Hur skär man non woven tyg material av plastic karaktär [Kundcase]
Aleksandra Alwandi

Hur man skär non woven material av plast [Kundcase]

I artikeln förklarar vi materialet, dess egenskaper och vilka knivar som är lämpliga för våra kunder att använda för att skära non woven

Häromdagen fick Sollex en spännande kundförfrågan. Kunden vill tvärskära ett tygliknande material av plastkaraktär som kan kallas på olika sätt : PP non woven, PP non-vävda tyg material, non woven laminated fabric, belagd spunbond, plast belagd non woven, plastväv, polypropylen fiberduk, laminerat ovävt tyg med mera. Kunden håller på att bygga en specialmaskin som ska skära en remsa som är ca 300mm bred. 

I den här artikeln förklarar vi lite om materialet och dess egenskaper så att vår rekommendation kan hjälpa så många läsare som möjligt. I slutet av artikeln kan du läsa våra råd till kunden och vilka knivar som är lämpliga i det aktuella fallet.

Vad är non woven tyg för material? 

Begreppet "non-woven" används inom textilindustrin för att beteckna tyger. T.ex. fiberduk är ett slags tyg som inte behöver vävas. Det materialet kan bindas samman med hjälp av kemiska eller termiska metoder för att förstärka det och att uppnå olika funktionella egenskaper, men är i allmänhet inte lika hållbara som vävda tyger. Nonwoven-tyger är billiga att tillverka och är idealiska för produkttillämpningar för engångsbruk som kan ersätta traditionella tygliknande material.

Begreppet "non-woven" används inom textilindustrin för att beteckna tyger som inte behöver vävas

Det finns olika typer av non-woven tyg som huvudsakligen definieras av den metod som används för att binda ihop fibrerna: mekanisk bindning - fibrerna är sammanflätade, kemisk bindning - fibrerna är kemiskt bundna med limliknande föreningar termisk bindning - där lågsmältande fibrer används och värme används för att smälta fibrerna med varandra

Det klara materialen har inte mycket gemensamt förutom att de kategoriseras som nonwoven. T ex spunbond-tyg tillverkas av fyra olika typer av plaster: polypropen, polyester, polyeten och PLA, vars andel varierar beroende på användningsområde.


Fördelar med non-woven-tyg: lättvikt, relativt mjukt, giftfritt och icke-irriterande, antibakteriellt, antistatiskt, miljövänligt, har goda fysiska egenskaper.

Var används non woven normalt?

Det är inte svårt att se att nonwoven tyg är lämplig för olika industrier och olika processer på grund av dess goda egenskaper. Det gör att många industrier har fått upp ögonen för materialet. Man hittar det i bilar, inom sjukvården, i väggar och golv, modebranschen och på många fler ställen.

Man hittar non woven i bilar, inom sjukvården, i väggar och golv, modebranschen och på många fler ställen.

Ett enkelt exempel är PP non woven påsar som är gjorda av polypropylen fiberduk / non woven. Tex Inom modebranschen används icke-vävda tyger främst för att skapa mellanfoder, isolerings- och skyddskläder, industriella arbetskläder, kemiska skyddsdräkter, skokomponenter osv

Ett enkelt exempel är PP non woven påsar som är gjorda av polypropylen fiberduk / non woven

Vilka knivar rekommenderas för att skära non-vävda / non woven tyg material på det bästa sättet? (Exempel på en förfrågan från en Sollex-kund) 

För att ge en bra rekommendation till att tvärskära material vill vi helst testa att skära i materialet. Andra viktiga saker att förstå för att kunna ge en bra rekommendation for att t.ex. skära belagd non woven är volym och budget vilket såklart påverkar rekommendationen. Det finaste snittet och den enklaste lösningen får man om man använder rakblad och skär materialet spänt med 45 graders vinkel. 

Hur länge håller rakbladet när man skär plastigt tyg såsom belagd non woven? - Beroende på hur rakbladet går in i materialet håller rätt rakblad länge och medans fel inte fungerar alls. 

De knivarna rekommenderas för att skära non-vävda / non woven tyg material på det bästa sättet

Vi rekommenderar kunden att testa Sollex rakblad 5K eller 950K. Cirkelkniven som roterar ger ett mer grovt skär men håller å andra sidan längre eftersom kniven roterar och kontaktpunkten hela tiden byts. Sollex spontana råd för att skära laminerad/ belagd nonwoven är att noggrant fixera materialet med t.ex. vacuum och att använda ett rakblad eller en cirkelkniv (som också kallas rullkniv) som motoriseras så att kniven hela tiden roterar. Låt rakbladet eller rulkniven skära i en spalt men ännu bättre blir det mot en motoriserad underkniv. Bör även funka med en rak underkniv. Förslagsvis används en lätt tallriksformad cirkelkniv som skär dikt an mot spaltens kant eller underkniven. Vi rekommenderar kunden att testa vår tallriksformade cirkelkniv (rullkniv) P881A. Eftersom kunden uppger brist på plats så rekommenderar vi en rak underkniv.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.