Sollex tillverkar maskinknivar, knivblad och plotterknivar i hårdmetall - Sollex blog
Aleksandra

Vilken typ av hårdmetall använder Sollex: Del 3

Vi har förberett en serie blogginlägg om "Verktyg av hårdmetall enligt kundritning med extrema toleranser och ytegenskaper". Vi hade börjat med inlägget "Hårdmetall - Egenskaper och vad använder hårdmetall till", där vi talade om det fantastiska materialet hårdmetall, dess egenskaper och tillämpningar. Läs dem följande delarna "Hårdmetall och teknik" och "Vilken typ av hårdmetall använder Sollex" vidare på vår blogg.

______

Sollex tillverkar plotterknivar i volframkarbid - Sollex bloggI vilka typer av hårdmetall tillverkar Sollex verktyg och industrirakblad?

Sollex tillverkar verktyg, knivar och rakblad i hårdmetallerna K30UF, YG10X, K30MG och C40G-3000. Nedan följer en beskrivning av de typer av hårdmetall som Sollex tillverkar verktyg och industrirakblad av:

  • K30UF
  • YG10X
  • K30MG
  • C40G-3000

K30UF

Hårdmetallen K30UF är en typ av karbid som används för skärverktyg, borr och andra verktyg som behöver hög hållbarhet och slagtålighet. K30UF är en ultrafin och homogen karbid med en kornstorlek på mindre än 1 μm, vilket ger en mycket hög hårdhet och styrka. Denna karbidtyp innehåller 10% koboltbinder, vilket gör det till en mycket tålig legering. K30UF har en densitet på 14.4 g/cm3 och en hårdhet på HRA 91.8.

K30UF är resistent mot oxidations- och korrosionsförhållanden och kan användas i höga temperaturer. Därför är det idealiskt för att bearbeta material som rostfritt stål, härdade stål och andra hårda material. K30UF har också god precision och ytkvalitet, vilket gör det till en utmärkt material för högprecisionsbearbetning. K30UF en hårdmetall med hög prestanda som kan användas i en mängd olika skär- och bearbetningsapplikationer.

K30UF är vår nya hårdmetall som vi satsar på eftersom den har mycket fin kornstruktur. Sollex exempel på knivar och verktyg i K30UF är:

YG10X

YG10X har en densitet på 14.5 g/cm3 och en hårdhet på HRA 91. Likheterna med K30UF är många med ungefär samma sammansättning Volframkarbid 89.2% , Kobalt 10.3%, Volframkarbidens kornstorlek är ≤0.8 μm,

YG10X är en typ av hårdmetall som används för skärverktyg och skärinsatser. Den består huvudsakligen av volframkarbid och ett bindemedel av kobolt.

YG10X är känd för sin höga hårdhet, slagtålighet och motståndskraft mot slitage, vilket gör den idealisk för att skära i material som rostfritt stål, titan och gjutjärn. Dessutom kan den klara höga skärhastigheter och höga temperaturer utan att förlora prestanda.

Det ska också sägas att YG10X finns i många olika kvaliteter. Sollex använder endast tyskproducerad så kallad AAA kvalitet av YG10X.

Sollex har använt YG10X för att tillverka plotterknivar. Bland annat är följande knivar tillverkade av YG10X:

K30MG

Hårdmetallen K30MG är en typ av volframkarbid-baserat material som används i skärande verktyg på grund av dess höga hållfasthet, hårdhet och slitstyrka. K30MG har en typisk kornstorlek på 1,5 mikrometer och innehåller vanligtvis 6% kobolt som bindmetall.

Hårdmetall K30MG är lämplig för att bearbeta många olika material, inklusive stål, gjutjärn och rostfritt stål. Dess höga hårdhet och slitstyrka gör att den kan också användas för att bearbeta material med hög hårdhet, såsom titan och nickelbaserade legeringar.

K30MG tillverkas genom pulvermetallurgi, där volframkarbidpulver och koboltpulver blandas och komprimeras i en form. Sedan sintras blandningen vid höga temperaturer för att skapa ett tätt, hållbart och slitstarkt material.

Sollex har använt K30MG för att tillverka verktyg till formsprutning. Dessa har alla varit 100% kundspecifika men med K30MG har vi lyckats uppnå väldigt fina yttoleranser.

C40G-3000

Hårdmetallen C40G är ett högpresterande skärmaterial som används i en rad olika tillämpningar inom skärande bearbetning. C40G är känd för sin höga hårdhet, vilket ger utmärkt slitstyrka och en förmåga att bibehålla skärformen under långa perioder. Detta gör det lämpligt för tillämpningar där en hög grad av precision och repeterbarhet är nödvändig, såsom formsprutningsverktyg och skärverktyg för att bearbeta hårda material som gjutjärn och rostfritt stål.

C40G har en hög värmebeständighet och kan motstå temperaturer upp till 1000°C utan att förlora sin metallstruktur. Detta gör det möjligt att använda materialet vid bearbetning av material som innehåller titan och nickellegeringar.

C40G har också en hög korrosionsbeständighet, vilket gör det lämpligt för användning i miljöer där det utsätts för sura eller alkaliska kemikalier. Dessutom är det mycket slitstarkt och kan motstå höga belastningar, vilket gör det till ett utmärkt val för användning i extrema tillämpningar.

Sollex har använt C40G-300 till att tillverka olika typer av industrirakblad.

Exempel på industrirakblad i C40G-3000 är:

En kort liknelse av K30UF, YG10X, K30MF och C40G

Dessa fyra hårdmetaller som Sollex erbjuder har väldigt lika fysiska sammansättning. Men hårdmetallernas prestanda och livslängd är väldigt olika.

Vad kan Sollex leverera?

Sollex levererar verktyg i hårdmetall

Superhållbar cirkelkniv i hårdmetall med titanbeläggning - Sollex blogSollex är leverantör av knivblad och industrirakblad där vi antingen använder hårdmetall som beläggningar på stål eller tillverkar produkter i solid hårdmetall. Detta ger knivblad och industrirakblad med extrem hållbarhet och skäregenskaper utöver det normala.

Sollex tillverkar knivar, knivblad, industrirakblad och verktyg för formsprutning i hårdmetall. Vi använder hårdmetallerna K30UF, YG10X, K30MG och C40G för att tillverka produkter vi har i lager och kundspecifika verktyg.

Inom formsprutning har våra kunskaper av att tillverka fina och exakt slipade ytor i hårdmetall användas för att skapa formsprutningsverktyg i hårdmetall med extrema toleranser och ytegenskaper. Vi besitter även stor kunskap i att designa och tillverka radier och radiella övergångar i hårdmetall. Till detta kan vi erbjuda våra kunder spegelblank polering av komplexa ytor.

Kundcase - Toleranser och Ytegenskaper på verktyg i hårdmetall som Sollex har levererat

Sollex har till en industriell formstprutande kund inom Medtech levererat hårdmetallverktyg enligt kundritning med extrema toleranser. Måtten på verktyget har mätts i exakta hundradelar med toleranser ner till fem tusendelar (+0/-0,005 för att vara exakt). Likadant har ytjämnheten Ra 0,01 μm tangerat det extrema. I projektet har Sollex levererat mätprotokoll där vi mätt upp verktygets toleranser och ytjämnhet. 

Leveranserna av verktyg för formsprutning med extrema toleranser och krav på ytfinhet har kontinuerligt fortgått sedan 2019. Dessa kontinuerliga leveranser visar på Sollex höga repeterbarhet när vi tillverkar komplexa hårdmetallverktyg. Den exakta repeterbarheten beror på att vi sparar alla tempon som vi gör verktygen i. Tempot blir som ett exakt recept att följa när vår kund beställer samma verktyg igen.

Sollex kan även erbjuda det näst intill omöjliga, nämligen att tillverka radiella övergångar i verktygen. De radiella övergångarna Sollex kan leverera är mellan de två tjocklekarna 0,4mm och 0,1mm i Hårdmetallverktyget. De radiella övergångarna ger minskad kapillärkraft i produktionsmaterialet när verktyget används jämfört med en linjär övergång.

I projektet med hårdmetallverktyg har Sollex lyckats med att ta fram kundunik design med extrema mått, toleranser och ytjämnheter. Vi är stolta och glada över våra fina knivar och kan nu konstatera att vi även kan göra verktyg i hårdmetall.

Sollex har ett Stort Utbud av Olika Industriella Blad för Blåst Film Extrudering, Flexografisk Tryckning och Konvertering - Sollex blogg

Beställ maskinknivar, knivblad och plotterknivar i hårdmetall

Sollex har ett sortiment av hårdmetallknivar som du hittar på vår webbplats genom att söka på "volframkarbid".

Om du vill beställa hårdmetallknivar som inte finns i sortimentet eller som har en speciell design, egenskaper, ytpolering och till och med en ytbeläggning, kommer Sollex att uppfylla din beställning inom rimlig tid, med bästa utförande, högkvalitativt material och till ett förmånligt pris.

För att beställa hårdmetallknivar skicka oss ett e-postmeddelande till order@sollex.se med beställningsuppgifter så skickar vi dig en offert inom en timme!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.