Skalpeller är perfekta för att skära i olika material som kartong, papper, tapeter, plast, textilier, läder, grafisk design och alla typer av precisionsskärning
Aleksandra

Skalpeller för precisionsskärning

Skalpellen är det perfekta verktyget för designers, konstnärer och modellmakare för att skära i olika material som kartong, papper, tapeter, plast, textilier, läder, grafisk design och alla typer av precisionsskärning.

När man hör ett ord "skalpell" tänker man ofta på ett vasst metallinstrument för kirurgiskt bruk. En skalpell är ett litet skärverktyg som är avsett för mycket känsliga men exakta skärningar på svåråtkomliga ställen. Men skalpeller och knivar för detaljerade skärning används inte bara av kirurger. 

Hobbyskalpellen rekommenderas för att skära på en speciell yta, en skärmattaEn skalpell är det perfekta verktyget för designers, konstnärer och modellmakare. Skalpellen kan användas för allt konstnärligt, designarbete där detaljarbete, snygga snitt och rena kanter behövs. Den största fördelen med skalpeller och liknande handknivar är att de skär ett tunt snitt i olika material: papper, folie, trä, plast, tyg och läder. Knivens blad är vanligtvis tillverkat av högkvalitativt stål eller som det ibland kallas kirurgiskt stål. Knivens design och metallkropp garanterar en säker infästning av skalpellen och lång livslängd. 

Du kan köpa skalpellskaft och själva skalpellbladet. Det finns många typer och former av kirurgiska knivar som är utformade för olika ändamål. Swann Mortons skalpellblad med nummer 10 och 11 har till exempel en slipad ände och är utmärkta för mycket detaljerat arbete. Samtidigt är kirurgiska knivar extremt vassa och du måste vara mycket försiktig när du arbetar med dem och följa säkerhetsreglerna. 

TIPS: Se till att skalpellbladet och handtaget har samma storlek - detta är särskilt viktigt. 

Anatomi av en skalpell: Handtag eller skalpellskaft, utbytbart skalpellblad (spets, bladets ryggrad, skarp skärkant, nyckelspår)

Swann Morton skalpellhandtag #4 och skalpellblad som passar det SM10, 10A, 11, SME11, 12, 15Swann Morton skalpellhandtag #4 och skalpellblad som passar det SM20, 21, 23, 24, 25, 26


Vi har i vårt sortiment knivar som liknar Swann Morton i sin form och sitt sätt att använda dem, men knivbladets ändan är platt eller rundad. De används i ett set med en speciell icke-kirurgisk MOZART precisionskniv. Dessa knivblad är mer robusta och lämpar sig ännu mer för industriell användning jämfört med de traditionella medicinska skalpellerna.  Skalpellen är mycket flexibel och lätt att använda för detaljerat arbete. Det är ett idealiskt verktyg för att skära i olika material som kartong, papper, tapeter, plast och textilier, läder, grafisk design och alla typer av precisionsskärning och avfasning. Mozart arbetsstation för precisionskniv för säker förvaring av skärverktyg finns att köpa hos Sollex.

Set med Swann mortonhandtag #3 med skalpellblad 10, 10A, 11, 12, 15, 15A är perfekta för att skära papper och tunn kartong, grada, trimma, paper craftSwann Morton skalpellhandtag #4 och skalpellblad som passar till att skära kartong, plast, skum, läder, gummi

Följ dessa enkla instruktioner om hur du hanterar eller fäster ett skalpellblad i skalpell knivhållaren.

Hur man fäster skalpellbladet på skalpellen på ett säkert sätt

  • Öppna skalpellförpackningen genom att skjuta på flikarna och ta bladet med en pincett, tång eller liknande. Se till att förpackningen är tillräckligt öppen så att springan för att fästa handtaget är synlig. Det finns en slits runt skalpellhandtagets spets där bladet passar. Ta inte tag i bladet vid dess skärkant.
  • Obs! Kontrollera att bladet och skalpellhållaren är korrekt placerade genom att kontrollera att de diagonala linjerna (på handtaget och bladets ände) är parallella. Annars fastnar bladet om det placeras med sin motsatta sida och det blir svårt att ta bort skalpellbladet senare.
  • Sätt in spetsen på handtaget i hålet i bladet (slitsen för skalpellhandtaget på bilden ovan) och skjut sedan handtaget framåt så att bladet passar in i slitsen och det klickar.

Instruktion över hur man fäster skalpellbladet på skalpellen på ett säkert sätt

När är det dags att byta skalpellblad?

Hur länge du kan använda ett blad beror på materialet du skär samt på skärteknik och tryck på skalpellen. Men om du hör ett specifikt ljud när du skär i till exempel en kartong är det dags att byta blad. Det är tillrådligt att inte skona bladet, eftersom ett trubbigt blad kan börja riva sönder skärmaterialet och ändarna av snittet blir trasiga och slarviga.


Hur att ta bort ett använt skalpellblad från skalpellskaft

  • Med en tång tar du tag i bladets ände närmast handtaget vid den trubbiga kanten (där det inte finns någon vass kant). Vänd den skärande delen bort från kroppen och handen.
  • Lyft bladet i kanten med tången, böj det något och var försiktig så att bladet inte går sönder. Flytta det långsamt framåt från handtaget, var noga med att styra rörelsen bort från dig själv och andra och skjut sedan handtaget bort till motsatt sida. Se till att hålla bladet nedåt mot instrumentlådan.
  • Släng alltid bladet på ett säkert sätt, till exempel i en säkerhetslåda för knivblad. Lämna inte bladet liggande i arbetsområdet eller någon annanstans; det är ditt ansvar att göra dig av med bladet på ett säkert sätt. Du kan beställa Sollex säkerhetsbox som det optimala sättet att förvara använda knivblad. Bladet ska sitta tätt och snyggt mot handtaget - kontrollera inte detta med fingrarna! 

Instruktioner om hur man använder en skalpell på ett säkert och enkelt sätt

  • Håll skalpellen korrekt när du använder den. Det finns 3 säkra sätt att hålla en skalpell när du använder den: "som matkniv", "som skrivpenna", "som violinbåge".

3 säkra sätt att hålla en skalpell när du använder den: "som matkniv", "som skrivpenna", "som violinbåge"

De grundläggande positionerna för skalpellen i handen

I detta läge ligger topparna av tummen och långfingret på sidan, pekfingret på baksidan av handtaget. Skalpellens handtag vilar i handflatan. Detta garanterar dig flexibilitet i handen och ett jämnare och djupare snitt. Skärvinkeln är ungefär 90 grader.

I "skrivpennans" läge hålls skalpellen som en penna med handtaget greppat mellan tummen, tredje och fjärde fingret och pekfingret placerat över skalpellens baksida för att få absolut kontroll. Detta gör det möjligt att ändra skärvinkeln, t.ex. 45 grader.

I "violinbågsläget" hålls skalpellen också som en violinbåge: tummen på ena sidan och de övriga fyra fingrarna på den andra sidan. Detta gör det enkelt att göra breda och grunda snitt.

Det visar sig alltså att positionen som skrivpenna är för små snitt, punkteringar; positionen som bordskniv ger mer tryckkraft och en betydande storlek på snittet; positionen som båge ger mer omfång, men mindre kraft.

  • Förvara skalpellen på rätt sätt. Lämna aldrig ett monterat blad i skalpellen, utan ta alltid bort det efter utfört arbete och förvara det på ett säkert ställe. Använd gärna säkerhetsboxar för att göra dig av med använda blad på ett säkert sätt.
  • Släng inte skalpellen i en låda eller låt den ligga på ett bord. I extrema fall kan du till exempel använda ett särskilt fodral, en arbetsstation eller en lock för skalpellbladet.

Kontrollera inte skärpan på en skalpell med fingret

  • Använd speciella skärmattor som underlag för materialet. De förbättrar snittets kvalitet och skyddar arbetsytan. Dessutom har dessa mattor speciella markeringar och linjaler som kommer väl till pass när du skär.
  • Använd inte handskar av tyg som glider på metallytan eller handskar som är för tjocka. Detta kan leda till att fingret glider av.
  • Kontrollera aldrig om bladet är skarpt med fingrarna!

Korrekt överföring av skalpellen till en annan person sker på följande sätt:

- Placera skalpellen i en servett som i en bok, eftersom servetten skyddar den överlämnande personens hand från att råka skära i den.

- Ge skalpellen med handtaget framåt och håll den i ryggraden med den vassa kanten uppåt och bladets ryggrad mot handflatan.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.