Sollex levererar hållbara skalpeller för hobbyverksamhet, hantverk och hemarbeten

Riktigt robusta, hållbara och rejäla skalpeller för industriell användning.

Johanna

Skalpeller för allmän användning

Sollex levererar hållbara skalpeller för hobbyverksamhet, hantverk och hemarbeten

Idag fick vi en förfrågan om högkvalitativa skalpellblad för att skära gradade plastdetaljer. Sterilt rostfritt stål är bra för medicinska ändamål när man har en patient att ta hänsyn till men brukar vara ganska dyra. Ej sterila är nästan alltid att föredra vid industriell användning då dessa teoretiskt enkelt kan slipas om. Om du eftersöker bättre hållbarhet skulle vi rekommendera att ni prövar våra två andra knivar och blad därtill: Mozart precisionskniv 3F (2515) och Suveränkniv utan syl (701).

Pennknivar ligger på bordet

Dessa har mycket rejälare egenskaper än de medicinska skalpellerna, och till kniven 3F kan vi även ordna belagda knivblad för ännu längre hållbarhet.

En skalpell kniv är det perfekta verktyget för designers, konstnärer och modellmakare. Skalpell kan användas för allt konstnärligt, designarbete där detaljarbete, snygga snitt och rena kanter behövs. Den största fördelen med skalpeller och liknande handknivar är att de skär perfekt i olika material: papper, folie, trä, plast, tyg och läder. Knivens blad är vanligtvis tillverkat av högkvalitativt verktygsstål eller kirurgiskt stål och är säkert fäst. Knivens metallkropp garanterar en lång livslängd. 

Hobbyskalpellen måste hållas ordentligt i handen för säkerhets skull

Man kan köpa skalpellskaft och själva skalpellbladet. Det finns många typer och former av kirurgiska knivar som är utformade för olika ändamål. Swann Mortons skalpellblad med nummer 10 och 11 har till exempel en slipad ände och är utmärkta för mycket detaljerat arbete. Samtidigt är kirurgiska knivar extremt vassa och du måste vara mycket försiktig när du arbetar med dem och följa säkerhetsreglerna. 

TIPS: Se till att skalpellbladet och handtaget har samma storlek - detta är särskilt viktigt. 

Set med Swann mortonhandtag #3 med skalpellblad 10, 10A, 11, 12, 15, 15A är perfekta för att skära papper och tunn kartong, grada, trimma, paper craft

Swann Morton skalpellhandtag #4 och skalpellblad som passar till att skära kartong, plast, skum, läder, gummi

Instruktioner om hur man använder en skalpell på ett säkert och enkelt sätt

  • Förvara skalpellen på rätt sätt. Lämna aldrig ett monterat blad i skalpellen, utan ta alltid bort det efter utfört arbete och förvara det på ett säkert ställe. Använd gärna säkerhetsboxar för att göra dig av med använda blad på ett säkert sätt.
  • Släng inte skalpellen i en låda eller låt den ligga på ett bord. I extrema fall kan du till exempel använda ett särskilt fodral, en arbetsstation eller en lock för skalpellbladet.
  • Använd speciella skärmattor som underlag för materialet. De förbättrar snittets kvalitet och skyddar arbetsytan. Dessutom har dessa mattor speciella markeringar och linjaler som kommer väl till pass när du skär.
  • Använd inte handskar av tyg som glider på metallytan eller handskar som är för tjocka. Detta kan leda till att fingret glider av.
  • Kontrollera aldrig om bladet är skarpt!

Läs mer om hur man kan använda skalpeller i vårt blogginlägg "Icke-kirurgisk användning av skalpeller för precisionsskärning".

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.