Analys av kraftigt använt spetsblad från sollex

Analys av hårt använt 761X spetsblad

Johan Falk

Slitageanalys av spetsiga maskinknivar [761, 761K, 761X, 761V]

En analys av den spetsiga kniven 761 och dess tillämpning inom industrin

Sollex spetsade blad för skärning av gummi, plast och kartongIndustriella spetsblad är mycket vassa, vilket gör att de fungerar bra på bland annat papper, non-woven, polymerer, kompositer och gummi. Generellt används spetsblad till två saker att skära och att göra hål i olika material som slang, kartong och cellplast (frigolit). Den spetsiga formen gör det också möjligt att göra exakta skär. Läs vår artikel där vi beskriver hur våra knivar används av det svenska företaget Rock Safety för att tillverka unik utrustning för bergförstärkning "Method for Rock Reinforcement with Rock Bolts - Customer Case".

Spetsiga maskinknivar för papper-, plast-, gummi-, förpackningsindustrin

Sollex tillhandahåller Spetsblad 761 i fyra olika varianter. Originalet Martor 761, Sollex kerambelagda 761K, Sollex helt kerambelagda 761X och Sollex 761V i solid volframkarbid. 

Alla bladen har samma design och mått. Det enda som skiljer är beläggningarna och materialet. Dessa har vi för att det ger spetsbladet olika egenskaper vilket mest praktiskt betyder olika hållbarhet.

martor 761.08 spetsiga maskinknivar ritning - sollex blogg

Martor 761 ett spetsblad i metall. Sollex 761K har samma metallkärna men en keramisk beläggning på eggen. Likaså har 761X spetsbladet samma metallkärna men är helt belagt på egg och sidor. 761V är samma spetsblad fast tillverkad i solid volframkarbid.

Sollex spetsblad har många olika användningsområden. Våra spetsblad kan skära i kartong, slang och mycket mer.

Användning av spetsiga blad i olika branscher

Material

Beskrivning

Plast och polymerer

Dessa knivar används för att skära och forma olika typer av plast, inklusive PVC, PET och andra termoplaster, som ofta används inom förpacknings- och tillverkningsindustrin.

Gummi

Inom gummiindustrin är knivar med spetsiga spetsar nödvändiga för att skära gummirör, slang.

Textilier och textilmaterial

Dessa knivar kan användas för att skära textilier med precision, särskilt i applikationer där kanterna måste vara rena och utan fransar.

Papper och kartong

Knivar med vass spets är idealiska för skärning av papper och kartong, särskilt inom förpacknings- och tryckindustrin, där exakta skärningar och former krävs.

Skummaterial

Spetsiga knivar ger den precision som krävs för skärning av skummaterial.

Kompositmaterial

Spetsblad används inom flyg-, fordons- och andra industrier och är lämpliga för att skära i kompositmaterial som glasfiber och kolfiberkompositer.

Så skyddar du maskinknivar från slitage och nötning

Analys av använt spetsblad 

Analys av kraftigt använt spetsblad från sollex

Bilderna ovan är tagna på mycket hårt använda 761X och 761K. Spetsen på spetsbladen är utslitna. Eggen på sidorna är skyddad av beläggningen och är fortfarande god skärpa. I dessa fall har spetsen mekaniskt nötts genom deformation när spetsbladet gått in i materialet.

Sollex spetsigt maskinblad som Martor 761 keramiskt belagtDet finns två saker man kan göra i detta fallet för att bevara spetsen på spetsbladet. Antingen kan man tillse att spetsbladet går något mer försiktigt in i materialet som bladet skär. Då bör spetsen kunna sparas så långt det går och eggen behålls skarp eftersom den skyddas av beläggningen.

Alternativt använder man spetsblad 761V som är gjort i solid volframkarbid. Detta får en fantastiskt lång hållbarhet. Men risken med 761V är att delar av spetsen kan gå sönder eftersom materialet är så fantastiskt hårt. 761V har en hårdhet uppåt 2000 vickers vilket ger en fantastisk hållbarhet vid perfekta skärförhållanden. Men den höga hårdheten gör materialet sprött.

Köp spetsiga maskinknivar med prestanda och hållbarhet

Behöver du spetsiga maskinknivar av hög kvalité? Sollex tillverkar och levererar spetsblad. Vi tillverkar också spetsblad efter ditt behov vilket innebär att du som kund kan få exakt det spetsblad som du behöver. Det enda vi behöver från dig för att producera din kniv är en ritning eller ett artikelnummer. 

Alla våra spetsblad är tillverkade av högkvalitativt stål, vilket gör att du kan känna dig trygg i att ditt spetsblad håller hög prestanda över tid. Vi har tillverkat spetsblad sedan många år tillbaka och utsetts till en av de bästa tillverkarna på marknaden. Den svenska industrin har ett gott renommé och vi är mycket stolta över att få vara delaktiga i att sprida Sollex kvalitétsprodukter till våra kunder. 

Känner du dig osäker på vilket spetsblad som passar bäst för dina ändamål? Ring oss så hjälper vi dig med ditt val. Du kan nå oss på 035 15 75 00 eller order@sollex.se.


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.