Guide: Allt du behöver veta om oscillerande knivar - Sollex
Aleksandra

Guide: Allt du behöver veta om oscillerande knivar

Vad är en CNC digital skärmaskin?

Summa skärbord och Summa plotter för vinylskärning - Sollex BlogFör precisionsskärning används digitala CNC-skärmaskiner, där CNC står för Computer Numerical Control. Det innebär att CNC-maskinens rörelser ställs in och styrs av en dator och en specifik ritning som matas in via ett datorstött designprogram (oftast CAD, men även CorelDRAW, Solidworks, Adobe Illustrator). Detta gör det möjligt att tillverka mycket detaljerade och komplexa detaljer eller komponenter i stora serier, samtidigt som det finns utrymme för flexibla produktanpassningar. Dessa digitala skärmaskiner uppskattas för att de kan skapa komplexa och exakta skärningar, graveringar och 3D-former snabbt, flexibelt och kostnadseffektivt.

Vad är en oscillerande skärare?

Oscillerande skärmaskin är en CNC digital skärmaskin utrustad med ett oscillerande skärverktyg. Det oscillerande knivverktyget skär en mängd olika material, men dessa material måste vara flexibla, mjuka eller halvmjuka. Det är särskilt effektivt för att skära mjukare och tjockare material som skum- och svampplast, wellpapp och sandwichkartong, gummi, filt, non-woven och tyger. Den oscillerande rörelsen gör att bladet skär mjukt genom dessa material utan att dra eller riva.

Vad är oscillerande skärning?

Vid oscillerande skärning på den digitala CNC-skäraren rör sig kniven upp och ner med hög hastighet. Denna oscillation gör att kniven kan skära genom ganska tjockt material. Skärdjupet varierar och beror på kniven (dess längd och utformning) som är installerad i det oscillerande verktyget. Den oscillerande eller på annat sätt vibrerande rörelsen säkerställer rena och exakta snitt, vilket gör den lämplig för komplicerade former och mönster. 

Vad är en oscillerande kniv? 

En oscillerande kniv är en kniv som är utformad för att installeras i en motsvarande verktygs-/knivhållare på en CNC-skärmaskin. Oscillerande skärning används främst på digitala skärbord. Du kan läsa mer om dem här.

Typer av oscillerande knivar - SollexOscillerande knivar är tillverkade av hårdmetall. De har olika form och utförande beroende på tillverkare. Oscillerande knivar, som har ett runt bladskaft, är huvudsakligen avsedda för montering i pneumatiska oscillerande verktyg och har oftast ett hål för att dessutom kunna säkras med en bult. Exempel: Aristo 07265, Esko Kongsberg SR6313. Vanligare är dock oscillerande knivar med platt skaft. Exempel: Zund Z20, Z29, Z60.

Vilka material kan skäras med en oscillerande kniv?

Det finns 2 typer av oscillerande skärverktyg: Elektriskt oscillerande skärverktyg och pneumatiskt ( tryckluftsdrivet) oscillerande skärverktyg.

Material som ska skäras med en oscillerande kniv - Sollex

Det elektriska oscillerande skärverktyget är idealiskt för att skära mjuka och medelhårda material upp till 28 mm tjocklek. Material som skärs med EOT: svamp- och skummaterial, wellpapp, läder, vävda och icke-vävda material, skyltar.

Jämfört med elektriska oscillerande verktyg är tryckluftsdrivna oscillerande verktyg mer kraftfulla och därför avsedda för skärning av hårdare, tjockare material upp till 50 mm tjocklek. Material att skära med POT: sandwichkartong, skummaterial, wellpapp, gummi.

Vad är en tangentiell kniv? 

Knivar T 36 T45 T60 till Summa skärplotter – Köp online hos SollexDigitala skärmaskiner utrustade med ett tangentiellt skärverktyg gör det möjligt att styra bladet, dvs. styra det i önskad skärriktning enligt en förinställd design, med möjlighet att sänka och höja skärverktyget med bladet vertikalt när det är aktuellt att ändra bladets position eller den rotationsriktning som krävs. Det tangentiella skärverktyget lyfter kniven ur materialet, roterar den och sänker tillbaka den i materialet. Eftersom skärverktyget är styrbart finns det inget behov av att kompensera offset för bladet som i fallet med dragknivar.

Den tangentiella skärtekniken är utmärkt för att skära komplexa mönster, små detaljer och tecken. Den tangentiala kniven utmärker sig genom sin precision och kan utföra mycket exakta och rena snitt, särskilt i mönster med skarpa vinklar och detaljerat arbete.

Tangentialknivar används oftast för att skära vinylfilm, reflekterande film, sandblästring, etiketter och klistermärken, papper och kartong vid tillverkning av reklammaterial, skyltar, dekaler och andra produkter.

Tangentialknivar tillverkas också av volframkarbid och skärdjupet är oftast mindre än 10 mm. Exempel på tangentiella knivar: T36, T45, T60.

Skillnad mellan en oscillerande tangentiell kniv och en tangentiell kniv

Vid första anblicken kan man tro att det här är samma knivar, men den oscillerande tangentiella kniven och den enkla tangentiella kniven har skillnader. Den oscillerande tangentiella kniven, som har samma egenskaper som den tangentiella kniven, har en vibrerande rörelse och kombinerar dessutom den tangentiella knivens egenskaper - kniven lyfts från skärmaterialet, roterar och ändrar skärknivens bana, sänks tillbaka ner i materialet och skär längs en definierad bana. Oscillerande knivar är bättre för tjockare, mjukare material, medan tangentiella knivar är idealiska för material som kräver skarpa, exakta snitt.

Köp oscillerande knivar för digitala skärsystem 

Oscillerande kniv BLD-SR6223 för ESKO / Kongsberg skärbord i förpackningen - SollexOm du letar efter oscillerande knivar av hög kvalitet och hållbarhet är de knivar som tillverkas av Sollex rätt val för dig. I kategorin Plotterknivar hittar du ett brett utbud av knivar som passar för plottrar och digitala skärbord från tillverkare som Zund, Summa, Gerber, Colex, ESKO, Atom, Aristo, Jwei m.fl. Knivarna är oftast utbytbara och passar olika skärsystem. Du hittar sådan information på produktsidorna för knivar för automatiska digitala skärsystem i beskrivningssektionen. Om du behöver hjälp med att välja rätt kniv är du välkommen att kontakta vårt supportteam så hjälper vi dig gärna.


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.