Så skär du kartong - Sollex Guide och tips
Johan Falk

Hur man skär ned kartong [TIPS]

Hur man skär ned kartong på bästa sätt

Knivar för att Skära Kartong

Knivar och blad för att skära kartong - Översikt och guide från SollexNär det gäller att skära kartong är det bäst att använda en universalkniv (utility knife) eller en kartongskärare (box cutter). Dessa knivar är utformade med ett vasst knivblad som lätt kan skära genom kartong, vilket gör det lättare att skapa exakta snitt. Universalknivar har vanligtvis ett utdragbart knivblad som kan justeras till olika längder, vilket gör att du kan skära genom olika tjocklekar på kartong. De har också ett bekvämt grepp, vilket gör dem lätta att hålla och kontrollera.

Kartongskärare är å andra sidan mindre och mer kompakta, vilket gör dem idealiska för att skära små kartongbitar eller göra exakta snitt. De har också ett utdragbart knivblad som kan justeras till olika längder.

Du kan även använda brytbladsknivar med långa knivblad för att skära kartong. Brytknivar kan vara ett bra val för att skära kartong eftersom de gör att du enkelt kan knäppa av de slöa bladssegmenten och fortsätta skära med en skarp kant. Du måste dock se till att brytbladet är ordentligt låst på plats och att det är tillräckligt vasst för att skära genom tjockleken på kartongen. Skär kartongen i en 45 graders vinkel. För bästa resultat gör gärna ett snitt i kartongens hörn. Det är viktigt att det inte blir segment i knivbladet, så undvik att använda vanliga vikbara brytblad när du skär kartong. Använd i stället knivblad utan segment. På så sätt riskerar du inte att bryta knivbladet när du skär i kartongen och du undviker en olycka.

Det är också viktigt att välja en kniv med ett vasst blad och att se till att det är ordentligt låst på plats innan du använder den för att skära kartong. Dessutom är det en bra idé att bära handskar för att skydda händerna när du skär.


Hur Man Skär Kartong på det Bästa Sättet

Det kan vara svårt att skära kartong om du inte använder rätt teknik. Här är några steg som hjälper dig att skära kartong på bästa möjliga sätt:

 • Välj rätt skärverktyg: Använd en vass universalkniv eller en kartongskärare för att skära kartongen. Se till att knivbladen är vassa och byt dem ofta för att säkerställa jämna och rena snitt.
 • Mät och markera kartongen: Använd en linjal eller en raksträcka för att mäta och markera kartongen där du vill göra snittet. Se till att dina markeringar är exakta och tydliga.
 • Använd en skäryta: Placera kartongen på en skäryta, t.ex. en skärmatta, en bit kartong eller plywood. Detta hjälper till att skydda din arbetsyta och ger dig en bättre skärkant.
 • Applicera tryck när du skär: Håll skärverktyget i en 45-graders vinkel och utöva ett fast tryck medan du skär kartongen. Ta god tid på dig och skär långsamt, särskilt om kartongen är tjock.
 • Skär från baksidan: Om du måste skära genom flera lager kartong börjar du med att göra ett grunt snitt på framsidan och avslutar sedan snittet från baksidan. På så sätt undviker du att kartongen rivs eller böjs.
 • Skär alltid bort från kroppen: När du skär, se till att du skär bort från din kropp för att undvika skador.

Kom ihåg att alltid vara försiktig när du skär kartong och var försiktig så att du inte skär dig själv eller skadar arbetsytan.

Dessa produkter lämpar sig att skära ned kartong:

Säkerhetstips för att Skära Papper och Kartong

Att skära kartong kan vara farligt om inte lämpliga säkerhetsåtgärder vidtas. Här är några säkerhetstips som hjälper dig att skära kartong på ett säkert sätt:

 • Använd ett vasst skärverktyg: Använd alltid en vass kniv med ett nytt knivblad för att undvika att kartongen rivs eller böjs, vilket kan leda till olyckor.
 • Använd en skäryta: Lägg kartongen på en skärmatta eller en kartongbit för att undvika att skada arbetsytan och för att få en bättre skärkant.
 • Skär bort från din kropp: Skär alltid bort från kroppen och håll fingrar och andra kroppsdelar borta från kniven för att undvika skador.
 • Använd skyddsutrustning: Använd skyddshandskar för att skydda händerna från skärsår och skrapsår när du skär kartong.
 • Ta pauser: Ta täta pauser när du skär kartong för att undvika muskelspänningar och trötthet.
 • Förvara skärverktyget på ett säkert sätt: Förvara alltid skärverktyget på ett säkert ställe utom räckhåll för barn och husdjur för att undvika olyckor.
 • Kassera kartongen och skärverktyget på rätt sätt: Släng kartongen på rätt sätt, och släng alltid använda knivblad i en avsedd behållare för vassa föremål eller svep in dem i kraftig tejp innan du kastar dem.

Genom att följa dessa säkerhetstips kan du minimera risken för olyckor när du skär kartong och skydda dig själv och andra från skador.JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.