Knivar för digitaltryck och den grafiska branschen i Sverige / grafisk produktion - Sollex
Aleksandra

Dragknivar för CNC digitala skärare och plottrar

Allt man behöver veta om dragknivar

Om dragknivar och hur de skär

Zund z46 4 dragknivar av högsta kvalitet för Zund digital cutter - SollexDen vanligaste skärmetoden för vinylplottrar eller digitala skärbord är dragknivstekniken. Dragknivens rörelse tillhandahålls vanligtvis av en icke-motoriserad skärmodul eller verktyg, beroende på specifikationen och tillverkaren av CNC-plottern. Skärbladet sitter fast i knivfästet och i vissa modeller, om bladet är monterat i vinkel, roterar det runt knivfästets axel när det vrids och skär hörn i en bana. 

En "dragkniv" följer verktygshållarens kurs när den skär. För att kunna ändra riktning på ett smidigt sätt är bladet vanligtvis vridbart i verktygshållaren.

Dragknivar rör sig och skär genom materialet som en kniv skär genom smör. Eftersom skärrörelsen med dragknivstekniken är dragande används dessa knivar vanligtvis för att skära tunna material (självhäftande vinyl), flexibla material (wellpapp) eller tjockare material men mjuka material (skumplatta). Men mer typiskt används dragkniven för att skära självhäftande vinyl för tillverkning av klistermärken, skylt och etiketter. Skärning av tjockare eller styva material med dragknivar kan resultera i små deformationer eller rundade hörn på materialet.

Dragkniven har olika design beroende på CNC-skärarens typ och dess tillämpning. Förutom utformningen skiljer sig knivarna åt i sådana egenskaper som: 

  • skärdjup 
  • knivskaftets form: platt eller rundad 
  • Offset för kniven 
  • pre-cut 
  • post-cut (om kniven har två skärande sidor) 
  • material som kniven är tillverkad av 
  • vinkel på skärsidan i förhållande till skärytan: 36°, 45°, 55°, 60° 
  • antal vassa skärsidor: enkel- och dubbelsidiga knivar

Skärvinkel för knivar för digitala skärare - Sollex

Observera att för dragknivar gäller att en mindre skärvinkel medför mindre dragkraft.

Den digitala dragkniven rör sig genom materialet utan att dra sig tillbaka från materialet, även när den vrids och ändrar skärriktning. För att ändra skärriktning lyfts kniven något och vrids i önskad riktning och sänks sedan igen till önskat djup för att fortsätta skära, vilket liknar rörelsetekniken hos en tangentiell kniv. Därför kan det på tjockare och mjukare material där kniven ändrar riktning under svängen ibland bli mer märkbart. Men med tangentiell skärning lyfts kniven helt ur materialet, roteras och sänks ned i materialet redan med rätt position för skärbanan, vilket säkerställer de bästa och jämnaste hörnen på det material som skärs. 

Summa skärbord och Summa plotter för vinylskärning - Sollex BlogTangentiell skärteknik finns vanligtvis bara hos flatbäddsskärare.

Användningsområden för dragknivar i digitala CNC-skärare

Dragknivar är vanligtvis billigare än andra varianter av knivar för digital skärning. De är också mer hållbara. Dragknivar är lämpliga för att skära i en mängd olika material, från tunna material som film, vinyl, papper och tyg till tjockare material som kartong, papp, RE-board, gummimattor, PVC och polypropylen. Men i slutändan är dragknivar bäst lämpade för tunnare och mer flexibla material som vinyl, tunn plast, papper och tunn kartong.

Skärning med dragkniv på digitala CNC-skärbord används ofta för att skapa etiketter, klistermärken, skyltar, dekaler, förpackningar och prototyper, hantverk och kläder.

Skillnaden mellan drag- och tangentialknivar

Den tangentiella kniven drivs av en motor, till skillnad från dragkniven. Denna teknik ställer in kniven i önskad vinkel i förhållande till skärytan och riktningen för den framtida skärbanan.

Istället för en fritt roterande kniv, som finns i dragknivar, styrs en tangentiell kniv av en motor. Motorn placerar kniven i rätt vinkel och på rätt plats för varje skärning. Medan dragkniven stannar kvar i mediet när den ändrar riktning under skärningen, lyfter den tangentiella tekniken upp kniven från mediet, roterar den och sänker ner den i mediet igen. Tangentiell knivteknologi ger perfekt formade hörn i tunna medier, men även i tjocka, styva medier eftersom det inte finns några dragkrafter som påverkar knivens rörelsebana.

Skillnad mellan tangentiell och dragkniv digital skärmetod - Sollex

Dragskärningsteknik är att föredra för produktion av POS för marknadsföring, skyltar, ljuslådor och fönstergrafik. Tangentiell knivskärningsteknik är att föredra för tillverkning av klistermärken, etiketter, golvgrafik, fordonsgrafik, textil, sandblästring, skyltar med mera. 

Offset för dragknivar

Cutter offset är avståndet från den punkt där kniven skär till den punkt kring vilken den roterar - det axiella centrumet. Med andra ord är offset en parameter som definierar bladets rotationsradie och kompenserar för avståndet vid sväng. Korrekt offset för dragbladet är avgörande för att få bra kvalitet på hörnen. För övrigt gäller offset endast för en dragkniv.

Vanliga problem i samband med offset-kompensationsvärdet för dragkniven

  • Hakade hörn

Det offsetvärde som ställts in på plottern är större än det faktiska offsetvärdet på bladet. Plottern går längre ut från hörnet än vad som är nödvändigt för att göra skärningen enligt den angivna layouten. Skrovliga hörn skapas när skärlinjen är böjd.

  • Rundade hörn

Det offsetvärde som ställts in på plottern är mindre än det värde som krävs för ett visst blad. Den offsetkompensation som görs av plottern är inte tillräckligt stor. Konturens hörn är rundade.

Drag knife compensation guide - Sollex

Ett blad med större offset hanterar tjockare och laminerade material bättre. Offset större än 1 mm är modellerade för att kompensera för materialegenskaper för att undvika rundade hörn.

Utan kompensation för bladets offset kommer dragkniven inte att kunna skära skarpa hörn eftersom dragkniven har en excentrisk punkt som ger rotation. Dragknivens skärteknik bildar rundade hörn. För att undvika att rundade hörn bildas måste dragknivens plotter ta hänsyn till kompensationen för bladoffset. Om bladets offset är 0 - blir hörnen rundade. Om bladförskjutningen är för hög blir hörnen avfasade. För att göra ett 90-graders snitt måste skärvinkeln överskridas med bladets förskjutning och roteras med en radie som är lika med förskjutningen. Förskjutningen varierar normalt från 0,25 mm till 1,0 mm.

Dragknivar för Zund digitala skärsystem

En av de vanligaste tillverkarna i Europa av digitala CNC-skärbord är Zund. Naturligtvis har de också en dragskärningsteknik. Deras skärbord är modulärt utrustade med de moduler och verktyg som krävs för den valda skärtekniken och det material som ska skäras. Läs mer om Zunds skärbord här.

När det gäller skärning med dragknivar kan denna skärteknik utföras på UCT, KCT, VCT, SCT, C2, PPT + hylsa 40 som är icke motordrivna verktyg.

Typer av Zund dragknivar

6 typer av Zund dragknivar för digitala skärbord - SollexZund dragknivar är lämpliga för att skära folier, papper, tunn vikbar kartong, skyltar etc.

Type of drag blade

Drag blade 

Blade holder

Round-stock blades - pointed

Z1,Z2, Z3, Z4, Z5, Z6, Z7

C2, C2P, KCT+sleeve 40, KCM-S

Flat-stock drag blades - pointed

Z10,Z11,Z44,Z46, Z83, Z101, Z102, Z103

Z10, Z11, Z44, Z83, Z101, Z103, : UCT + sleeve 40 / SCT + Blade holder type 1 3960322; 

Z46, Z102: UCT, SCT + Blade holder type 5 3960320

Flat-stock drag and oscillating knives - pointed

Z16,Z17

POT+Blade holder 0.63 mm, UCT+Blade holder type 3 3960324, EOT, POT+ Blade holder 1.5 mm + Blade reduction 1.5/ 0.63 mm 5003138, EOT-205+Blade holder 5208744, SCT+Blade holder type 3 3960324, PCT + Blade holder type 3 3960324

Drag and oscillating knives - flat

Z104

POT + Blade holder 0.63 mm, EOT, POT + Blade holder 1.5 mm + Blade reduction 1.5/ 0.63 mm 5003138, EOT-250 + Blade holder 5208744, PCT + Blade holder type 3 3960324

V-Cut blades

Z70,Z71, Z701,Z73

Z70: T75+3102186 / 5005782

Z71: VCT+Blade holder 5206263 / 5206264

Z73: VCT+5206262, T75+3102186

Z701: VCT2+5221596 

Mat-cutting blades

Z30, Z31, Z33, Z34, Z35

PPT + Blade holder 3960331

Dragknivar för ESKO / Kongsberg CNC-skärbord

Dragknivar för CNC-skärbord tillverkade av ESKO Kongsberg finns också tillgängliga. De har ofta samma bladutformning som Zund-knivar och vissa andra tillverkare, och kan vara utbytbara, men inte helt identiska i vissa fall. Men du bör naturligtvis ta del av knivens specifikationer innan du väljer en dragkniv eller dess alternativ.  Du kan läsa mer om möjligheten att byta ut digitala skärknivar i vår blogg "Zund & Summa Blades Fit Various Digital Cutting Machines".

Till exempel är kniven från Summa 500-9807, Zund Z46 och Esko BLD-SF346 (i-346) / G42458406 nästan identiska: de har samma design, tjocklek, längd, skärvinkel och är 6 mm bredd i knivskaftet.

Summa 500-9803 60°, Z11 och Esko BLD-DF113 G42443036 är också liknande knivar, med samma 50° vinkel, men i detta fall är Summa 500-9803 dubbelt så kort och är 25 mm istället för 50 mm.

Zund Z10 och Summa 500-9802 50 grader, Zund Z11 och Summa 500-9803 60 grader - Sollex

Dragknivar för Summa vinylskärare

När det gäller CNC-vinylskärare från tillverkaren Summa skär de självhäftande vinylfilm, folie, självhäftande PVC, banner-vinyl med hjälp av dragknivar.

Summa dragmodul krävs för att använda dragknivens skärteknik. Till exempel använder Summa S One och S2 D-serien endast dragknivar. Summa S2 tangentiella skärare kan som tillval använda dragknivar, vilket ger upp fördelarna med tangentiell skärning. Summa F-serie skärbord kan utrustas med 2 moduler och olika verktyg, men dragmodulen är standard och tangentiell är tillval.

Det finns 3 typer av dragknivar för Summa vinylskärare: 391-231 - Dragkniv - 60°, 391-358 - Dragkniv - 55°, 391-360 - Standardkniv 36°,Summa-skärbord levereras med en 36 graders standardkniv förinstallerad. Kniven är det bästa valet för att skära de allra flesta vanliga skyltvinyler. Som en allmän regel ska du använda den kniv med grundast vinkel som skär det djup som krävs i arbetsflödet. Till exempel är 36 grader att föredra framför 55 grader, och 55 grader är att föredra framför 60 grader.

Summa vinylskärare använder en knivhållare för att stabilisera och skydda kniven under skärprocessen. Det finns 2 knivhållare för Summa rullskärare med dragkniv (S2 D-serien och S One-serien) och en för S2 tangentiella skärare.

391-360 36 Drag Blade

391-358 55 Drag Blade

391-231 60 Drag Blade 

Max. Thickness (mm)

0.25

0.80

0.60

Max. FlexCut Thickness (mm)

0.50

0.80

0.60

Material to cut

Most standard sign vinyls

Sandblast ( monument)

Rhinestone, heat press (apparel)


Nedan finns en tabell med dragknivar för Summa vinylskärare och vilka vinylskärare de passar till.


Drag Knives

Summa Cutter Serie

Compatible Blade Holder

391-360 Summa 36° 

Drag Knife Blade

Max thickness 0.25mm

flexcut 0.50mm

knife offset 0.43mm

overcut 0.10mm

Summa F Series Flatbed Cutters

Summa S2 Series Vinyl Cutters

Summa S Class Vinyl Cutters

SummaSign/SummaSign Pro D Series Vinyl Cutters

SummaCut Series Vinyl Cutters

Summa DC3/DC4/DC5 Printer Cutters

Summa Standard Drag Knife Blade Holder 

#391-332 dia 1.5mm.

391-163 Summa 55° 

Thick Materials Drag Blade 

Max thickness 0.80mm

flexcut 0.80mm

knife offset 0.90mm

overcut 0.10mm

Summa F Series Flatbed Cutters

Summa S2 D Series Vinyl Cutters

SummaCut Series Vinyl Cutters

SummaSign/SummaSign Pro D Series Vinyl Cutters

Summa Thick Materials Blade Special Holder 

#391-363

391-358 Summa 55° 

Thick Materials Drag Blade 

Max thickness 0.80mm

flexcut 0.80mm

Summa F Series Flatbed Cutters

Summa S2 D Series Vinyl Cutters

SummaCut Series Vinyl Cutters

SummaSign/SummaSign Pro D Series Vinyl Cutters

Summa Thick Materials Blade Special Holder 

#391-363 dia 2mm

391-231 Summa 60° 

Rhinestone Drag Knife Blade 

Max thickness 0.60mm

flexcut 0.60mm

knife offset 0.50mm

overcut 0.50mm

Summa F Series Flatbed Cutter

Summa S Class 2 D Series Vinyl Cutters

SummaCut Vinyl Cutters

SummaSign / SummaSign Pro D Series

Summa Standard Drag Knife Blade Holder 

#391-332 dia 1.5mm.


Köp knivar för digitala CNC-skärningssystem

Alla de digitala CNC-skärsystemen som listas ovan använder knivar för att utföra skärningen. Digitalskärbord har vanligtvis en modulär konfiguration och kan användas för att utföra olika skär- och bearbetningstekniker beroende på vilket verktyg som för närvarande är installerat och vilken kniv som är monterad i verktygshuvudet.

Zund Summa Skärverktyg och Knivar Exempel - Sollex

Om du letar efter en leverantör av knivar för vinylplottrar och digitala skärbord från tillverkare som Zund, Summa, Aristo, ESKO, Kongsberg, Gerber, kan Sollex förse dig med knivar av hög kvalitet i tid och till ett exceptionellt pris. Vi tillverkar plotter- och skärknivar av högkvalitativ volframkarbid och med hög slitstyrka. Här kan du se våra dragknivar, oscillerande knivar, tangentiella skärknivar, vinylskärknivar. 

Om du inte hittar den kniv du behöver är du välkommen att kontakta oss via mail, då inte alla våra produkter finns tillgängliga på vår hemsida.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.