Hur man förhindrar rost på industriella knivar och knivblad - Sollex blogg
Aleksandra

Förhindra rost på industriknivar

Hur man förhindrar rost på industriella knivar, knivblad och industrirakblad

I den här artikeln berättar vi om förpackningar till industriella knivar, metallkorrosion och hur man skyddar knivar mot rost och korrosion. Låt oss börja med teorin om vad korrosionsprocessen är och berätta om olika typer av korrosion.

Olika typer av korrosion på metaller

rostat knivblad - exempel - Sollex bloggKorrosion (från latinets corrosio - erosion) är förstörelsen av ytskiktet i metaller under påverkan av miljön. Vid korrosion anlöps ytan, korroderar och metallen förstörs. Processer förkortar metallprodukternas livslängd och begränsar deras användning. Att skära produkter med korroderade stål som används vid tillverkning av t.ex. plastfilm leder oundvikligen till defekter i slutprodukten. Korrekt förvaring av industriella knivar minskar alltså defekter och kostnader i produktionen.

I teorin kan korrosion, rost eller förstörelsen av metallytan orsaka: förvrängning av den atomära kristallstrukturen, metallens kemiska heterogenitet, de omgivande fysiska förhållandena och mängd andra förändringar. Rosthastigheten kan minskas eller stoppas genom att ändra de fysiska förhållandena, metallens kemiska sammansättning eller metallens struktur. 

Korrosionsskador på metaller och legeringar kan vara av följande typer: fast jämn korrosion, fast ojämn korrosion, gropkorrosion, korrosion under ytan, selektiv korrosion, intergranulär korrosion.

Olika typer av korrosion på metaller - Bild - Sollex blogg

Alla de korrosionstyper som visas i bilden ovan kännetecknas av att det sker en gradvis förstörelse av metallytan i strukturer. I vissa fall är det dolda korrosionsskador, i andra fall är de öppna. Knivar och blad är vanligtvis föremål för selektiv korrosion.

Hur man skyddar industriella knivar mot korrosion och rost 

I praktiken har olika effektiva metoder utvecklats för att skydda metallprodukter från rost. Du finner den inom olika industrier, vardagliga produkter och byggnader.

Förpackning till industriella knivar

Sollex-förpackningen för industrirakblad är en dispenser i plast med två spjut - Sollex BloggIndustriella knivar och rakblad finns i många olika former och storlekar vilket gör att det krävs flera olika förpackningar.  Men det finns grundläggande regler som gäller för alla typer av industriella maskinknivar och deras förpackningar.

Som regel används skyddande oljor och fetter. Skyddande smörjmedel isolerar metallen tillfälligt från den korrosiva miljön och oxidation. 

Men det räcker inte att använda olja och fett på metallprodukter. Vid transport och tillfällig förvaring lindas maskinknivar in i oljat, laminerat eller vaxat papper för att isolera dem ytterligare från fuktigheten  luften. 

En tredje skyddsmekanism är att innesluta knivarna och industrirakbladen i vakuum. Vakuum förhindrar oxidationsprocesser till 100 % och förlänger möjlighet att förvara knivarna under en mycket längre period tills dess då förpackningen öppnas.

Sollex-förpackningen för industrirakblad är en dispenser i plast med två spjut. För digitala skärmaskiner har varje kniv sin spets i skum som fästs i plastdispensern. Plastförpackningen eller dispensen är sedan individuellt vakuumförpackad såsom en försäljningsenhet. Detta för att skydda våra skärande produkter optimalt.

Förvaring av industriella knivar och blad

Förvaring av industriella knivar -  Använd handskar för att hantera industrirakblad eller knivblad - Sollex bloggNär du har öppnat vakuumförpackningen är det återigen viktigt att att tänka på god förvaring och hantering av industriknivar i din verksamhet.

1. Använd handskar för att hantera industrirakblad eller knivblad. För det första är knivarna oljade och för det andra lämnar du inga fingeravtryck på knivens yta. Att bryta det tunna lagret av skyddande olja med ett fingeravtryck kommer med tiden att leda till korrosionsprocesser på den plats där märket lämnades.

2. Om det finns ett stort antal knivblad och knivar i en öppen förpackning och du inte använder dem så snabbt, ska du se till att de är jämnt oljebehandlade, tätt insvepta i vaxat papper och förvaras i förpackningen. 

3. Luften i en produktionsmiljö är ofta fuktig och varm, så undvik direkt förvaring där produktionsmaskinerna arbetar.

4. Om du använder industrirakblad eller knivar som inte har ett skyddande oljelager är det viktigt att hålla förpackningen tätt förseglad och förvara den i ett torrt område. Det är dessutom fördelaktigt att ha primärförpackningen inuti en förpackning av wellpapp då denna suger åt sig fukt.

Allt ovanstående gäller för Sollex industriella knivförpackningar. 


Beläggning av knivar och blad

Beläggning av knivar och blad - pelletsblad och spetsblad som exempel - Sollex blogg

Ytbeläggningar av knivar och industrirakblad för industriella tillämpningar med olika legeringar görs huvudsakligen för att förbättra dess prestanda, slitstyrka, hårdhet och skärpa. Men ytbeläggningar skyddar också den belagda ytan mot korrosion. I den här artikeln kan du läsa mer om Sollex beläggningar för industriella maskinknivar och blad. 


Vilken maskinkniv är rätt för min verksamhet?

industriella tre håls rakblad 60mm långa - Sollex maskinbladSollex har ett mycket brett sortiment av maskinknivar och rakblad för industriella tillämpningar. Alla knivar och blad som vi erbjuder är testade av tidigare kunder och är ordentligt förpackade i industriella förpackningar. Om du inte hittar det du söker är det bra att veta att Sollex utvecklar de flesta av våra maskinknivar tillsammans med kunderna. 

Om du har några frågor om industriella maskinknivar och -blad är du välkommen att kontakta Sollex på +4635-15 75 00. 

Köp dina industriella knivar och blad med hög skärande prestanda online på Sollex.se

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.