Sollex svarar på lärorika frågor från kunder kring industriknivar
Aleksandra

Sollex svarar på kundfrågor

​Vi älskar våra kunders frågor om knivar, svarar gärna på dem och delar gärna med oss av råd, tips och expertis.

Genom en lång erfarenhet och expertis kring knivar kan vi ge dig en vägledning och rätt svar på din fråga. Vi kommer att publicera svar på intressanta frågor från våra kunder på den här sidan. Tveka inte att kontakta oss via e-post på order@sollex.se eller ring 035-15 75 00. Det finns inga dumma frågor 😉 

____

Fråga: Hallå! Vi har ett problem. Det blir mycket vitt avfall på rakbladet när vi skär upp PET/PE filmen.  Jag hoppas att ni kan hjälpa till och att ni kan skicka oss några knivar idag som vi kan använda. Jag bifogar video. Med vänliga hälsningar B

Sollex svar: Hoppas att du fått slitterbladen och att ni har kunnat testa dem. Efter att ha funderat lite tänker jag dammbildningen på filmen du skickade borde bero på någon av följande anledningar: 

1. Rakblad på bilden är inte skarpt längre 

2. Rakbladet är för tjockt 

3. Rakbladet ingångsvinkel i materialet inte är ca 43grader 

4. Folien är inte tillräckligt styrt. Men på bilden verkar det vara en spänd och fin folie.

Min spontana reflektion är att vårt Slitterblad 5V som du beställde borde vara bra för PET/PE folien. Men jag är väldigt intresserad av din feedback om hur det går med våra olika rakblad. Om de inte presterar har jag några andra varianter som du skulle kunna testa. Hör gärna av dig.

____

Fråga: Hej! Skulle vilja veta om ni har en kniv i ett sortiment som kan skära i EPP (expanderad polypropen)? Vi har stora problem med att knivbladen slits ut och kostnaderna skenar allt mer. Med vänlig hälsning Ludvig

Sollex svar: Hej Ludvig! Tack för intressant förfrågan. Vi har tidigare goda erfarenheter av att skära PP med nedslitande tillsatser. Tror att vi kan använda samma tankar kring expanderbar PP. Vår Finske kund bytte vanliga slitterblad till slitterblad i solid volframkarbid vilket löste problemet.

____

Fråga: Hej! Ska försöka att hitta en lösning för att skära gummi, en fundering jag har är att använda roterande kniv som är slipad på ena sidan och ligger väldigt nära/emot en kant på den oslipade sidan.
Bifogar en PDF, med min fundering, den jag skissat är 50 mm i diameter, men diametern kan vara både större och mindre. Kraven är lång hållbarhet och att den fungerar bra i ganska mjukt gummi utan fyllmedel. Med Vänliga Hälsningar Ingmar

Sollex svar: Hej Ingmar! Tack för frågan. Vi har några kunder som skär mycket gummi med 0,5mm brytblad. Vi tror att det är en bra idé att använda en cirkelkniv. Sollex har en kniv som vi tror skulle kunna vara bra R45x8 med tjockleken 0,6mm. Olfas cirkelknivar är liksom standard i denna tjocklek men vi tor att de är för tunna men de finns i 45 och 60mm diameter. Jag skulle testa en R45x8 kniv och se hur det funkar.

___

Fråga: Knivblad med stort hål i två tjocklekar

Plastproducerande kund söker efter långt knivblad med stort hål. Se bifogad bild. Två urtag och centrumhål 7mm. Mått ca 59x19x0,65mm Men söker efter två sorters tjocklek 0,4mm och 0,65mm. Vi använder dessa för att klippa plastbrickor i våran produktion. Hittade ingen med tjocklek 0,4mm. Har ni det?

Knivblad med måttet 59x19x0.65mm - Sollex svarar på frågor från kunder

Sollex svar:

Stort tack för frågan. Trapetsknivblad som på bilden är tillverkad för att användas av hantverkare i hantverksknivar. 99.9% av alla dessa knivblad är 0.65mm tjocka. Om man måste ha hål som knivbladet på bilden är det bästa rekommendationen 975H.

För knivblad eller rakblad som är 0.40mm tjock finns egentligen några olika alternativ men inget som är precis som 975H. Slitterbladet har nästan exakt samma yttermått som knivbladet vilket gör att det snabbaste och enklaste rekommendationen är att att försöka använda ett slitterblad såsom 5PR, 5K eller 5Z. Fördelen med slitterbladet är att det finns en mängd olika kvalitéer som ger olika prestanda.

Ytterligare ett alternativ är att använda trehålsblad vilka finns i tjocklekarna 0.68mm och 0.40mm. Eller så kan man kanske beroende på infästningen använda Martors knivblad 42045 med måtten 58.4x19x0.45mm. Till vår blivande kund skickade Sollex kostnadsfria prover för att utvärdera vilken lösning som passar kunden bäst.

Relaterade produkter: 975H,  5K,  5Z,  2-040,  2-068

________

Fråga:

Vilka knivblad rekommenderar ni för att skära kompositmaterialen Trifilon BioLite® och BioForm®?

Sollex svar:

Trifilon är ett företag som tillverkar kompositer med naturfiber. Man har två material. BioLite som är ett granulat som kan förädlas via formsprutning. BioForm är en filt som kan användas vid formpressning. Materialen är en hybridkomposit som till större delen består av naturfibrer. Utifrån denna hybridkomposit har man skapat kompositer som till större delen består av naturfibrer så som hampa, lin och bastfiber osv. Fördelen med att använda naturfibrer är att de binder mer än sin egen vikt av koldioxid under tillväxt och är biologiskt nedbrytbara. Kompositier av glas eller kolfiber som är syntetiskt framställda är inte biologiskt nedbrytbara.

Naturkompositerna har bättre konstruktionsegenskaper när det gäller vibrationsdämpning och lägre tendens till sprickor. Ytterligare en fördel med kompositer av naturfibrer är att de har mycket låg vikt.

För att tillverka pellets av kompositer av naturfibrer rekommenderar vi Sollex pelletsblad L14. För att skära till formsprutade detaljer rekommenderar vi 701 med knivblad 900.

Filt skärs med fördel av våra hårdmetaleknivar som kan fästas i ultraljudsfästen. Att skära filten förhand görs lämpligen med Byggkniv 2000 och knivblad 251.

_______

Fråga: Tillverkar ni allt själva?

Meddelande: Hej! Jag är på jakt efter rakbladstillverkare av hög kvalitét och undrar därför om det är ni själva som tillverkar dessa rakblad? Jag är mitt i ett projekt och hade isåfall behövt specialtillverkade rakblad. Är det något ni har möjlighet att göra? Med vänlig hälsning, Emanuel

Sollex svar:

Hej Emanuel, Tack för frågan. Vi är en one-stop-shop för knivar, knivblad och industrirakblad. Vi är specialister på att belägga rakblad för extrem hållbarhet. Detta gör vi själva i Malmö. Vi tillverkar även en hel del olika knivblad och rakblad. Vissa handtag finns det andra som är bättre än oss på, så dessa köper vi och säljer. Vi är bra på att tillverka rakblad efter ritning och gör det ganska ofta. 

Bästa Hälsningar, Sollex

______

Fråga:

Jag undrar om det går att  vända bladet på kniven Martor Secunorm 540? Så att man kan använda den i både höger och vänster hand. Försökte kolla på videon men kan bara se att dom sätter i den på ett håll. Tack :) Hälsningar Madeleine

Sollex svar:

Hej Madeleine! Jo det går utmärkt att vända på bladet i kniven Martor Secunorm 540. Säkerhetskniven är konstruerad så att man kan använda kniven både med höger och vänster hand. Lika enkelt som att byta knivblad i Martor Secunorm 540 är det att vända knivbladet och därmed anpassa den till höger eller vänster hand. 

Säkerhetsknivar finns för både höger och vänsterhänta. Men alla säkerhetsknivar är det tyvärr inte. Martor har på sin webbsida en symbol på alla produkter som fungerar lika bra för höger och vänsterhänta. Martors symbol har mycket lämpligt en höger och vänsterhand för att illustrera att knivar märkta med symbolen är lämpliga för höger och vänsterhänta.

______

Fråga:

Vi skär konstfiber och specifikt materialet Airfelt från CE-produkter i Unnaryd. Vi har två frågeställningar: Aristokniven 7275 är enbart 5mm lång. Vi önskar samma som är 10mm lång. Kan ni tillverka Aristo 07275 fast med 10mm lång skärande kniv? Aristokniven 7460 bryts ofta. Den gå sönder i övergången från fästet till den skärande kniven. Går det att tillverka Aristo 07460 som inte bryts?

Bifogar bilder på knivar, den första är en 5 mm kniv där vi behöver en längd på 10 mm. Den andra bilden är Aristo 7460 en dubbelsidig kniv som ofta bryts, vi skär konstfiber material Airfelt från CE-produkter i Unnaryd.

Aristo 07275 kniv Aristokniven 07460 går sönder i övergången från fästet till den skärande kniven

Sollex svar: Sollex kan specialtillverka knivar efter kunders design eller ritning. Vi kan tillverka Aristo 07275 i hårdmetall med en 10mm lång skärande egg enligt ditt önskemål. Aristokniven 07460 bryts ofta då det är en lång kniv som utsätts för belastningar i sidled. Sollex kan förstärka övergången mellan fästet och bladet så att det blir svårare att bryta Aristokniven.

Kommentar: Kunden accepterade offerten och Sollex utvecklar och tillverkar en kniv typ Aristo 7275 som har skärande egg 10mm istället för 5mm. Likaså utvecklar och tillverkar Sollex en kniv typ Aristo 7460 med förstärkt fäste så att kniven inte ska brytas så ofta.

_______

Fråga: Härdning och toleranser för cirkelknivar

Hej och tack för offerten! Priset ser bra ut, två funderingar bara.  Levereras cirkelknivarna härdade och redo och användas? Vilka toleranser ligger cirkelknivarna på generellt?

Sollex svar:

Självklart är knivarna härdade och redo att användas. Verktygsstålet har en hårdhet om 65HRc och Kvalitetsstålet 61HRC. Sollex normala tolerans på cirkelknivar med en ytterdiameter större än 60mm är:

  • Ytterdiameter: +/- 0,1mm
  • Innerdiameter: +0,03mm
  • Tjocklek: +/-0.05mm

Självklart kan vi justera toleranser efter behov. Det är en prisfråga med toleranser. 0,1mm toleransen är förstås i överkant, men vi har många kunder som tycker att våra sådana knivar fungera riktigt bra. Med denna tolerans kan vi erbjuda ett riktigt bra pris. Det mest imponerande projektet Sollex genomfört är knivar med toleranser +0/-0,005mm. Alltså fem tusendels mm eller 5 micrometer. Här är en liten länk till det knivprojektet

________

Fråga: Hej, vi skulle behöva en bra kniv för att kunna enklare skära ut insatser i väskor vi gör till kunder som vi lägger vår mätutrustning i. Bild på typisk väska bifogad.

väskor för mätutrustning

Har ni några tips?

Sollex svar: Stort tack för frågan. Generellt skulle jag rekommendera vår Byggkniv art nr 2000 eller Delfinkniv art nr 1280 med ett långt knivblad (art nr 251) anpassat för att skära cellplast och frigolit. Knivbladet är 160mm långt och jag tycker det passar bra till att skära innehåll till liknande väskor när jag själv gör det.

ett långt knivblad (art nr 251) anpassat för att skära cellplast och frigolit

Skulle även ha med ett litet bryne och se till att knivbladet hålls vasst när det efter ett tag slits ned. Till det hade jag använt specialhölster 300 som passar knivar och det långa knivbladet. 

----

Finns det mer info på dessa produkter som kan hjälpa till på webben idag?

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.