare. Sollex ägs och drivs av familjen Falk i fyra generationer sedan 1927.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.