Att skära foam och plastskum med knivar - Sollex tips
Johan Falk

Knivar för att skära skum och plastskum [TIPS]

Foam eller skum av plast är relativt enkelt att skära om man kommer rätt i materialet och om kniven eller rakbladet är tillräckligt vasst och hållbart. Att skära plastskum med fel kniv är däremot ingen angenäm upplevelse. Vi blev i veckan kontaktade av en utvecklingsingenjör som undrade hur man skär 2-3 mm tjock plastskum. En till synes enkel fråga med en hel del olika svar.

Att skära foam eller plastskum horisontalt eller vertikalt

Med att skära skum horisontellt eller vertikalt frågas om plastskummet skärs i längs eller tvärs riktning. Alltså om skumplasten ska skäras till i kanten eller om en rulle ska kapas. Samma plast skum har alltså två olika skärprocesser. Att kontinuerligt skära längs plasten kräver ett bra rakblad som ger ett perfekt skär och inte river filmen. Detta är en kontinuerlig process (som sker hela tiden då skummet tillverkas) som kan optimeras med det perfekta industrirakbladet, slitterbladet alternativt en cirkulär kniv i en roterande knivhållare. För ett bra vertikalt skär är det förstås viktigt att plastskummet med valsar är spänt.

Att skära av foam eller plastskum (horisontalt eller tvärs) är en annan process där fokus ligger på hur rakbladet går in i materialet. Snyggast skär med minst kraft ges av ett rakblad. En cirkulär kniv liksom krossar plastskummet och behöver en hel del kraft för att börja skära plastskummet. För att skära plastskum är alltså steg ett att spänna fast, sträcka eller valsa plastskummet annars böjs det och deformeras när kniven går in i materialet.

Att skära foam eller tunt plastskum för hand 

Sollex har tre produkter för att skära extra tunt plastskum för hand. Dessa är 436.00, 43037och 1421. Dessa knivar är optimerade för att skära plastfilm men funkar även på tunt plastskum. Gemensamt med dessa tre handknivar är att det finns en försträckare som spänner filmen eller skummet innan rakbladet gör ett tunt fint snitt. Rakbladet skär med en skärvinnkbl om ca 40 grader vilket gör att minimalt med kraft behövs. Svårigheten med att skära plastfilm eller plast skum är alltså inte för rakbladet att skära utan att hålla filmen sträckt när den skärs.

Att kapa plastskum eller att skära 2mm plastskum horisontalt i robotcell 

En för tjock kniv har svårt att skära plastskum. Likaså kommer en cirkelkniv att krossa plasten snarare än att skärra den. Detta kommer att ge rester av plasten som är vägen när processen upprepas. Vår rekommendation är att man använder ett rakblad som snedställs så att angreppsvinkeln blir 45 grader mot plastskummet. Skummet ska förstås spännas eller sträckas lagom med valsar och hållare så att plasten går att skära. En förstärkare som på Sollex produkter 436.00, 43037 eller 1421 byggs och används med fördel så att rakbladet optimalt kan tränga in i materialet. Bilderna visar svårigheten att kapa 2mm plastskum med cirkelkniv och ett perfekt skärresultat med Sollex slitterblad 5K. På bilden har vi enkelt använt slitterbladet som skurit plastskummet genom att dra rakbladet i en spalt.

Sollex Blogg - att kapa 2mm plastskum med Sollex slitterblad 5K

Att skära mycket tjockt plastskum vertikalt 

Sollex tillverkar stora cirkulära knivar som extra vassa kan skära mycket tjockt plastskum vertikalt i produktionsriktningen. Knivar med diameter överstigande 800mm gör att man i produktionnslinan kan skära plastskum med tjocklek upp till 300mm. Knivarna ska rotera i samma hastighet som skummet tillverkas. För mer info om dessa specialknivar kontakta oss på 035-15 75 00.

Att skära mycket tjockt plastskum horisontellt 

Att kapa tjockt plastskum är knepigt. Det vi funnit fungera bäst är att man använder stora tandade knivar som stansas ned i plastskummet så att det kapas eller skärs av. Alltså multiplar av spetsbladet 761 t.ex eller att vi specialdesignar tandade knivar typ Sollex specialkniv P886A eller P886C. För mer info om dessa specialknivar kontakta oss på 035-15 75 00.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.