Analys av kraftigt använt spetsblad från sollex

Hårt använt 761X

Analys av spetsblad

Johan Falk

Analys spetsblad 761

Analys av hårt använda spetsblad 761. Vilket passar din process?

Sollex tillhandahåller Spetsblad 761 i fyra olika varianter. Originalet Martor 761, Sollex kerambelagda 761K, Sollex helt kerambelagda 761X och Sollex solid volframkarbid. Alla bladen har samma design och mått. Det enda som skiljer är beläggningarna och materialet. Dessa har vi för att det ger spetsbladet olika egenskaper vilket mest praktiskt betyder olika hållbarhet.

Martor 761 ett spetsblad i metall. Sollex 761K har samma metallkärna men en keramisk beläggning på eggen. Likaså har 761X spetsbladet samma metallkärna men är helt belagt på egg och sidor. 761V är samma spetsblad fast tillverkad i solid volframkarbid.

Bilderna ovan är tagna på mycket hårt använda 761X och 761K. Spetsen på spetsbladen är utslitna. Eggen på sidorna är skyddad av beläggningen och är fortfarande god skärpa. I dessa fall har spetsen mekaniskt nötts genom deformation när spetsbladet gått in i materialet.

Det finns två saker man kan göra i detta fallet för att bevara spetsen på spetsbladet. Antingen kan man tillse att spetsbladet går något mer försiktigt in i materialet som bladet skär. Då bör spetsen kunna sparas så långt det går och eggen behålls skarp eftersom den skyddas av beläggningen.

Alternativt använder man spetsblad 761V som är gjort i solid volframkarbid. Detta får en fantastiskt lång hållbarhet. Men risken med 761V är att delar av spetsen kan gå sönder eftersom materialet är så fantastiskt hårt. 761V har en hårdhet uppåt 2000 vickers vilket ger en fantastisk hållbarhet vid perfekta skärförhållanden. Men den höga hårdheten gör materialet sprött.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.