Sollex Slitterblad [Video] Industrirakblad och knivar för plastfilmindustri
Johan Falk

Sollex Slitterblad för Industri & Konvertering [Video]

Industrirakblad och knivar för plastfilmindustri

Vad är slitterblad?

Sollex slitterblad (raka eller rundade hörn) - Sollex bloggSlitterblad är ett industriellt rakblad som används för att skära upp rullar av material i smalare band eller remsor. Det används främst inom tillverknings- och bearbetningsindustrin för att producera en mängd olika material i smalare bredder, till exempel papper, plastfilm, metallfolie och textilier.

Slitterbladet är monterade i knivhållare på en axel. När rullen matas genom slitterbladet, skär bladet igenom materialet och delar upp det i smalare band eller remsor. De smalare banden kan sedan användas för att producera mindre produkter eller användas som mellanprodukter i produktionsprocessen.

Slitterblad finns i olika tjocklekar, material och beläggningar beroende på typen av material som ska skäras och den precision som krävs. Material som ska skäras kan vara mjuka eller hårda, tunna eller tjocka, och skärbladen måste väljas och justeras för att passa varje unikt skärande behov.

Valet av slitterblad för att skära plastfilm under tillverkning beror på en rad faktorer, inklusive plasttypen, tjockleken på plastfilmen, kraven på precision och kvalitet och de specifika tillverkningsprocesserna som används.

Tangentiell skärning (rakblad i luft) och Wrap-skärning (rakblad i spår) - Skärningstekniker med industriellt rakblad - Sollex blogg

Material som slitterbladen är tillverkade av

industriblad i en industriell förpackning för att skära plastfilm - Sollex industriknivarDet stål som oftast används för tillverkning av industriella slitterblad är höghållfast stål, vanligtvis kallat HSS-stål (High-Speed Steel). HSS-stål har utmärkta skäregenskaper och kan behålla en skarp egg vid höga temperaturer, vilket är avgörande för slitterblad som utsätts för höga belastningar och friktion när de skär genom olika material.

HSS-stål finns i flera olika varianter, men de mest vanliga är M2, M35 och M42. Dessa varianter skiljer sig åt i hårdhet, slitstyrka och termisk stabilitet, och valet av HSS-stål beror på vilken typ av material som ska skäras och hur mycket slitage som förväntas.

Andra material som också kan användas för att tillverka slitterblad inkluderar kolstål, volframkarbid och rostfritt stål. Rostfritt stål har god korrosionsbeständighet och hög hållbarhet, vilket gör det lämpligt för vissa industriella applikationer. Men det är också mjukare och mindre slagtåligt än HSS-stål, vilket gör det mindre lämpligt för skärning av material som är mer slitande eller som kräver högre precision.

Slitterblad i volframkarbid

Slitterblad tillverkade av volframkarbid (WC) är en annan typ av slitterblad som är populärt inom vissa tillverkningsindustrier. WC är ett extremt hårt material som har utmärkta egenskaper för skärning av material som är mer slitande och tuffa än de som skärs av HSS-stål eller andra material. Sollex slitterblad i hårdmetall har -V i artikelnumret.

Slitterblad i volframkarbid är vanligtvis tillverkade av en kombination av volframkarbidpartiklar och ett bindemedel, som vanligtvis är kobolt eller nickel. Denna kombination bildar en mycket hård och slitstark legering som kan behålla en skarp egg vid höga temperaturer och under högt tryck.

Fördelarna med slitterblad i volframkarbid inkluderar hög slitstyrka, låg friktion, hög temperaturbeständighet och en mycket lång livslängd. De är också mindre benägna att slitas eller böjas jämfört med HSS-slitterblad. Men nackdelen är att de vanligtvis är dyrare än andra typer av slitterblad, vilket gör dem mindre lämpliga för allmänna applikationer.


Titta på den här videon där vi pratar lite om bladbeläggningar för att förbättra skärprestanda och livslängd

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.