Så slipar och oljar du in dina sekatörer - Sollex
Aleksandra

Så slipar man en sekatör [Video]

Våren har kommit och arbetet i trädgården är i full gång. Det är dags att göra sig redo för trädgårdssäsongen och ta fram sin sekatör. Sekatörer är ett av de viktigaste verktygen för trädgårdsentusiaster, men de kräver också skötsel och slipning för att vara effektiva.

I videoklippet visar Johan Falk hur man slipar sekatörer på ett enkelt och smidigt sätt.

Tips på hur man vässar en sekatör

Man behöver en sekatör och en slipsten eller ett bryne.

Öppna sekatören och ta slipkniven i handen. I videon använder Sollex en behändig liten slipsten som passar för att vässa sekatörer, saxar, knivar och till och med skridskor.

Endast den vassa delen av sekatörerna slipas med slipstenen. Slipningsrörelserna görs nerifrån eggen och mot spetsen längs den slipade kanten på sekatören.

Så här vässar man sin sekatör med en slipsten - Sollex husmorstips

Gör 20 sådana rörelser på framsidan av sekatörsbladet och 2-5 rörelser på baksidan av bladet för att ta bort och jämna ut fas.

Den allra viktigaste regeln för kvalitetsslipning är att bibehålla samma slipvinkel under hela processen. Detta gäller även vid slipning av knivar och alla andra skärande verktyg.

Efter slipningen kan sekatörbladet smörjas in för att skyddas mot rost och korrosion. Alla rostskyddsoljor är utmärkta för smörjning av trädgårdsredskap. Låt sekatören ligga framme en stund efter inoljningen och torka sedan bort rester av oljan med en ren trasa.

Lycka till!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.