Hur man skär film med tryck och undviker defekter i dess tillverkning - Sollex blogg
Aleksandra

Hur man skär tryckt förpackningsfilm

Tryckt plastfilm är det mest flexibla förpackningsformat som finns tillgängligt idag.

Tryckt förpackningsfilm - den mest använda förpackningen i världen

Tryckt plastfilm är det mest flexibla förpackningsformat som finns tillgängligt idag. Eftersom högkvalitativa flerfärgstryck på film skapar möjligheter till effektivare positionering och marknadsföring till slutkonsumenterna, efterfrågas sådana flexibla plastförpackningar på alla håll och kanter.

olika tryckta plastfilmsförpackningar - exempelFlexibla plastförpackningar är den snabbast växande förpackningstypen och är populär på grund av attraktionskraft i butikshyllorna och låga transportkostnader. Tryckt förpackningsfilm och etiketter ger konsumenterna färska, attraktiva förpackningar. Typiskt sett tillverkas tryckta filmförpackningar av material som PET, PE, PP, OPP, CPP, BOPP, laminatfilmer, metalliserad PET och folie samt återvinningsbara filmer. OPP och PET är de filmer som föredras för tryckning på grund av deras höga kvalitet för bildframställning, styvhet, seghet och produktivitet.


TYPER AV PLASTER AV VILKA TRYCKTA PLASTFÖRPACKNINGAR TILLVERKAS (EXEMPEL)

Branscher

Leveransform

Material som den tryckta flexibla filmen är tillverkad av

Läkemedelsindustri

spolar/ rullar

PAP/PE/AL/PE, AL/PE, OPP/PE, PVC/PE

Mejeriindustrin

spolar/ rullar

AL foil/wax/PAP, AL/PP, PS, PP, PE, PET, PET/AL/PE, PVC, HDPE, APET, CPET

Kaffe och te

spolar/ rullar

PP, PET/PP metallized/PP

Konfektyrindustrin

spolar/ rullar

AL/wax/PAP

Kosmetiska produkter

spolar/ rullar

PET/PAP/PE/AL/PE, OPP/PE 


Tryckt plastfilm lämpar sig för många användningsområden: plastförpackningar för alla typer av livsmedel och icke-livsmedelsprodukter, hälso- och skönhetsprodukter.

en rollstock med tryckt plastförpackningsfilm - sollex blogDe enklaste plastförpackningarna och etiketterna trycks ofta endast i svart, medan färgglada plastförpackningar kan tryckas i upp till 11 färger.

Den tryckta filmen rullas på spolar, rullar eller bobiner. Tryckning på flexibla förpackningar sker vanligtvis med följande tekniker: 

  • flexotryck/ flexografi, 
  • rotogravyrtryck, 
  • digitaltryck, 
  • litografi.

Den tryckta filmen levereras sedan på en rulle till förpackningstillverkaren och kan omvandlas till en förpackning av valfritt format genom formning, fyllning och förslutning. I samband med skapandet av förpackningar krävs ofta att den tryckta filmen på rullen skärs till. 

Hur man skär tryckt förpackningsfilm

en maskin för att göra en tryckt plastfilmrulle - sollex blogLivsmedelsindustri, medicin och jordbruk - alla dessa tillämpningar kräver exakt skärning av film och folie för produktförpackning. Att skära och dela film och folie är en komplicerad process. Material, tillsatser, hastighet och fukt påverkar filmens och knivens prestanda.

Att skära förpackningsfilm är viktigt för den flexibla förpackningstillverkarens slutprodukt. Det är mycket lätt att snittet kan övergå i en reva som omedelbart skrotar den färdiga produkten.

Steg ett är att ha ett rakblad som fungerar för att skära den aktuella plastfilmen. Tre saker påverkar detta val. Bladets slip-, tillsats- och friktionsegenskaper i förhållande till den specifika filmen. Med andra ord, om filmen slits ner på bladets kant eller om filmen fastnar på kanten blir bladets prestanda lidande.

Vanliga rakblad för att skära plastfilm

Vid tillverkning av flexibla plastfilmer räcker ett standard rakblad endast i 15 minuter (test utfört av en Sollex-kund). Efter det slits bladkanten ner och det kasserade bladet ger en vågig och skrapbar slutprodukt med mycket damm. Lyckligtvis finns det belagda rakblad som håller mycket längre.

Olika blad för skärning av tryckt film

Sollex erbjuder många typer av beläggningar och rakblad som fungerar och ger bästa skärprestanda. Våra blad presterar på olika sätt på olika filmer. I allmänhet är våra K-blad lämpliga för att skära plastfilmer med tillsatser, våra Z-blad fungerar bra för tunna sträckta filmer utan tillsatser och våra C- och V-blad för att skära extremt nerbrytande filmer i olika material och i lager.

Belagda blad för att skära förpackningsfilmer

Det första steget för att få knivar med längre livslängd är att belägga bladets kant. Detta ger kanten ett skyddande skikt som är mycket hårdare än stål. Skyddsbeläggningen gör eggen mycket mer hållbar. Sollex erbjuder tre grundläggande beläggningar: T (titan), K (keramik) och Z (zero-friktion). Dessa tre typer av beläggningar håller vanligtvis upp till två veckor jämfört med en obelagd rakblad på samma maskin (ett test utfört av en Sollex-kund). De tre typerna har olika egenskaper, vilket gör dem lämpliga för olika typer av film.

Här kan du ladda ner tabellen

Produktkvaliteter & beläggningar

Kvalitet

Exempel på blad

Specifikation

Användningsområde

P

975P 

Knivblad PRO

PRO 

Blad med bra prestanda för professionella användare.

Kartong, plast och i industriell produktion

PT

975PT

Knivblad PRO Titan

PRO TITAN 

Titanbelagda blad för handhållna verktyg, mycket bra prestanda

Papper, kartong, plastfilm

B

975B

Knivblad Banzai

Banzai 

Blad med extrem prestanda.

Förstärkta flexibla material

T

5T

Slitterblad Titan

Titanium 

Titan (TiN) belagda blad för optimal skärningsprestanda. Guldfärgad kant. Låg friktion vilket ger mindre damm. Konkurrenskraftig hållbarhet och prestanda. FDA-godkänd

Plastfilm och folie med få tillsatser

K

5K

Slitterblad Keram

Keram 

Keramisk beläggning med svart färg och finkornig struktur. Skyddar eggen optimalt vid skärning av plastfilm med tillsatser som krita eller titan. FDA- och EG-godkänd för kontakt med livsmedel. Hög hållbarhet och prestanda.

Vit plast med tillsatser

Z

5Z

Slitterblad Zero-Friction

Zero-friction 

Zero-friction-beläggning med grå färg och extremt finkornig struktur. Denna beläggning ger minimal friktion, vilket är optimalt för höghastighetsskärning som t.ex. tunn sträckt film. FDA- och EG-godkänd för kontakt med livsmedel. Hög hållbarhet och prestanda.

Tunn sträckt film

X

5X 

Slitterblad Hel Keram

Hel Keram

Helkeramiskt belagt blad där även sidorna på bladet är belagda. Beläggningen är FDA- och EG-godkänd för att komma i kontakt med livsmedel. Ger en extrem hållbarhet vid skärning i material med mycket slitsamma tillsatser.

Plastfilm med tillsatser flerskikt

C

5C

Slitterblad Solid Keram

Solid Keram

Självslipande och värmebeständig. Kompromisslös kvalitet för användare med de högsta kraven på klingans prestanda. Bladen är mycket ömtåliga vilket ibland gör hanteringen svår. Bladet kan användas för att skära mjuk elastisk film som smälter lätt. C-bladet bibehåller skärpa och temperatur. Extrem hållbarhet och prestanda. 

Mjuka flexibla filmfolier (EBA)

V

5V

Slitterblad Solid Volframkarbid

Solid Volframkarbid

Industriellt blad med extrem motståndskraft och hållbarhet. Solid volframkarbid ger robusthet och prestanda. Extrem prestanda och hållbarhet.

Hårda laminerade filmer (PE) och plastförpackningar

I vissa tillämpningar är produktionen ute efter bättre blad än keramiskt belagda. Om man antar att man använder en typ av film där man använder mycket nedslitande tillsatser i det översta lagret, innebär det att det finns hårdare bitar i filmen och när bladet inte är skarpt kommer det att börja rivas. I dessa fall är solid volframkarbid och keramik idealiska rakblad.

Solid volframkarbid eller Solid keramiska blad för extrema prestanda

Riktigt tuff film med extrema abbrasiva egenskaper kräver blad i solid volframkarbid eller solid keramik. Dessa känsliga material är extremt hårda men också lite ömtåliga att hantera. Monterade på rätt sätt överlever de och presterar under mycket lång tid. Det kanske dock bara inte är det slipande slitaget på bladet som är relevant när man skär film med tryck.

Viktiga aspekter att ta hänsyn till vid skärning av den tryckta filmen

När man skär film med tryck måste man ta hänsyn till filmens och tryckets egenskaper. Friktion och knivytans utformning är viktiga överväganden vid skärning av film med tryck.

En kniv som fungerar bra på otryckt film kanske inte fungerar när det finns färger på filmen. En produktionslinje kan köra mycket snabbt på ren film, men med en liten mängd tryckt innehåll bildar kniven beläggning och misslyckas. När tryckt innehåll appliceras på bladet lager för lager blir kanten trubbig, det bildas damm och slutligen börjar bladet riva sönder filmen.

Generellt sett gör en tunnare kniv ett bättre snitt än en tjockare kniv. Dessutom har Sollex kunder noterat att blad med full beläggning ger mindre effekt på tryckt material på film. Sollex kunder har alltså märkt att våra X-blad fungerar mycket bra på tryckt film.

Rekommenderade blad: 

Här kan du hitta och ladda ner den nya Sollex-katalogen och guiden om produktkvaliteter och beläggningar.

___ 

Sollex är en svensk leverantör av knivar och blad! Vi har produkter med spetsteknologi och prestanda som förbättrar skärningsprocesser och löser problem. Med rätt knivar och blad kan man få förenklat underhåll, tidsbesparingar och en förbättrad slutprodukt. 

Du är välkommen att kontakta oss med dina frågor: 

Företagets namn: Sollex AB 

Kundtjänst och beställningar: order@sollex.se

Telefon: +4635-15 75 00 

Adress: Box 5161, 200 71, Malmö, Sverige

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.