Den grafiska industrin omfattar allt från boktryck till förpackningsdesign och reklammaterial - Sollex
Aleksandra

Knivar, Knivblad och Industrirakblad för den Grafiska Industrin‌

Framtidsspaning med goda nyheter för den grafiska industrin

Grafiska Företagen på Sign&Print-mässan 2023‌I Sverige finns 350 grafiska företag som har totalt 10 000 anställda och omsätter 38 miljarder. Den grafiska industrin är stor och viktig. Framtiden för den grafiska branschen stavas ”cirkulär ekonomi” där kunder kräver att man ska visa klimatavtryck på slutprodukten. I Sverige är återvinningen av wellpapp och papper relativt hög. Som tryckare gäller det att kunna visa på fördelarna med papper - och att det faktiskt återvinns.

Får man information på posten läser man i allmänhet den noga. Vill man få ut sitt budskap är det tryckta mediet alltså bra. Och om man vill stärka varumärket är tryckt kommunikation extra bra. Folk får inte så mycket post nuförtiden och dagens studenter upplever tryckt kommunikation som exklusivt, genuint och rejält berättar Eva Gluckman som är VD för de Grafiska Företagen. Det är alltså goda tider för den som kan kombinera digital teknik, cirkulär ekonomi och grafisk produktion.


Förutsättningar och lärdomar för grafisk kommunikation och tryck

Coca cola refrigerator, free ads - sollex blogGenom synkad grafisk kommunikation kan man sälja produkter på allvar. Produktnamn eller företagsnamn etsar sig fast. Det ska vara lätt att minnas. Som exempel är "Canon och Sollex lätt att minnas", säger Petra Nordlund som är specialist på grafisk kommunikation. Färg och mönster gör företagets budskap. Det kan lätt bli rörigt, men om man är stringent så har hjärnan lätt att komma ihåg. Texten, strukturen och rubriken skapar ordning och reda. Kompositionen och kvalitén av signalerna är A och O.

Ett företag där Petra Nordlund arbetat är Coca Cola. Coca Cola är ett bra exempel på ett företag med många olika varumärken som kommunicerar på olika sätt. För juicer och vatten fungerar det bra att kommunicera med fakta. Varumärket Coca Cola däremot försöker påverka attityden. Planen är att synas där kunden är. Därför skänker man bort kylskåp. Återförsäljarna gillar gratis kylskåp och Coca Cola får en gratis reklamplats hos handlaren. Coca Colas bilar är stripade med företagets logga så att man ska vara synlig var man än är. För Coca Cola är hög kvalitativ grafisk produktion och tryckt kommunikation centralt.

Den grafiska industrin omfattar allt från boktryck till förpackningsdesign och reklammaterial: Tryckerier, Skylt- och storformatstillverkare, Skyltmakare, Digital signage, Tryckbutiker, Bokbindare, Industritryck, Förpackning och etiketter. Idag, med digital teknik, omfattar den grafiska industrin även webbdesign, digital marknadsföring och multimediaproduktion. Produkter som broschyrer, affischer, förpackningar och visitkort kräver alla skärande verktyg i någon del av deras produktion. För större skyltar och displaymaterial, är kvalitetsknivar avgörande för att skapa ren, professionell finish.


‌Knivar, knivblad och industrirakblad för den grafiska industrin

Knivar för den grafiska industrin: roterande cirkulära knivar, skalpeller, industriblad, plotterknivar - SollexKnivar och knivblad har spelat en integrerad roll i den grafiska industrins utveckling och framsteg. Från tidiga trycktekniker till dagens avancerade digitaltryck, dessa verktyg har ständigt anpassats och förbättrats. Sollex står i framkant av denna revolution, genom att erbjuda toppklassiga knivar och knivblad skräddarsydda för den grafiska branschen.

En förutsättning för lyckad marknadskommunikation för kunder till den grafiska branschen är att det ser snyggt och prydligt ut. Snyggt och prydligt innebär att det grafiska materialet skärs till på ett professionellt sätt. Det gäller förstås för tryck skurna för hand eller med skärbord, bilar som ska foileras och vid etiketttillverkning.

Många av Sollex kunder finns i den grafiska industrin eller produktionen. Gemensamt för Sollex kunder är att de hjälper sina kunder att kommunicera med synkad grafisk kommunikation. Det som bara finns digitalt ska alltså tryckas på papper, etiketter, film eller folie och skäras till så att man ger ett synkat professionellt intryck. Det är helt enkelt så att den grafiska industrin eller branschen har extra höga krav på knivar, knivblad och industrirakblad. Knivarna ska designas rätt och rätt stål ska användas. Då finns det förutsättningar för att dina knivar och knivblad ger snygga fina snitt och att knivbladen håller länge.


Knivar, knivblad och industrirakblad som Sollex rekommenderar för grafisk produktion

Knivar för den grafiska industrin: cirkulära knivar, skalpeller och brytblad, slitterblad, plotterknivar - SollexKnivar och knivblad som Sollex tillverkar till den grafiska branschen:

  1. Runda maskinknivar, cirkelknivar
  2. Industrirakblad
  3. Brytblad
  4. Skalpeller och hobbyknivar
  5. Plotterknivar och knivar till skärbord


‌Runda maskinknivar för den grafiska branschen

Sollex tillverkar en mängd olika cirkelknivar till den grafiska industrin. Ensidigt slipade cirkelknivar är bra för att skära kanter på tunt papper snyggt. För tjockare papper har den ensidigt slipade cirkelknivar problem med vad materialet ska ta vägen och då bildas ofta värme vilket kan leda till att materialet smälter och fastnar på kniven. Tvåsidigt slipade cirkelknivar är bra för att skära lite tjockare papper och kartong. Mest hållbarhet har en cirkulär överkniv som går ihop med en cirkulär underkniv. I artikeln “Allt du behöver veta om maskinknivar och industrirakblad” hittar du utökad information om industriknivar, och särskilt runda knivar.


Industrirakblad för den grafiska industrin

Sollex slitterblad (raka eller rundade hörn) - Sollex bloggCirkelknivar i all ära men snyggast snitt får man av industrirakblad när man skär plastfilm. Sollex erbjuder en mängd olika industrirakblad med olika mått, material, beläggningar och ytbehandlingar. Storsäljarna är Slitterblad med keramisk beläggning 5K och Trehålsblad med keramisk beläggning 2-020-K. Den keramiska beläggningen skyddar eggen vilket gör att den behåller sin form extra länge. Just den keramiska beläggningen fungerar extra bra på papper eller på vit film med tillsatser. För film med mycket tryck rekommenderar vi Slitterblad full keramisk beläggning 5X. För tunn sträckt film fungerar Slitterbladet Zero friction 5Z bra. För den grafiska branschen glädjer vi oss av att ha en mängd olika lösningar med prestanda och hållbarhet. Vi skickar gärna prover på Sollex olika industrirakblad så att du kan pröva ut vad som fungerar bäst i din kunds grafiska kommunikation.


‌Brytblad för tryckerier och tryckare

Att använda vassa kvalitetsverktyg är en fröjd för yrkesmän och yrkeskvinnor. För tryckare, tryckerier och de som sätter folie på bilar är brytbladskniven och brytbladet en fantastisk trotjänare.‌

Sollex brytblad 9mm och 18mm - Sollex blog

För tryckerier rekommenderar vi främst Brytblad med 30 graders vinkel titan 9030T. Detta brytblad är en blandning av ett spetsigt knivblad som möjliggör detaljarbete på högsta nivå och ett traditionellt brytblad som man snabbt får en vass egg genom att bryta av ett segment. Titanbeläggningen skyddar brytbladets egg så att den håller längre. Läs mer om 9030T i vårt blogginlägg “Bästa bladet för foliering och dekor”.

Mer traditionellt är 18mm Brytblad PRO 180P förmodligen Sveriges mest använda brytblad i förpackningsindustrin. Detta är helt enkelt ett riktigt bra kvalitetsbrytblad. Sollex erbjuder två andra varianter av 18mm brytblad. Brytblad 18mm TITAN 180L har en titanbeläggning som skyddar eggen. Detta gör att knivbladet håller längre och passar väldigt bra om man skär abressivt nedslitande material. Brytblad 18mm svarta 180S är extra vasst slipat. Läs en artikel om 180S här. Det håller skärpan kortare tid men har det bästa snittet när brytbladet är nytt.‌


Plotterknivar till skärbord för den grafiska industrin

Sollex tillverkar plotterknivar i volframkarbid - Sollex bloggPlottrar och digitala skärbord är centrala verktyg inom den grafiska industrin, särskilt när det gäller storskalig produktion. Sollex plotterknivar, tillverkade i hårdmetall, är utformade för att ge den bästa prestandan på dessa digitala skärare. Plotterknivar är avsedda för skärmaskiner eller plottrar som används för att skära grafiska material, som vinyler för skyltar eller förpackningsprototyper.

Oavsett om du arbetar med ett skärbord från Summa, Aristo, Atom, Zund eller Kongsberg, har Sollex rätt kniv för jobbet. Dessa knivar garanterar noggrannhet och hållbarhet, vilket säkerställer att varje snitt är perfekt.

Plotterknivar för den grafiska industrin har Sollex levererat i ca 10 år. Om du behöver plotterknivar för grafisk produktion är Sollex en stabil och pålitlig leverantör. På den här sidan har vi skrivit mer om Sollex olika plotterknivar och vilka som passar var.


I Sverige och globalt är den grafiska industrin en dynamisk sektor som ständigt förändras med teknikens framsteg.I en bransch som ständigt kräver skärning, trimning och anpassning av material som papper, vinyl och kartong, är det av yttersta vikt att ha rätt verktyg. Knivar och blad av hög kvalitet säkerställer rena snitt, vilket minimerar spill och ökar effektiviteten. Dessa verktyg måste vara av högsta kvalitet för att säkerställa precision, hållbarhet och effektivitet i produktionen. Sollex är ett ledande varumärke inom detta område, känt för sin kvalitet och innovation.

Källor:

  • Föreläsning av Eva Gluckman, VD för de grafiska företagen, 2023-09-21
  • Föreläsning av Petra Nordberg, specialist på grafisk produktion, 2023-09-22
  • Wikipedia

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.