Workshop om säkerhetsknivar med MARTOR - Sollex blogg
Aleksandra

Workshop om säkerhetsknivar med MARTOR

Här kommer lite tips och tricks från vår senaste workshop med Martor i augusti 2023

Säkerhetsknivar från Martor

Martor har varit en ledande tillverkare av säkerhetsknivar i flera årtionden. Man designar och utvecklar innovativa produkter med användaren i centrum som minimerar risken för person- och materialskador. Sollex har i många år distribuerat Martors produkter och här kommer lite tips och tricks från vår senaste workshop i augusti 2023 med Martors Melanie Endrejat.

Sollex har i många år distribuerat Martor säkerhetsknivar - Sollex

Innovativa och kvalitetssäkra säkerhetsknivar

När man greppar en säkerhetskniv från Martor känner man att det är en produkt som håller för stora påfrestningar. Martor har sedan länge fokuserat på kvalitetssäkerhet och många detaljer ger användaren stora fördelar i vardagen. Ett exempel som gör en glad, är att i Martors säkerhetsknivar för livsmedel är knivbladen insmorda med en patenterad matsäker olja som får komma i kontakt med livsmedel.

‌‌GS-Märkning

Märket "GS" står för "Geprüfte Sicherheit," vilket betyder "Testad Säkerhet". Det är en certifieringsmärkning som används i Tyskland för att indikera att en produkt har testats och certifierats. Det signalerar att produkten har genomgått rigorösa tester av ett ackrediterat testlaboratorium och har bedömts uppfylla säkerhetskraven enligt tyska standarder. GS-märket ger dig som köpare en försäkran om att produkten du köper har utvärderats med avseende på säkerhet och anses vara säker att använda. Alla Martors säkerhetsknivar är GS-märkta.

Alla Martors säkerhetsknivar är GS-märkta - Sollex blogg

Återvinn använda knivblad på rätt sätt

Många industriella skärskador uppkommer när medarbetare ska samla in använda knivblad. De kanske har slängts i en ”slask” och någon annan medarbetare packar om avfallet för att spara plats men får den obehagliga överraskningen att bli skuren. En annan risk med att låta använda knivblad ligga framme är att du kan skada dig genom en oförsiktig rörelse. Men än värre är att barn kan komma åt att skada sig om man låter använda knivblad ligga framme.

Använda knivblad ska separeras från övrigt avfall och återvinnas som metall. Martor och Sollex har tagit fram specifika återvinningsbehållare som säkert kan förvara och hantera dina använda knivblad. Dessa är visuellt bra och säkra. Martors lösning monteras på plats medan Sollex är smidigare att ta med sig i verktygslådan. Det viktiga är att man ser till att alltid lägga de använda knivbladen på avsedd plats och återvinna dem korrekt.

återvinningsbehållare som säkert kan förvara och hantera dina använda knivblad - Martor - Sollex bloggAnvänd Martor återvinningsbehållare för begagnade blad 9810 - anpassad för väggmontering - Sollex blogg

Den stora vinsten med säkerhetsknivar

Det råder ingen tvekan om att säkerhetsknivar är bra för att förhindra personskador. Ett företags kostnad för en skärskada på en medarbetare ligger i Tyskland på ca 500EUR per dag och i genomsnitt räknar man med 8 dagars frånvaro.

För större företag kan personskador orsakade av knivar oftast mätas i miljoner kronor per år. Men den stora ekonomiska förtjänsten av säkerhetsknivar är oftast minskningen av skadat material beroende på felaktigt använda knivar som i motsvarande fall kan mätas i 10-tals miljoner kronor.

Secumax är bra om man missar att träna sina medarbetare

Martor testar sina säkerhetsknivar minst 5 gånger - Sollex blogg

Alla Martors knivar fungerar för vänster- och högerhänta. Martors Secumax serie är bra för arbetsgivare som slipper utbilda sin personal för att undvika skärskador. Den innovativa designen gör att det är omöjligt att skada sig. Du kan alltså som arbetsgivare eller skyddsombud direkt ge en ny medarbetare en Secumax kniv och vara trygg med att denna inte kan skada sig med den.

Glöm inte att byta knivblad och skriv ut tips och tricks för respektive säkerhetskniv

Men det finns förstås stora fördelar med att utbilda sin personal att hantera säkerhetsknivar korrekt. Martors bästsäljande artikel var ett tag Secumax 350 till en väldigt stor e-handlare. Den väldigt stora kunden hade missat att det gick att byta knivblad. Fundera därför om dina medarbetare vet hur de ska hantera sin säkerhetskniv

Martor Secumax 350 Säkerhetsposter - Sollex blogg

‌En bra sak som Martor erbjuder är A3 stora instruktions broschyrer för alla artiklar. Som träning är det smart att skriva ut dessa och sätta upp dem på väggen. Då blir det en mycket visuell träning där medarbetarna (nya och gamla) kan se hur deras kniv fungerar och kan användas på optimalt sätt.

Martor case studier och utbildning

Martor och Sollex har samlat på sig en hel del erfarenhet av att skära olika material med olika säkerhetsknivar. Enklast översikt på dessa är i Martors materialorienterade produktkatalog. Där benämns de flesta och vanligaste användningsområdena. Dessutom finns en hel del case studier som kan vara av intresse.

Som distributör av Martors produkter erbjuder Sollex utbildningar i Martors säkerhetsknivar. Detta kan ske online eller på plats vid ett eventuellt besök. I Solingen (i Tyskland) har Martor våren 2023 invigt Martor World, som är en optimal lokal för demonstrationer av Martorts produkter.

nytt showroom för MARTOR WORLD - Sollex bloggnylanserad produktserie "ECO by MARTOR" tillverkad av återvunnen plast - SollexMARTOR WORLD är inte bara en utställning, utan också ett utbildningscenter för säker och effektiv skärning - SollexMARTOR har skapat en plats långt borta från stress och rutinarbete och presenterar en imponerande värld av säker och effektiv skärning - Sollex

Sollex är officiell distributör av Martor säkerhetsknivar i Sverige

Om du har intresse av säkerhetsknivar, är du varmt välkommen att höra av dig till Sollex som är Martors distributör i Sverige. Vi kan skicka kataloger på svenska, ordna prover på Martors säkerhetsknivar och erbjuda test kit där du får pröva Martors mest effektiva säkerhetsknivar i din verksamhet. Vi har gott om Martors produkter i lager i Malmö och kan enkelt leverera i Sverige dagen efter din beställning.

Om du har några frågor om Martors sortiment eller vill pröva några av deras fina säkerhetsknivar är du hjärtligt välkommen att höra av dig till:

Sollex AB, Johan Falk eller Beata Agrell på 035-15 75 00 #1 eller info@sollex.se

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.